Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vzrostly strom stinici okno bytu

Zdravím.
Pokud budete trochu hledat, najde se na tento problém odpověď právníka. Našel jsem odkaz na §127 Občanského zákoníku :.
Na tuto situaci je nutné aplikovat § 127 občanského zákoníku, který se přímo týká sousedských vztahů. "Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek." Výčet je ovšem pouze demonstrativní, tedy příkladmý.
Z tohoto důvodu je proto požadavky Vašeho souseda považovat za vcelku oprávněné. Co se týče stínění, je situace jasná. Stínění musíte zabránit, pokud nad míru přiměřenou poměrům obtěžuje. Takhle na dálku je samozřejmě obtížné situaci přesně posoudit. To je nutné provést na místě samotném. Znečišťovat mu bazén také nemůžete, svůj bazén by každý měl rád čistý. Je ovšem otázka, jestli to nutně znamená, že nesmíte mít na zahradě žádné stromy. Vždy je nejlepší snažit se domluvit a vyřešit spor dohodou. Vždy je dobré se o to pokusit. Soused by si mohl také třeba pořídit na bazén plachtu. Je skutečně otázka, jestli je znečištění listy v tomto případě nad míru přiměřenou poměrům.

Pokud se ptáte jak daleko od hranice pozemku můžete stromy zasadit, odpověď je jednoduchá. Mohou být umístěny jakkoliv, ovšem tak, aby neobtěžovaly ostatní! Výkonem svých práv nesmíte zasahovat do práv jiných. To znamená, že zřejmě nejvhodnější by bylo pořídit živý plot či nízké husté keře, z jehličnatých rostlin. Bude nutné je stříhat. S tím se nic udělat nedá. Jistě se ale dá vybrat odrůda, která nebude zuřivě bujet a vyžadovat stříhání denně.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny