Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem usazení plastové vany

Dobrý den,

nechala jsem dělat rekonstrukci koupelny.Zedník mi "usadil" plástovou vanu tak,že nožky postavil na ytong, takže vana stojí jen na nožkách a nožky stojí na kouscích ytongu.Vana není podložena uprostřed.Dokonce vanu přes mou vůli i zazdil.Slyšela jsem,že střed plástové vany má být podložen ytongem.Zedník se semnou hádá,že to nemusí být.Zastavila jsem další práce - to je obklad vany.Jinak je vše už hotovo.Prosím, poraďte mi někdo,jak má být usazena nebo zazděna plástová vana.Srdečně děkuji.Vlasta
Změna předmětu, původně: usazení plástové vany (sHpy00n)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podobné téma sprchová vanička zde již kdysi proběhlo pak ještě myslím několikrát. Dovolím si citovat…
sHpy00n 20.01.2012 11:25
sHpy00n
Proč nedoporučujete osazovat zadní stranu vany na CD profily???
DRAGOTIN 22.11.2013 20:39
DRAGOTIN
Nedělalo to dobrotu. Byly špatné zkušenosti. nový
sHpy00n 22.11.2013 22:28
sHpy00n
download.php Tady jsem našel docela zajímavý návod. Jenom mi není jasné, co je myšleno textem: je nu… nový
DRAGOTIN 05.12.2013 20:48
DRAGOTIN
Píšete, že vám zedník dokonce vanu přes vaši vůli i zazdil. Snad vám tak aspoň také vsadil dvířka k… nový
náhodný 07.12.2013 11:51
náhodný
Vyjádřil jste se k příspěvku starému 2 roky - pochybuji, že tazatel ještě čeká na názor. Aktuální do… poslední
DRAGOTIN 07.12.2013 15:47
DRAGOTIN

Podobné téma sprchová vanička zde již kdysi proběhlo pak ještě myslím několikrát. Dovolím si citovat sám sebe, protože bych nic z toho co bylo napsáno neměnil :

Návod musím pochválit (doplním odkaz: Osazení vany a sprchové vaničky). Je precizní, autor si dal opravdu záležet, přesto si neodpustím několik postřehů.

- vana se osazuje vždycky po obložení koupelny, přičemž obklad kolem vany vynecháme a doobložíme až po osazení vany. Zminimalizuje se riziko poškození vany při obkládání. To je první zásada.
- na zadní stranu vany nikdy nepoužíváme dodávané montážní přípravky, ani CD profily. Každou vanu zásadně podezdíváme ze všech čtyř stran. Vanu pak osadíme na podezdívku do lože z lepidla po celém obvodu podezdívky. Lože z lepidla je i pod celým dnem a vanu do něj lehce domáčkneme.
- montážní PUR na osazení vany po špatných zkušenostech už nikdy nepoužíváme. Vana musí být osazena do pevného kopyta vytvořeného podezdívkou a lepidlem. Další zásada. Proč a jak jsme k tomu dospěli. Dříve jsme vany také podpěňovali. Protože se vana při podpěnění musí napouštět vodou, či jinak zatěžovat aby se nezvedla, čímž je nepostřehnutelně deformována, pak po odstranění zátěže vzniká v klidovém stavu jakési pnutí způsobené pěnou. Když se potom vana znovu napustí a ještě do ní hopne stotřicetikilovej strejc, pěna je sice tuhá, ale nevydrží vše. Vana po čase začne dost nepřijemně vrzat.
- než vytvoříme lože pode dnem, položíme na podlahu folii. Občas se vana z nejrůznějších důvodů mění a její demontáž je pak jednodušší, protože se nemusí trhat i s půlkou podlahy.
- pak se dokončí obklad. Spáru mezi obkladem a vanou nikdy nesilikonujeme, ale používáme dvoudílný nacvakávací vanový profil do obkladu. Spodní díl se dává do lepidla při obkladu, horní krycí díl lehce podsilikonujeme a zamačkneme do spodního.
- vanová dvířka nepoužíváme ani plastová, ani nerezová. Při podezdívání vyměříme otvor pro vanová dvířka podle použitého obkladu a samotná dvířka pak tvoří obkladačka uchycená na magnetky. Po obvodu zaspárujeme akrylátovým tmelem v barvě spárovací hmoty. Pokud je požadavek na větší dvířka než na jednu obkladačku, položíme si vedle sebe dve, upravíme mezeru přesně podle spar obkladu a silikonem příčně podlepíme třetí obkladačkou. Po vytvrzení osadíme na otvor a zaspárujeme.

Zedník by se měl držet starého moudra "Náš zákazník, náš pán". On sice pracuje, ale Vy platíte. Toto pochopitelně neplatí v momentě kdy zákazník vymýšlí do nebe volající hlouposti, nicméně Vaše přání mít vanu zplna podloženou do této kategorie nepatří a já jej považuji za oprávněné. Na rovinu; také bych se nespokojil s vanou podloženou kusem tvárnice..

download.php Tady jsem našel docela zajímavý návod. Jenom mi není jasné, co je myšleno textem: je nutné nechat mezi horním
okrajem vany a plochou obkladu podezdívky spáru širokou
zhruba 2 až 3 milimetry, která se zatmelí až po skončení
montáže. Jednoduchým, nicméně naprosto zásadním pravidlem
je, že vana by se měla dát v případě potřeby vyndat.
Při podezdívání je tedy potřeba dbát na to, aby vnitřek obezdívky
kopíroval tvar vany tak, aby zasahoval pod vnější
okraj vany maximálně 2 centimetry a výškově byl 2 až 3 mm
pod hranou ořezu.

Dík za názor

Vyjádřil jste se k příspěvku starému 2 roky - pochybuji, že tazatel ještě čeká na názor.
Aktuální dotaz je: download.php Tady jsem našel docela zajímavý návod. Jenom mi není jasné, co je myšleno textem: "je nutné nechat mezi horním
okrajem vany a plochou obkladu podezdívky spáru širokou
zhruba 2 až 3 milimetry, která se zatmelí až po skončení
montáže. Jednoduchým, nicméně naprosto zásadním pravidlem
je, že vana by se měla dát v případě potřeby vyndat.
Při podezdívání je tedy potřeba dbát na to, aby vnitřek obezdívky
kopíroval tvar vany tak, aby zasahoval pod vnější
okraj vany maximálně 2 centimetry a výškově byl 2 až 3 mm
pod hranou ořezu" - tohle je aktuální dotaz a prosím ty kteří mi mohou pomoci s vysvětlením - popř i stručně načrtnout.

Děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru