Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Způsoby regulace plynového kotle

Máme doma stejný systém, s jedním regulátorem. V režimu bez regulátoru je vypínání kotle je řešeno tak, že kotel se vypne sám při dosažení přednastavené teploty vody v okruhu (nebo lehkém překročení). Ale v podstatě topí (žene vodu okruhem) pořád. Dá se tomu trošku pomoct (u našeho kotle) připojením čidla venkovní teploty, které hýbe samo s tou teplotou vody v okruhu (aby při teplejších dnech nebyly radiátory moc horké a aby se to nepřepínalo co 10 minut). Problém je, že teplota v okruhu po chvilce zase klesne a kotel se znovu zapne. Použitím toho regulátoru se tak ušetří něco opotřebení kotle.
Ideální (technicky, nikoli ekonomicky) řešení je použití servoventilů u topných těles a centrální řízení. V takovém případě by se kotel zapnul při poklesu teploty v libovolné místnosti, popř. zůstal vypnutý, kdyby bylo ve všech dostatečné teplo. Je to hrozně pěkná věc (dá se to programovat na jednotlivé dny a v extrémním případě i ovládat přes internet nebo z mobilu), ale stojí to desítky kilokorun.
My to řešíme tak, že když je někde zima, tak tam přeneseme na potřebnou dobu ten regulátor a to vedro ve zbytku domu nějak přežijeme. Ono to nenastává zas tak často, aby to stálo za nějaké velké investice :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny