Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kombinovaný bojler

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli by někdo mohl říct jak funguje kombinovaný bojler.Zvažuji výměnu.Mám jenom elektrický a náklady jsou poměrně dost velké.Topím krbem s rozvodem do radiátoru.Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
snadno, prostě je v něm teplovodní výměník ;-), připojí se do stávající soustavy ústř. topení jako k…
Uroboros 16.11.2011 20:44
Uroboros
pro představu: [http://kamna.astranet.cz/shops/3790/disk/Zapojeni- teplovodni-bojler-2009.gif]
Uroboros 16.11.2011 20:49
Uroboros
Ak zdroj tepla je u teba krbová vložka, moc vhodné to pre teba asi nebude, vyžadovalo by to zásah do… poslední
Joseph 17.11.2011 08:26
Joseph

Ak zdroj tepla je u teba krbová vložka, moc vhodné to pre teba asi nebude, vyžadovalo by to zásah do rozvodu.

Teplota topnej vody ktorou nahrievaš bojler je potrebná cca 65-70 st Celsia. Do radiátorov ale takúto teplotu potrebuješ iba počas rozkúrenia na cca 0,5 -1 hod a potom už postačuje nižšia, samozrejme je pár dní v topnej sezone keď sa kúri tak vysokou teplotou v radiatoroch, no iba pár dní.

Potreboval by si trojcestný ventil, aby si udržal teplotu na kotli tých 65 st a zároveň v radiatoroch mal teplotu nižšiu. U kotlov plynových sa požiadavka, nad 60 st, kryje s doporučením pre ich prevádzku ohľadom orosovania kotla a trojcestné ventily sa montujú štandardne.

Ak sa ti vidí požiadavka 65-70 st moc, má to svoje dôvody. Jednak nejaký čas trvá kým sa objem vody ohreje a dlhodobo udržiavať vodu v bojleru pod 60 st je zdravotné riziko. Z času na čas, je potreba tu teplotu prekročiť, inak z bojlera urobíš kolonu na pestovanie bakterii. Potvorám sa darí najlepšie vo vode s teplotou 30-45 st. Zápaly očí a črevné potiaže by boli otázkou času. Nie nadarmo sa vyžaduje teplota pre pasterizáciu nad 60 st.

V prípade že ponecháš v topnej sezone v činnosti aj ohrev elektrický, dôležité je obmedziť straty tepla ziskaného pomocou drahej eletriny, co vôbec nie je bezproblémové.
Kombinovaný bojler vcelku ochotne odovzdáva teplo aj smerom do vykurovacieho systemu. Ventil situáciu úplne nerieši. Aj potrubie samotné, kov, je pomerne dobrý vodič tepla pri pohľade na cenník energetikov.
Mimo topnú sezonu, v lete, by si rýchlo zistil o kolko viac má tepelné straty oproti klasickému.

Samozrejme dajú sa urobiť opatrenia. Na prívod topnej vody použiť plastové potrubie, ventily instalovať zdvojené, vo vzialenosti cca 20-30 cm od seba a počas leta vodu z tohoto 20-30 cm úseku vypustiť.
Podobne, zdvojene a s odvzušnením, sú instalované uzatváracie armatúry na plynových rozvodoch, kde je potreba bezpečné uzatvorenie/ nepriechodnosť.

Ešte pred 10-15 rokmi otázky strát nikoho netrápili, no ceny energií rastú neskutočným tempom a pristupuje sa k tomu inak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru