Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký kotel

Letos první topení po koupi baráku byl zde 6 let starý kotel opop 418 H ten typ býlo šedý .Letos to nějak vydržíme ale příští rok ho tady nechci vydět.kotel držím na 70 stupňů kryž topím dřevem prohořívání každé dva dny musím kotel čistit když topím uhlím systém odhořívání kotel dehtuje jako blázen když ho večer naložím cca dva belíky uhlí nechám dole na dvířkách mezeru cca 5 mm rano je půlka zásobníku žhavoty nespáleného uhlí .
Včera kotel zas po vyčištění neměl tah nasypal jsem belík uhlí po hodině se divím ,že topení je skoro studené otevřu přikládací dvířka rána jako prase chytlo to nějaký zpětný luft či co a navíc uhlí hořelo systémem prohořívání i když byla klapka na prohořívání zavřená nechápu tento kotel po sezoně koupím ihned něco jiného co mi doporučíte??Výkon v rozmězí 12-18 kw a spíše na uhlí

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bez znalosti bližších skutečností těžko radit, ale obecně není dobře kotel nějak hodně škrtit, těch…
z vysočiny 19.12.2011 13:58
z vysočiny
Moc děkuji za názor průměr a tah komína je dobrý problém bude určitě v tom ,že dřevo je letošní ne p…
David5551 19.12.2011 14:16
David5551
Ještě na doplnění - s tím předimenzovaným kotlem bych počkal až bude nějakých 15 stup. mrazu, při zh… poslední
z vysočiny 20.12.2011 12:57
z vysočiny

Bez znalosti bližších skutečností těžko radit, ale obecně není dobře kotel nějak hodně škrtit, těch 5 mm na dvířkách je podle mně málo. Ten výbuch byl právě proto - vznítilo se zplynované palivo,které před tím doutnalo a nestačilo odhořet, proto se také kotel nadměrně zanáší sazemi. Je dobře nechat kotel rozhořet a ohřát soustavu na provozní teplotu - doporučuje se 60 st. C na zpátečce, a pak teprve přivřít vzduch.To hoření v násypce/prohořívání při zavřené klapce/ může být i nevhodnou velikostí paliva, které se v násypce vzepře a nepropadne na rošt. Pro typ kotlů, kde palovo o d h o ř í v á je asi vhodné drobnější uhlí, které se bez problému sesype na rošt, u tohoto je pak také problém topení dřevem, kdy se polena v šachtě vzepřou a zabrání tak spadnutí do roštu.
Také je otázka jaký je výkon kotle,zda není předimenzován /jaká je tepelná potřeba objektu/, a zda komín má na tento typ kotle dostatečný tah,hodně obecně- pokud kotel kouří při otevřených popelníkových dvířkách tak je tah malý, nebo zanešený kotel, kouřovody či komín.Jinak litinovým kotlům se spodním prohoříváním stačí tah menší, shoří co proleze dvířkama, ale jsou větší ztráty tepla do komína.Také je pravda, že topení chce určité zkušenosti a praxi, takže trpělivost a výsledek se dostaví, určitě toto někdo doplní o další postřehy z praxe.

Moc děkuji za názor průměr a tah komína je dobrý problém bude určitě v tom ,že dřevo je letošní ne příliš proschlé a možná i v uhlí beru ořech 1 je větší příště zkusím ořech 2 dále kotel tu byl jinak bych koupil menší je předimenzovaný oběkt má cca 80 metrů čtverešních a kotel 18 kilovat

Ještě na doplnění - s tím předimenzovaným kotlem bych počkal až bude nějakých 15 stup. mrazu, při zhotovení topení to dělal jistě někdo, kdo s tím má zkušenosti a uměl to spočítat, a těch 18 kw se nezdá být moc.Teplo se také nechá regulovat tak, že za mrazu budeš přikládat častěji, třeba po 2 hod.,pokud bude tepleji tak třeba po 4 hod. a pod., chce to vyzkoušet a hlavně kotel nedusit, ale držet na prov. teplotě. Tohle bezvadně funguje u rozvodu topení v silných trubkách a žebrových radiátorech /hodně vody a tepelná setrvačnost/.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru