Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení netopí

Dobrý den,
chtěl bych se s někým poradit. Mám nový kotel (Viadrus; nevím kolika článkový) a nově zbudované ústřední topení, expanzku tlakovou, trubky v mědi - tenké jako prst - a pohon čerpadlem. Naprosto nerozumím žádným dalším technickým detailům a hlavně jsem nebyl přitom, když to topenář uváděl do provozu a vysvětloval jak s čím zacházet. Včera jsem topil celej večer a radiátory byly nanejvýš vlažné spíš než teplé, ale jen v horní části (radiátory jsou tam řekl bych na dnešní dobu klasické, taková ta úzká nudle s mřížkou navrchu co se dnes asi nejběžněji prodává). Zbylé asi 3/4 radiátoru byly studené, a to u všech radiátorů. Na kotli je jakési umělohmotné kolečko s řetízkem, které připomíná kohout na staré vodovodní baterii. Je tam nastaveno, aby se škvírka dveří zavřela při 60°C. Nastavil jsem to pak na 70°C (asi; těžko posoudit jestli se hraje na ty stupně co jsou vzhůru nohama nebo na ty normálně čitelné), ale efekt byl prakticky nijaký.
Na čerpadle mám nastaveno, aby se zapínalo při 50°C a rychlost 2 ze tří. Protože má ale tichý chod, nepoznám, jestli je v běhu nebo ne. Komínovou klapku jsem dal na polovic. Bylo mi řečeno, že musím topit zhruba na 60°C. Tlak nepřesáhl hodnotu 1 (nevim jaký jednotky, je to ten druhej budík hned vedle teploměru). Přemýšlel jsem, jestli není chyba v tom, že by šla teplá voda ještě přes bojler, a tak jsem radši zavřel (otočil) podle libovolného odhadu jeden ze třech kohoutů na jedné ze třech trubek, které se nacházejí poblíž bojleru. Výsledek to ale znovu nepřineslo. Doplním, že ručička na teploměru u bojleru se za celou dobu ani nepohla. Nechápu co dělám špatně nebo kde může být chyba. Zlatej starej kotel u rodičů - expanzka na samotíž, trubky jak ruka a žádný blbý čerpadlo. Zatopilo se a bylo jistý, že bude teplo, případně se radiátory mohly odvzdušnit, ale s timhle...
Pokud na mě někdo máte trpělivost, prosím poraďte. Děkuji

Předmět Autor Datum
Komínovú klapku otvoriť naplno, škrtenie vzduchu do topenišťa zatiaľ zrušiť. V topeništi musí byť po…
Joseph 15.11.2011 12:45
Joseph
Dobrá, zkusím to. Čerpadlo nevypadá, že by mělo někde nějakej čudlík na ruční spouštění a ta padesát…
Honza117 15.11.2011 13:34
Honza117
Dobrý den,můžete přiblížit spínání čerpadla dle teploty,kde je čidlo,které snímá teplotu k sepnutí č… poslední
Lubomír 15.11.2011 16:40
Lubomír

Komínovú klapku otvoriť naplno, škrtenie vzduchu do topenišťa zatiaľ zrušiť. V topeništi musí byť poriadny oheň. Čerpadlo zapni ručne, prípadne ho nastav aby sa zapínalo pri cca 30 st Celsia.

Ak chceš teplo, nehraj sa s ekonomikou prevádzky, to si nechaj na neskôr až bude všade dostatok tepla. Zatiaľ reguluj množstvom paliva, dreva/uhlia na dávku ktorú necháš vyhorieť.

Potom, postupne hľadaj, skúšaj postupy na zníženie strát a optimalizáciu.

Dobrý den,můžete přiblížit spínání čerpadla dle teploty,kde je čidlo,které snímá teplotu k sepnutí čerpadla.Čerpadlo by mělo být zabudováno na zpátečce.Pokud je čidlo u čerpadla,které je ve vypnutém stavu,tak se sepnutí nedočkáte,pokud čerpadlo neběží je v něm voda studená a čidlo nemůže být sepnuto.Pokud čerpadlo běží,tak můžete mít zavzdušněný okruh,někde je pytel a v něm vzduchová bublina,ani čerpadlo ji neprotlačí,odvzdušňovat celý okruh dokud to nebude hřát.Ještě můžou mít radiátory špatný spád,ani čerpadlo nezařídí,že budou hřát celé.
Zkuste nejdříve odvzdušnit,postupně jeden radiátor po druhém,všechny radiátory zavřete a odvzdušňujte jeden,dokud nebude hřát celý,až se vám to podaří,tak hřející radiátor zavřete a jděte na další a opět stejný způsob,odvzdušnit dokud nebude celý hřát a pak zavřít.Až budete mít vše takto odvzdušněno,všechny radiátory otevřít,mělo by to topit.To zavírání je důležité,využijete maximální funkci čerpadla pro danou větev k protlačení vzduchových bublin.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru