Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem únik plynu

Chci se zeptat,dnes byl u nás kontrolovat plynoměr servisák od RWE,zjistil u plynoměru únik plynu.Dal my do ruky papír ohledně zjištění závady a servis na opravu si musím zajistit sám.Jaká je možnost že se něco stane,nemůžu sehnat servis kdo by to přijel opravit,nejdříve až koncem týdne.

Co vy nato.

Předmět Autor Datum
Záleží na tom, kde to utíká. Pro jistotu bych ale plyn zavřel a do konce týdne se bez něj obešel...…
Dale Cooper 16.01.2012 20:07
Dale Cooper
uniká to v budce venku ve fasadě kde je plynoměr.Přesná závada je únik krčkem regulátoru RP6,netěsní…
arias 16.01.2012 20:09
arias
Jestli je to venku, tak nepanikař. Jedinej rozdíl mezi těmi pár dny, než ti přijede servisák a těmi…
Prasak 16.01.2012 20:17
Prasak
Ano,je to venku.Díky,uz sem klidnější teda.No vypadá že ten regulátor je za plynoměrem.
arias 16.01.2012 20:21
arias
Povím ti to takto - máme kousek pod barákem plynárenskou stanici a když jdu okolo, tak z toho plyn s…
Prasak 16.01.2012 20:27
Prasak
Regulátor je určitě před plynoměrem. Takový talíř na přívodu. Zespoda je tlaková pojistka "jistič pl…
Filuta 17.01.2012 00:19
Filuta
nejlepsi detektor uniku plynu je jarova voda, to ti rekne kazdy plynar, tedy muzes i ty jednoduse zj…
smouky 04.05.2012 21:07
smouky
a pak že lak nic nespravý...8-) poslední
kamzl 06.05.2014 16:57
kamzl
Únik plynu se dělí na třídy, samosebou tomu vůbec nerozumím, ale měli jsme v baráku u hlavního domov…
oldsoft 17.01.2012 12:39
oldsoft
To samé mám taky,jedná se o úník číslo 2.
arias 17.01.2012 14:51
arias
Nám u plynoměru taky děsně smrdí plyn, ale plynařům je to fuk. Prý je to v pořádku. U jiného plynomě…
xjan 17.01.2012 21:38
xjan
Mám perličku ještě z dob totáče: Ucházel nám plyn z plynoměru v bytě, no smrad jak v márnici. Plynař…
albert 18.01.2012 00:23
albert
Frajeří to nezjišťujou mejdlovou vodou ale zapálenejma novinama. Mě tak montovali plynoměr. Objel to…
Filuta 18.01.2012 00:40
Filuta
Tak tohle je opravdu velmi povedená historka ze života, s těma bombama.Dlouho jsem se tak nezasmál,…
iconek 05.05.2012 18:13
iconek
Měla bych taky jeden dotaz.. Mám se teď stěhovat do jednoho bytu. Je tam vlastní kotel, plynový spor…
Márdž 02.05.2012 22:07
Márdž
Kotel není v koupelně? Není tam karma na ohřev vody? Nevede někde ve stěně potrubí? Pak to unikat mů…
Filuta 03.05.2012 00:55
Filuta
Ne, ne, kotel v koupelně není, ani karma na ohřev vody, ale ve stěně potrubí je. Ted když jsem napos…
Márdž 03.05.2012 22:01
Márdž
Já bych se tam jen nerada otrávila Můžeš být klidná, zemní plyn není jedovatý. Avšak je výtečně výb…
Filuta 04.05.2012 00:19
Filuta
Aha..tak výbuch mi vůůůbec nevadí vlastně :-D Já kontaktovalal pronajímatelel a ten mi tvrdí, že nci…
Márdž 04.05.2012 19:08
Márdž
Plynařské servisy mají detekční mašinky, které ucítí i to, co lidský nos nikoliv. Vyplatí se obětova…
Moas 04.05.2012 20:39
Moas
Takový výbuch plynu, zvlášť v koupelně, může být z výzkumného hlediska celkem zajímavý. Můžeš pak hr…
Filuta 05.05.2012 00:45
Filuta
Majitelka je bude kontaktovat s tím, že mi sdělila, že neví, kdy tam příjdou..paráda..ono totiž nejl…
Márdž 05.05.2012 12:05
Márdž
Tak ten plyn tam opravdu byl.. ucházel z trubek nad záchodem.. utáhnuto a je to OK :-)
Márdž 14.05.2012 21:37
Márdž
Nám ten protokol o uniku plynu dali do schránky v r 2009.Jelikož je HUP na fasádě /rozptyl do ovzduš…
sevos 05.05.2012 14:19
sevos
Na plyn doporucuji poridit detektor plynu, v posledni dobe to porad bezi v TV a uz si me dostatecne…
Palkos 06.05.2014 13:46
Palkos
Já měl nedávno revizáka doma a ukazoval jsem mu na webu detektor (konkrétně tenhle). Pán pravil, že…
oldsoft 06.05.2014 14:14
oldsoft

Jestli je to venku, tak nepanikař. Jedinej rozdíl mezi těmi pár dny, než ti přijede servisák a těmi dny, kdy to utíkalo, je ten, že teď o tom víš. Venku se to rozptýlí. Pokud by ten únik plynu byl velkej, tak už by ti to ten chlap z plynáren zavřel.
No má to ještě jednu drobnou nevýhodu - ten uniklej plyn platíš ty, pokud je to za plynoměrem.

Regulátor je určitě před plynoměrem. Takový talíř na přívodu. Zespoda je tlaková pojistka "jistič plynu" - trubička s krytkou. Když tlak podezřele klesne nebo stoupne (náhlý únik, výbuch), pojistka má uvnitř trubičky vyskočit a uzavřít přívod plynu aby to vevnitř nelítalo ještě víc.

nejlepsi detektor uniku plynu je jarova voda, to ti rekne kazdy plynar, tedy muzes i ty jednoduse zjistit jak moc ti plyn utika, postrikej to jarovou vodou a uvidis jak moc z toho jdou bublinky.

pokud se jedna o maly prunik bud se na muzes vykaslat anebo mas moznost plyn uzavrit a misto kde to unika natrit jakÿmkoliv acetonovym lakem, lakem nesetri.
ve vetsine pripadu to lak udrzi a je po uniku. po uschnuti laku opakuj test s jarovou vodou a uvidis, samozrejme pred aplikaci laku je nutne aby to bylo suche

Nám u plynoměru taky děsně smrdí plyn, ale plynařům je to fuk. Prý je to v pořádku. U jiného plynoměru po otevření dvířek nic necítím. Sousedovi to kdysi taky pěkně smrdělo, tak jsem mýdlovou vodou zjistil, že je dírka v tom sklíčku na plynoměru.Tak mu hned druhý den dali nový.

Mám perličku ještě z dob totáče: Ucházel nám plyn z plynoměru v bytě, no smrad jak v márnici. Plynaři na to přes všechny urgence kašlali, tak jsem zašel na plynárnu a říkám: Pánové, mělo by mě to být jedno, ale plynoměr neukazuje spotřebu, a při tom vařit můžeme. Byli tam ještě dřív než jsem z té plynárny došel.

Frajeří to nezjišťujou mejdlovou vodou ale zapálenejma novinama. Mě tak montovali plynoměr. Objel to zapalovačem, z matice vylít plamen, utahoval tak dlouho, až to zhaslo a hotovo. Je fakt, že v rourách není vzduch, tak to bouchnout nemůže. Ale může být nahromaděn plyn v té budce, že. Když je někde únik, tak to zapalujou, aby to někde neřízeně nařachlo. Prdlou rouru klidně zavaří autogenem, fakule se zmenšuje až zhasne.

Když jsem ještě měl láhve na propan-butan, tak jedna ucházela. Šel jsem jí vrátit. Prodavač ve skladu narvaném bombama a plný smradu z plynu vzal zapalovač a zmačkané noviny. Já byl rázem o sto metrů dál od boudy. Chlap nevzrušeně objel bombu hořícíma novinama, v jednom místě vyšlehl plamen, udělal kolem křídou kroužek, naslinil prst a zamáčkl oheň. Pak se ptal, kde to sakra jsem, abych si vzal jinou láhev.

Měla bych taky jeden dotaz.. Mám se teď stěhovat do jednoho bytu. Je tam vlastní kotel, plynový sporák. Můj bratr a moje kamarádka tvrdí, že v koupelně cítí plyn, ale já si to nedokážu vysvětlit, jelikož nemá kde unikat. Je tam jen radiátor a přípojka na pračku. Moc tomu nerozumím, mohl byste mi teda někdo poradit, jestli je to vůbec možné? Nikde jinde to cítit nejde, jen ta koupelna. A ta je od kuchyně vzdálená několik metrů. Děkuji za rady...

Kotel není v koupelně? Není tam karma na ohřev vody? Nevede někde ve stěně potrubí? Pak to unikat může. Ovšem zemní plyn cítit není (svítiplyn také ne, ten se však už nepoužívá). Jen někdy do toho přidávají smrad aby se zjistily skryté úniky. Nesmrdí některá vypouštěcí díra, smrad ze syfonu někdy plyn připomíná. Nejsi-li si jistá z plynem, zavolej plynárny, mají na to prostředky, kterými únik zjistí. V bytě, do kterého se čerstvě nastěhuješ doporučuji nechat udělat tlakovou zkoušku potrubí a spotřebičů, budeš mít pak klid.

Ne, ne, kotel v koupelně není, ani karma na ohřev vody, ale ve stěně potrubí je. Ted když jsem naposledy odcházela, nechala jsem zavřené dveře..za dva dny, co jsem tam nebyla to bylo cítit hafo! Pak jsem to zase vyvětrala a chvílu OK. Aha, to jsem nevěděla, že zemní plyn cítit nejde! Dnes jsem tam byla s kámošem a ten říkal, že je možné, že to není z mého bytu,ale z bytu někoho jinýho a do koupelny se to dostává přes klimatizaci..To je možné? Ještě zkusím tedy zkontrolovat tu vypouštěcí díru.. Už jsem kontaktovala mého pronaujímatele, tak uvidím, jak to bude řešit..Já bych se tam jen nerada otrávila.. :-)

Já bych se tam jen nerada otrávila

Můžeš být klidná, zemní plyn není jedovatý. Avšak je výtečně výbušný. K explozi při velké koncentraci stačí i jiskra ve vypínači při zapnutí světla, jiskra ve stykači bojléru a podobně.

Jestli jsou šroubované spoje ve zdi, můžou unikat, dnes ve zdi šroubované spoje na trubce být nesmí. Může se to dostávat od větrací šachtou.

Aha..tak výbuch mi vůůůbec nevadí vlastně :-D Já kontaktovalal pronajímatelel a ten mi tvrdí, že nci necítí..tak to je super..Ještě si o mně bude myslet, že jsem si to vymyslela nebo co! Ale trvám na tom, že tam musí někdo přijít na kontrolu! Ale když ty tvdríš, že to cítit nejde, tak já nevím, co to může být kromě plynu! A taky přemýšlím, zda tam jít bydlet nebo ne.. myslím před tou kontrolou..pač mi tvrdí, že mi nic nehrozí..

Takový výbuch plynu, zvlášť v koupelně, může být z výzkumného hlediska celkem zajímavý. Můžeš pak hrůzou rozhazovat rukama. Dvěstě metrů daleko. Já bych raději zavolal plynaře, aby to vočuchali přístroji a ti řeknou lépe než já na dálku, jestli je únik nebezpečný nebo není.

Nám ten protokol o uniku plynu dali do schránky v r 2009.Jelikož je HUP na fasádě /rozptyl do ovzduší/tak jsem to neřešíl.O rok pozdeji znovu s vystrahou vypnuti plynu.Tak jsem zavolal chlapa plynare a za 300kč to pretěsnil a bylo to jenom jsem byl překvapen že příšli i tří sousedi z ulice s tim že to mají taky tak si tam hned přívydělal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru