Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je možné přepěťovou ochranu využít obousměrne?

Zdravím,

Přepěťová ochrana chrání zařízení před přepětím ze sítě, já bych ovšem rád chránil síť před přepětim od zařízení. Bezdrátová zařízení na střeše lze elektricky izolovat na datových vodičích (použitím optiky), nikoli však na napájecí části. Bude při případném přepětí fungovat přepěťová ochrana (a bude to fungovat i na ochranny vodič)?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mrkněte na Antény, hromosvody a přepěťové ochrany (=klinout na ikonu na horní liště) a tam se dovíte…
BrOK 02.10.2011 18:28
BrOK
Co se tyce datove casti, tam nemam problem, tam bude optika, zajima me opravdu nej ta napajeci cast,…
JR_Ewing 03.10.2011 08:47
JR_Ewing
Nejak si odporuješ: kratky kus PoE do zarizeni a zároveň hovoríš o optike. Ak tam bude optika ako m…
Joseph 03.10.2011 09:42
Joseph
:-) Tou optikou jsem myslel oddeleni od ostatni casti site. Samotne zarizeni je pripojene metalikou.…
JR_Ewing 03.10.2011 10:07
JR_Ewing
Jakžto človek, kterej se timhle přiživoval, radim úplně jednoduše. Kašli na to. Pokud chceš ochránit…
Uroboros 03.10.2011 12:50
Uroboros
Jen poznamka ohledne optiky - ve switchi misto na FSP moduly mam, modul stoji max 800 (s prihlednuti…
JR_Ewing 03.10.2011 13:41
JR_Ewing
Dělej jak myslíš, já mám ke všem těmhle srandám přístup za hubičku a i tak je to ztráta peněz... V s… poslední
Uroboros 03.10.2011 14:02
Uroboros

Mrkněte na Antény, hromosvody a přepěťové ochrany (=klinout na ikonu na horní liště) a tam se dovíte vše o správné instalaci antén a přepěťových ochran. A samozřejmě, že i na napájení PoE existují přepěťové ochrany. Přeji pěkný den. Brok, Ž. Brod.

Co se tyce datove casti, tam nemam problem, tam bude optika, zajima me opravdu nej ta napajeci cast, tedy

zasuvka -> zdroj -> kratky kus PoE do zarizeni.

Aby to pokud mozno nemohlo projit do zasuvky. Primeho zasahu bleskem se nebojim, kolem jsou dve budovy vyssi nez nas dum a o necelych 100 metru dal kostelni vez.

Vzhledem k tomu, ze mam na bezdratove casti pouzita zarizeni Ubiquiti, tak nemohu aplikovat prepetove ochrany na antenni kabel.

Nejak si odporuješ: kratky kus PoE do zarizeni a zároveň hovoríš o optike.

Ak tam bude optika ako môže byť PoE/Power over Ethernet. Tak buď ethernet alebo optika.

To je len malé odbočenie. Bude tam sieťový napájač

Máš vysoké obavy. Ak sú obavy opodstatnené, podobné veci sa riešia samostatným prívodom nízkeho napätia, 230/400V, aby sa minimalizoval prenos do chránenej časti rozvodu. Zrejme pre teba nerealizovateľné.

Tak potom, pri tak vysokých obavách, rieš napájanie nezávisle akumulátorom a jeho dobíjanie fotovoltaikou alebo motorgenerátorom alebo svieť na ten fotovoltaický panel žiarovkou, možno to energeticky postačí k napájaniu. :-) .... :puff:

:-) Tou optikou jsem myslel oddeleni od ostatni casti site. Samotne zarizeni je pripojene metalikou.

Samostatnym oddelenim myslim samostatnym vedenim obou (mame v dome bohuzel jen dvouvodicovou soustavu) vodicu od hlavniho jistice? Nebo idelane si udelat druhy zemnici bod a soustavu tak udelat trivodicovou? :-)

Jakžto človek, kterej se timhle přiživoval, radim úplně jednoduše. Kašli na to. Pokud chceš ochránit trochu víc, dej tam o rádio navíc, tim doshneš toho, že vše bude mít spoj jen v elektrickém rozvodu (optika je několikrát dražší a nevyužitelná). Základ připojit přes přepětový ochrany. Pokud chceš jó vyhazovat peníze, tak oddělovací resp. izolační transformátory. Dobrou volbou jsou i UPS. Pokud někde v okolí do něčeho praští, stejně ti to odpálí koncáky na všech rádiích a můžeš je naházet do koše. S pc to nic neudělá. Pokud lískne do tvého objektu, tak jsou jekékoli ochrany zbytečný, stejně to 90% zařízení nepřežije. Docela dobrá volba je pojištění, jenže to se pro domácnost taky nevyplatí, pokud nemáš teda na střeše zařízení za desítky tisíc, ale nevim, proč by to tam někdo měl, když dnes už uděláš dokonalej AP blbim routerbordem za pár stovek (routování, příjem, pokrytí v a i b/g pásmu..., co je libo). Ochrany stojí mraky peněz a když už se něco stane, jsou k ničemu, nový zařízení vyjde levněji.

Jen poznamka ohledne optiky - ve switchi misto na FSP moduly mam, modul stoji max 800 (s prihlednutim k delce a ucelu vyuziti), mediaconvertor pod radio taky do tisicovky. Myslim, ze je to levnejsi jak zarizovat druhy radiovy spoj.

Vzhledem k vyse recenemu mi jako idealni prijde reseni - kvalitne udelany bleskosvod (nepredpokladam primy uder - dosud se tak nestalo - historie > 150 let) + ochrana, ktera je v napajecich zdrojich pro Ubiquti zarizeni, mala UPS. Datova sit pak dodatecne chranena pripojenim zarizeni pres optiku.

Dělej jak myslíš, já mám ke všem těmhle srandám přístup za hubičku a i tak je to ztráta peněz... V sítích co jsem dělal jsou tisíce uživatelů a vymění se pár zařízení ročně a spíše kvůli tomu, že prostě odcházejí. Ve vykrývačích, kde jsme ochrany měli, tak ty odšly při bouřce stejně jako ty kde nic nebylo, i tak se jednalo o pár zařízení za x let a většinou je to právě tak, že se odpálí koncáky, neb se na anténě něco naindukuje a s tím nic neuděláš. Navíc pokrok tak strašně letí, že když už se něco pose.e tak to bývá ku prospěchu, neb už to je většinou stejně zastaralé a není proto od věci, to vyměnit za lepší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru