Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Peltierův článek - co se může "rozbít"?

Dobrý večer,
dal jsem si dohromady chlazení pro malé terárium, využil jsem u toho peltierův článek (konkrétně tento typ: http://www.gme.cz/peltierovy-clanky/m-tec1-12703-p 601-007/#popis). První peltier odešel, protože se do něj dostala vlhkost (na chladné straně se prostě vysrážela ze vzduchu). Odhalené přechody se místy rozpadaly jak plastelína. Ok. Na radu prodejce jsem nový kousek ze stran zalepil silikonem.

Dnes se dlouho nerozběhl větrák na chladiči - sáhnu na něj a málem jsem se spálil. Z mě neznámého důvodu peltier žhavil a větrák (paralelně připojený, klasický z PC, patří k chladiči) stál. Poslední dva měsíce systém fungoval bezchybně, dnes se rozhodl přestat. Zdroj používám tento: http://www.ges.cz/cz/zdroj-sitovy-prumyslovy-ps-50 -12-GES07507083.html
Přeměřil jsem zdroj - 12V stabilně, větrák připojený pouze ke zdroji jel. Po chvíli vypnutí a po opětovném zapnutí jede větrák už i s peltierem. Jen peltier má trošku vyšší odběr (asi 2,8 místo 2,6 A) než dřív, ale stále má chladnou a teplou stranu (tj. na zkrat to nevypadá). Zdroj je spínaný časovačem, klasickými mechanickými spínacími hodinami, aby chlazení neběželo celou noc v kuse.

Netuším, co to mohlo způsobit. Nějaká chyba ve zdroji, která zmizela po restartu? Na rozžhavené chladiče jsem bohužel reagoval okamžitým vypnutím ze zásuvky a nepřeměřil jsem zdroj hned. Nebo jsou tyhle peltiery nekvalitní a problémové? Napadá někoho něco? Dokud nevyřeším chybu, bojím se to znovu zapojit, abych se jednou nevrátil do vyhořelého bytu.
Předem díky za jakékoli rady
Adam

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny