Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Farbenie bundy

Nazdar,
Mam taku zimnu bundu, je to bavlna sa mi vidi, no a moj sikovny otec to chcel vyprat, dal to do vane, nasypal prasok a nechal tak. No a tam kde bol prasok to odfarbilo a je to flakate. Inak bunda je taka hnedozelena skor do hneda. Tam kde bol prasok su svetle flaky. A taka fajna je, dobre sa nosi. Nebola draha ale i tak. Zaujima ma, ci by sa nedala nejakym sposobom cela zafarbit. Viem ze su rozne farby na textil, tak ci sa neda daco rozmiesat s vodou do toho to namocit a povedzme cele nafarbit na cierno. Alebo hnedo to je jedno. Ma s tym niekto skusenosti ?
Dakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych to obarvit zkusil. Nepoužil bych černou, tam by při nedostatečném probarvení mohly být fleky… poslední
Zerozero 17.01.2012 01:34
Zerozero

Já bych to obarvit zkusil. Nepoužil bych černou, tam by při nedostatečném probarvení mohly být fleky opravdu vidět. Spíše tmavě hnědou, nebo khaki (vojenskou). Je potřeba zjistit jaký je to materiál, barvy jsou různé, podle materiálu. Ze syntetických materiálů jde barvit snad jen polyamid, s ostatními je problém. Naopak s bavlnou by problém být neměl. Nepoužil bych však pračku, i když je to nejsnažší. Barvení probíhá při teplotě blízko varu a příliš mnoho pohybu v bubnu by mohlo bundu poškodit. Chce to velký hrnec a barvení provést na vhodném zdroji tepla, třeba největší plotně sporáku. Barvu namíchat podle návodu a lázeň zahřát. Pomocí dřevěné tyče neustále bundou pohybovat a promíchávat, ale opatrně, abychom ji nepoškodili. Je lepší mít nádobu vyšší a snažit se o to aby látka nepřilehla na dno, kde by se mohla poškodit přílišnou teplotou. V průběhu barvení je dobré několikrát oděv vyjmout a znovu vložit, aby se někde nevytvořil nějaký záhyb a podobně bez probarvení. Jiný způsob je vytvoření "řízených fleků" kterému se říká batikování. Na oděvu se udělají různé uzle a smotky a látkou se v lázni nepohybuje. Na látce se vytvoří originální vzor.
Návod na použití daného druhu barvy na ni bude uveden. Po obarvení vymáchat ve studené vodě a použít aviváž, která podle mého zjištění trochu barvu stabilizuje. I tak je nutno počítat s tím že domácí barvení není po několika vypráních stabilní. Neprat s jiným prádlem nebezpečí pouštění a obarvení jiného prádla.
Uf uf už jsem toho o barvení zdá se nakecal dost:-):puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru