Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Volba hmoždinek do sádrokartonu

Dobrý den,
prosím o radu s volbou hmoždinek do sádrokartonu. Potřebuju pověstit cca 18 kg skřínku na sádrokartonovou stěnu v koupelně. Ta je ze dvou desek a na nich je obklad, takže dohromady cca 3,5 - 4 cm. Váhám mezi PD a HM hmoždinkami. HM by to měly bez problémů udržet, ale mají složitější montáž - je potřeba speciální kleště a pořádně nevím, co je v dutině za sádrokartonem, jestli by se o něco nezasekla. U PD výrobce uvádí (např. tady http://www.urotta.cz/download/pruvodce-svetem-hmoz dinek.pdf), že vydrží zatížení 150N, což by v tahu odpovídalo 15kg. V tomhle případě ale bude spíš převažovat střihové zatížení (skříňka je široká 60 cm, vysoká 64 cm a hluboká 21 cm) a budou tam hmoždinky dvě, takže by to teoreticky mělo stačit, nebo se pletu? Nemám s tím zkušenosti.

Díky za rady.

Pavel

P.S. Jestli jsem to sem poslal dvakrát, tak se omlouvám, ale svůj první dotaz nemůžu najít.

Předmět Autor Datum
Osobně bych volil HM hmoždinky, jiný ani nepoužívám. A žádný speciální kleště ani nepoužívám, vystač…
Prasak 01.11.2011 17:16
Prasak
Díky za radu. Víc hmoždinek kvůli pevnosti sádrokartonu, nebo kvůli tomu, co ty hmoždinky udrží? Ješ…
prqek 02.11.2011 09:34
prqek
Víc hmoždinek kvůli pevnosti sádrokartonu. Sice by to tu skříňku uneslo, ale je třeba taky myslet na… poslední
Prasak 02.11.2011 17:52
Prasak

Osobně bych volil HM hmoždinky, jiný ani nepoužívám. A žádný speciální kleště ani nepoužívám, vystačím si s běžným nářadím.
Jen bych měl strach dát to jen na dvě hmoždiny, sice by to unést mělo, ale nemám k tomu až takovou důvěru a raději dám hmoždin víc, pokud je to možný. Na druhou stranu to chceš dát na kachličky, ty taky pevnosti pomůžou, pokud jsou tedy dobře přilepeny, takže by ty dvě hmoždiny mohly stačit.

Díky za radu. Víc hmoždinek kvůli pevnosti sádrokartonu, nebo kvůli tomu, co ty hmoždinky udrží? Ješte jsem včera koukal na FU, ty by to taky mohly udržet. Tam jen bude podobný problém jako HM - sehnat dostatečně dlouhou. K té tlouštce je totiž potřeba přičíst 1 cm na prostor mezi zádama skřínky a stěnou. HM musím něčím podložit, protože ty zoubky se do kachliček nezaříznou. FU se nemusí zařezávat, takže by to stačila kratší. Zatím se nejvíc přikláním ke třem PD. Když se těch 18kg rozloží mezi 3, tak by to měly udržet, i když otevřu dvířka. 4 mi zas přijde, že by byly moc blízko u sebe. Krom toho trefit 4 díry je těžší než 3.

Jaké běžné nářadí na ty HM? Stačí šroubovák? Dají se v případě nějakého kiksu vyndat?

Díky

Víc hmoždinek kvůli pevnosti sádrokartonu. Sice by to tu skříňku uneslo, ale je třeba taky myslet na obsah skříňky, ženský tam naperou kde co a nezajímá je, na čem to visí. A klidně bych dal 4 hmoždiny, dobře to naměřit přece není takovej problém.

Nechápu, proč delší hmoždinu? Hmoždina jde do zdi a skrze skříňku jde snad jen šroub, takže je to o délce šroubu. Je třeba počítat jen s obkladem, tedy SDK + obklad. Pokud máš mezi skříňkou a zdí mezeru, tak ji vypodlož (nalepil bych na záda té skříňky kousek dřeva patřičné tloušťky). Jinak při dotažení riskuješ, že se ti to prohne a časem se může skříňka uvolnit/rozviklat.

Osobně používám tento typ:
http://www.kassel-eshop.cz/hmozdinka-do-sadrokarto novych-desek-10gl-typ-bigips-hmozdinka-s-vrutem-x1 511
Ale je tu malej háček - obklad na stěně :-(

Já bych to většinou řeším tak, že zajdu do místního obchodu, kde mají hmoždin přehršel a tam vyberu vhodnej typ přímo na místě, kde si to můžu osahat, případně se poradím s prodavačem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru