Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosakování vody ve sklepě

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. 25 let máme chalupu se sklepem, který byl vždy suchý. Na jaře loňského roku se ve sklepě objevila voda asi půl metru. Pokud jsme vodu vyčerpali do dvou hodin byla zpět a je tam stále. Zjistili jsme, že voda přitéká z místa mezi stěnou a podlahou, silný pramen. Pokud jsme přítok ucpali, voda vytekla v jiném místě. V podlaze jsme vykopali záchytnou jámu, do které jsme umístili ponorné čerpadlo, bohužel podloží je tvrdá skála a jámu nelze více vyhloubit. Pokud neprší, voda dosáhne hladiny s podlahou, ale v případě deště je do 24 hodi sklep opět zaplavený vodou, po včerpání okamžitě přiteče další. Stěny sklepa jsou kamenné cca 60 cm silné. Z venkovní strany nelze zeď odkopat, sklep je pod domem, který je na straně průsaku 20 m dlouhý. Bohužel nad sklepem je obytná místnost a vlhkost ze sklepa prosakuje do stěn v místnosti.
Děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
odkopáním zdí ničeho nedosáhnete, jedině ohrožení statiky. Je třeba pozvat hydrologa, aby zjistil od… poslední
milan.cukrar 24.08.2011 18:15
milan.cukrar

odkopáním zdí ničeho nedosáhnete, jedině ohrožení statiky. Je třeba pozvat hydrologa, aby zjistil odkud a jak se k Vám voda dostává. pak lze relevantně radit.
Zřejme se bude muset provést meliorace pozemku, v kritické části s vodou. Levnější a častější řešení je čerpadlo s plovákem.
Vy nemáte funkční hydroizolaci?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru