Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosím, poraďte - sladění barev v obývacím pokoji + kuchyni (podlaha, nábytek, dveře,..)

Stejný pocity jsem zažíval taky. V červencu jsme přemalovali půl obýváku ze zelené na červenou, v srpnu jsme půlku z té červené oškrábali a malovali zpátky na úplně původní bílou. A na příští rok ženská něco blble o tapetách. Takže příští léto budu buď tapetovat, nebo budu mít tichou domácnost do doby, než to vytapetuju. Ach jo, to jsou vyhlídky....


K dotazu - každej má jiný estetický cítění, někdo má rád vše v jenom odstínu, druhýmu se líbí, když je to jak u cirkusáků. Já zastávám názor, že se to má líbit hlavně těm, co tam bydlí. Já taky dělám věci v bytě tak, aby se to líbilo nám, ne návštěvám.
IMHO je důležitý, aby to nebylo přeplácáno mnoha barvama a aby jednotlivý celky barevně odpovídaly. Já mám třeba jídelní stůl, židle, poličky na stěnách a celej svůj pracovní kout (s počítačem) laděn do červenýho dřeva (calvados, třešeň), další nábytek budu též dělat v tomto odstínu. Můžu si dovolit použít tmavej dekor, protože máme hodně světlej obývák (velký okna). Ale kuchynská linka je v dubu a podlaha taky. Futra mám jen železný, ale pokud bych měl obložkový, volil bych barvu obložek stejnou, jako je barva dveří, přičemž dveře jsou taky v dubu, tedy jako podlaha. Ono dub je takovej univerzální odstín :-) Ale i kdyby byla kuchyň jiná, tak by to nevadilo, tedy pokud by se jednalo o dekor dřeva. Jakmile by to byly leštěný lakovaný odstíny, už by k tomu dubová podlaha vypadala blbě, to by bylo lepší nějaký linoleum, nebo dlažba.
A pak mám ještě předsíň, tam jsem zatím udělal jen botník, ale dekor je pro změnu ořech. Jelikož je předsíň hned vedle obýváku s bukovou podlahou, tak ořech je hnědý odstín, tudíž přechod není tak výrazný, aby to vadilo, ale zase předsíň je oddělena dveřma, takže tvoří samostatný celek. Původně jsme chtěli předsíň z břízy, ale ten rozdíl vůči podlaze obýváku by byl příliš velkej.


Pokud se vám líbí taková podlaha a maková kuchyňská linka, tak si to tak udělejte. Sousedům pod námi se líbí čokoládově hnědá podlaha a k tomu kanárkově žlutý stěny. Zajímavá kombinace, ale já bych to nechtěl.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny