Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plyn.kotel Vaillant VUW 240/3-5 atmo TEC plus

Zdravím,před 2 roky jsme si nechalo odbornou firmou namontovat nový plyn.kotel:Vaillant VUW 240/3-5 atmo TEC plus.Jak minulou zimu,tak i v loni to kotel vytopil maximálně na teplotu 19C.Přitom předtím jsme tam měli moru a askot a teplota tam vystoupala v pohodě do 23C.Kotel by to měl v pohodě utáhnout(bylo to vypočítáno firmou)a předešlé kotle měli i slabší výkon.Kotel je připojen na 10 radiatorů,z toho 6 velkejch(délka 1,5m) a 4malé(délka 50cm).Teď mi to nedalo a pročítal jsem si návod na montáž a obsluhu tohoto kotle a narazil jsem tam na jedno upozornění,cituju doslovně:"Pozor!Dbejte přitom na to,že pro bezvadnou funkčnost kotle musí svislá délka potrubí odvodu spalin činit minimálně 500mm".A jak jsem zjistil tak u nás to dělá asi 300mm.Může i toto ovlivnit výkon kotle,nebo jak se projevuje tato nedostatečná délka na provozu kotle.Jinak kouřovod je vyveden do komína,který je vyvložkován.
Předem děkuji za každou odpověď.

Předmět Autor Datum
Ještě oprava,ten druhý kotel nebyl Askot,ale Alst.:-[ Askot byl můj autoalarm na felince.
Jarda11 13.02.2012 13:31
Jarda11
...kotel VUW 240 o deklarovaném výkonu 24 kW by měl otopný systém snadno zvládnout. Teď je otázkou j…
Jurin 14.02.2012 15:07
Jurin
Zdravím a dík za odpověď.Jinak jsem se koukal na diagnostiku,kde pod kodem,myslím že je to d0 je nas…
Jarda11 15.02.2012 14:49
Jarda11
... v rozvodech ÚT s nuceným oběhem (čerpadlem) měl by být po 4 hod. provozu rozdíl mezi teplotou na…
Jurin 15.02.2012 19:38
Jurin
... ještě malá poznámka. Pokud je kotel řízen ekvitermní regulací dle venkovní teploty (připojeno ve…
Jurin 15.02.2012 19:48
Jurin
Kotel je řízený vyloženě jen pokojovým termostatem a naměřená teplota po 4 hodinách topení je:výstup… poslední
Jarda11 16.02.2012 10:09
Jarda11

...kotel VUW 240 o deklarovaném výkonu 24 kW by měl otopný systém snadno zvládnout. Teď je otázkou jestli je nastaven do topení na maximální výkon tj.24kW - nechat přeměřit servisním technikem. Svislá délka odvodu spalin nad přerušovačem tahu min. 500 mm dána ČSN, a to hlavně z hlediska bezpečného odvodu spalin, na výkon kotle nemá vliv.
Pro docílení požadované teploty v místnostech je také velmi důležitá zvolená teplota otopné vody přímo na kotli. Dále může být zanesený filtr před kotlovým čerpadlem - filtr vyčistit.

Zdravím a dík za odpověď.Jinak jsem se koukal na diagnostiku,kde pod kodem,myslím že je to d0 je nastaveno 24kw a ve druhem stupni nastavení jsem nastavil pod kodem d71 na maximálku tj 85C.Po tomto nastavení sice teplota stoupla,ale i když je kotel puštěný celý den tak to vytopí max. na teplotu 20,75C podle prostorového termostatu,kde je nastavena denní teplota nyní na 22C aby se vědělo jestli se na tyto hodnoty dostane.Zajímalo by mě jaký může být rozdíl teplot na výstupu a zpátečky třeba po 4hodinách.Dík za odpověď.

... v rozvodech ÚT s nuceným oběhem (čerpadlem) měl by být po 4 hod. provozu rozdíl mezi teplotou na výstupu z kotle a teplotou zpátečky do kotle zhruba kolem 10 až 15 °C. To samé na radiátorech (přívod - zpátečka). Ono je to dosti těžko posuzovat, pokud ale je teplota na výstupu z kotle 85 °C a pokojové teploty 22 °C nelze dosáhnout mohou být i značně poddimenzovaná otopná tělesa. Také hodně záleží na tepelných ztrátách místností,netěsnost oken apod.

... ještě malá poznámka. Pokud je kotel řízen ekvitermní regulací dle venkovní teploty (připojeno venkovní čidlo), tak je špatně zvolena a nastavena ekvitermní křivka a posun. Výstupní teplota z kotle je pak automaticky upravována dle venkovní teploty a nastavení teploty na výstupu přímo na kotli není možné.

Kotel je řízený vyloženě jen pokojovým termostatem a naměřená teplota po 4 hodinách topení je:výstup 85C a zpátečka u kotle 57C.Což se mi zdá veliký rozdíl.Ještě se podívám na ten filtr,ale až se zvedne trochu venkovní teplota.Úniky tepla jsou tam určitě,ale menší než před 10-15 lety kdy jsme měli jiný kotel,který s tou teplotou takové problémy neměl.Zkusím v létě koupit alespoň do jedné místnosti nové radiatory.Ty staré jsou deskové a slouží už asi od roku 1985.Takže mají taky po těch letech nárok na odpočinek.Myslím,že by mohly být už zanesené,(i když horké jsou celé)a tím i snížený průtok.Ale to je jen moje myšlenka.Jinak já v baráku nebydlím,žije tam moje mamka(ročník 1931)a sestra,takže dvě ženský které tomu nerozumí a peněz taky nemají nazbyt.Tak se jim snažím pomoc jak můžu.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru