Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podružný elektroměr a spínání HDO

Dobrý večer, mám dotaz, od hlavního elektroměru v plotě na hranici pozemku mi vede přívodní kabel do domu. S tímto kabelem je veden i kabel na ovládání HDO.
V domě tyto dva kabely vedou do domovního rozvaděče, kde je nyní nově zapojený podružný elektroměr HXE34AS (NÁVOD ZDE: http://www.premereni.cz/data/sharedfiles/dokumenty /Katalog/HXE34as.pdf ). V tomto návodu na straně 5 je uvedeno že Svorky 42 a 43 jsou připojeny pro externí řízení 2 tarifů. Toto je pak namalováno na straně 10. Což znamená, že do svorky 42 zapojím zelenožlutej z rozvaděče a do svorky 43 modrej drát kterej mi vede od plotu ? Účelem je sledovat kolik si vezmou zařízení připojené za tímto podružným elektroměrem v levném a drahém tarifu. Přijímač HDO je v plotě u elektroměru. Po modrém drátu se posílají signály na sepínání stykače. Děkuji

Předmět Autor Datum
Podle připojovacích podmínek, viz: http://www.cezdistribuce.cz/edee/content/file-othe r/distribuce/t…
dexters 07.01.2012 11:52
dexters
Takhle jednoduché ? OK, díky za tip, zítra zkusím...
Michal Doležal 07.01.2012 23:58
Michal Doležal
No, takhle jednoduché to opravdu není! Nejpodstatnější je tzv. "jednotná fáze", tedy sjednocení napá…
mirektatra 10.01.2012 08:02
mirektatra
Kvůli tomu jsem mu tam dal odkaz na připojovací podmínky čezu, kde jsou všechny tyto věci (tučným pí…
dexters 10.01.2012 17:38
dexters
Já vím, napsal jsi to správně, jenomže laikovi jsem to chtěl napsat víc "polopaticky";-). Proto píšu… poslední
mirektatra 11.01.2012 09:26
mirektatra

No, takhle jednoduché to opravdu není! Nejpodstatnější je tzv. "jednotná fáze", tedy sjednocení napájení všech ovládacích stykačů a prvků z jedné a té samé fáze. To je základní podmínkou správné funkce "společného ovádání nulou"! Pokud to porušíte, může dojít ke spálení cívky stykače, nebo hůře k jeho přidržení i v době vysokého tarifu, tedy "noční" spotřebiče nebudou vypnuty a poběží i na drahý proud! Na svorky tedy přiveďte oba vodiče, kterými je připojena cívka stykače /např./ bojleru. Pokud máte přímotopný tarif (v tom případě jsou ovládací vodiče od HDO dva), připojte ovládání podružného elektroměru k cívce stykače topení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru