Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zateplení oken

Prosím o radu.
chtěl bych zateplit barák a začít okny. Mám třídílná špaletová okna (10ks). Má smysl je měnit za plastová? Nebo stačí dát kvalitní těsnění do starých? Jsou ještě v poměrně slušném stavu. Pokud bude nutné je vyměnit za plastové, jaký bude přibližný efekt (v %). Nemáte s tím někdo zkušenost?
Děkuji všem co se pokusí poradit.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tatra, stavitel vždy vidí svoje okna lépe, nežli odborník. Ale pokud vidíte správně, doporučil bych…
milan.cukrar 07.02.2012 21:18
milan.cukrar
Bezvýhradní souhlas s M.C. Nechával jsem takto upravit 4 typizovaná zdvojená okna, rozměr 2,1 x 1,5…
vaccent1 08.02.2012 11:23
vaccent1
Prosím o radu, z čeho jste udělal "nový kabát" na křídla. Já jsem všechna okna původně natřená ferme…
tatara 08.02.2012 13:35
tatara
Byli jsme na tom podobně. 2 okna byla v bílém už zakoupená, další ve fermeži.Také jsem použil Luxol.… poslední
vaccent1 08.02.2012 17:59
vaccent1

tatra, stavitel vždy vidí svoje okna lépe, nežli odborník. Ale pokud vidíte správně, doporučil bych osadit venkovní křídla dvojsklem, vnitřní křídla kvalitně utěsnit silikonovou gumičkou. Buď zafrézováním, nebo lepis neutrálním silikonem speciální gumičku..
Pak budete mít velice kvalitní okna, že Vám budou závidět...

Bezvýhradní souhlas s M.C. Nechával jsem takto upravit 4 typizovaná zdvojená okna, rozměr 2,1 x 1,5 m 3 dílná. Technik zaměřil každé křídlo zvlášť, na výrobu jsem čekal asi měsíc. Takže bylo dost času dát oknům "nový kabát", což doporučuji, protože po osazení dvojskel jsou dvojskla lemována plastovou lištou a následné lakování (zejména broušení) je ztížené.
Silikonové těsnění jsem měl uděláno již dříve, ale dodavatel skel nabízí i tuto službu. Křídla jsou spolu se skly osazeny i novými Cu okapničkami. Existuje i další varianta, kdy se v rámu okna vyfrézuje nová hlubší drážka, dvojsklo se zasklí dřevěnými lištami. Vzhledem k vyšší ceně nevidím jediný přínos, jedině snad pro památkáře. Cena výše uvedeného před 3-mi roky 24 k. Pozn. pro místní rýpaly- nejsem dealer a nepodnikám.

Prosím o radu, z čeho jste udělal "nový kabát" na křídla. Já jsem všechna okna původně natřená fermeží, základovkou a emailem opálil a natřel Luxolem. Nyní je tak jednou za dva roky opravím (za den mám hotovo všech 16 oken). Lakýrník tvrdí, že lepší byl původní nátěr(který dřevo pěkně uzavře), ale ten se mi stejně za dva roky loupal, takže opalování broušení a nové nátěry. Práce na několik týdnů. Proto jsem se rozhodl pro Luxol.

Byli jsme na tom podobně. 2 okna byla v bílém už zakoupená, další ve fermeži.Také jsem použil Luxol. Po několikeré obnově Luxolem jsem zjistil drobné povrchové trhlinky a dřevo ztratilo kresbu, bylo to jako natřené starou zmatovatělou fermežovkou. U Luxolu je nejhorší jej dostat dolů. Smývání nitroředidlem s kartáčem znamená být stále v rauši. Odstraňovače nátěrů nepomáhají, opalování také ne. Zbývá mechanické odtranění, ale u brusek se okamžitě zalepí papír. Dobrou službu udělá cidlina, ta je ale náročná na ostření. Nahrazuji ji střepy skla, vložím tabulku do krabice, úderem kladiva rozbiji a vzniklými střepy stahuji luxol až na čisté dřevo. Jedním srpovitým střepem očistím celé křídlo. Poté již lze rám dobrousit- používán excentrickou brusku. Následuje 2 x napouštění tenkovrstvou lazurou s UV filtrem Xyl......, vždy nevsáknutou rozmydlit štětcem a zbytek setřít a po proschnutí aplikuji silnovrstvý Over... podle potřeby 2-3 vrstvy. Používám jen rozpouštědlové hmoty. Životnost nátěrů lze prodloužit soupravou čistič-konzervant -Fenster Pflegeset. Uznávám, že při Vašem množství oken tak dalece asi nepůjdete, ale dle mého názoru stačí si pohrát pouze s rámy vně a vnějšími plochami křídel, falce a vnitřní strany prakticky netrpí. Přeji hezký den.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru