Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podlaha z OSB desek

Dobrý den, měl bych pár dotazů. Chtěl bych ve svém bytě realizovat podlahu z OSB desek, ale na základě různých článků na internetu se stále nemohu rozhodnout jaký typ podlahy zvolit. Byt je v bývalém činžovním domě z konce 50 let (staré klasické „kostky“ o 9 partajích – dnes čerstvé SVJ), základ podlahy (stropů) již tvoří duté panely, zdi jsou z dutých cihel. Byt je v přízemí, pod námi je nevytápěný sklep. V pokojích 3,5 x 5m jsou nyní pod koberci rozlezlé, zvlněné, nevzhledné a vrzající parkety podložené lepenkou, pak asi nějaká vrstva betonu, izolace (počítám že škvára) a pak už je panel. Zatím jsem jen sondoval, parkety jsem nerozebíral, tak nevím úplně přesně. Po vybrání všeho až na panel je tak asi 15cm místa. Podlahu chci realizovat pouze suchou cestou, a rozhoduji se mezi plovoucím platem ze dvou vrstev prošroubovaných OSB desek křížem a cik cak – 15 a 12mm na vrstvě keramických kuliček Liapor frakce 1-4 mm a zbytku škváry, a pevnou podlahou s roštem z hranolů 12 x 6cm. Rošt by byl s „oky“ do 450mm, a původně (jelikož by plato nebylo na roštu plovoucí – desky 18mm by byly v jedné vrstvě a šroubované k roštu – nezatížená izolace) jsem zamýšlel mezery mezi trámky vyplnit obyčejnou 12cm izolační vatou na podhledy. Kvůli tepelným mostům jsem ale od izolace podlahy ze strany bytu zatím upustil. Byt bych ale rád od sklepa odizoloval, nyní jsou v zimě podlahy hodně studené. Možnost zateplit strop sklepů tu do budoucna je, sousedé nic nenamítají. Tak nějak bych jen potřeboval popostrčit v rozhodnutí – slyšet Vaše názory. Také mám omezený rozpočet, takže se snažím šetřit jak mohu. Chtěl bych vědět :
1) – Když se rozhodnu pro plovoucí variantu s Liaporem, zda mohu na první vrstvu použít OSB desky 12mm formátu 625 x 1050mm s perodrážkou, a na druhou vrstvu desky 15mm formátu 1250 x 2500mm bez perodrážky. Vychází mi to v AutoCadu lépe na rozhození spojů, a desky velkého formátu 15mm mohu sehnat za pár korun, a také spojů na podlaze ke kytování by bylo méně. Vše bez lepení, důkladně prošroubováno – přitaženo. Na podlahu přijde zatím Miralon a lino.
2) – Když se rozhodnu pro plovoucí variantu s Liaporem 1-4, kolik cm Liaporu bude minimálně stačit na vrstvě staré škváry, a kolik by stačilo na holém panelu.
3) - Četl jsem že se podlaha na Liaporu může vlnit, nebo při chůzi otřásat, ale to byly varianty v patře s dřevěnými stropy kde už podle mne byl základ špatný. Počítám že u panelu to tak není. Váš názor ?
4) – Když se rozhodnu pro variantu pevnou - s roštem, zda budou desky 18mm s perodrážkou formátu 625 x 1050mm v jedné vrstvě prošroubované s roštem stačit. Opakuji – oka roštu max. 450 x 450mm, podlaha pochozí, žádný příliš těžký nábytek nebo bodové zatížení.
5) – Potřebuji nyní alespoň trochu podlahu zateplit když už se v tom budu hrabat – zateplení stropů sklepu se bude dělat bůhvíkdy. U varianty s Liaporem je to jasné, škvára jako izolace jakžtakž fungovala a Liapor by měl izolaci ještě zlepšit, není tam co řešit. U varianty s roštem by ale izolace nebyla žádná – jen vzduchovou mezerou, takže bych tam něco alespoň s menším tepelným odporem stejně dal. Když se potom bude dělat zateplení stropu sklepů, tak by to přece nevadilo.
Poraďte i k jaké variantě podlahy by jste se v mém případě po zkušenostech přikláněli vy. Trámky mám zamluveny předsušené za dobrou cenu rovnou z pily, ale u prý stabilnější varianty s roštem mne neláká větší pracnost (montáž roštu a hlavně odstranění škváry – zbytek bytu bude stále provozní – realizuji pokoj po pokoji). U plovoucí verze se bojím zvlnění a otřásání. Bez zateplení v roštu mi to cenově vychází skoro stejně. Díky moc za rady, jsem dobrý řemeslník, ale jsem strojař ne stavař, tak se u stavařiny bez zkušeností hůře rozhoduji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, jen se chci podělit o dosavadní zkušenosti s již hotovou podlahou. Po propočítání cen na ce…
PavelOHC 21.09.2011 15:25
PavelOHC
Mirelon pod lino nepatří, bude tam dělat boule. Jinak gratuluji k podlaze.
kejki 21.09.2011 23:10
kejki
Čau, pro Mirelon jsem se rozhodl z důvodu většího útlumu kroků a také proto že jsem chtěl alespoň tr… poslední
Pavel OHC 22.09.2011 06:56
Pavel OHC

Zdravím, jen se chci podělit o dosavadní zkušenosti s již hotovou podlahou. Po propočítání cen na celkovou výšku podlahy 10 cm u podsypu z Liaporu, u podlahy typu Akufloor s výplní z desek Steprock HD (čedičová vlna), a opět u systému Akufloor s použitím tvrzeného polystyrenu, a i vzhledem k již popsaným kritériím podlahy mi nejlépe vycházelo plovoucí plato s podsypem z Liaporu. Takže jsem se rozhodl pro tuto variantu, a dobře jsem udělal. Po odkrytí směsi písku a zeminy ve staré podlaze (ani to nebyla škvára) se ukázala přesná práce tehdejších úderníků. Panely ubíhaly z kopce směrem k oknu (na délce 5m o 4cm), navíc příčně byly u spár rozdíly v položení panelu až 3 cm, jeden panel ležel rovně, druhý šikmo, hrůza. Nedovedu si představit jak bych tohle měl srovnávat samonivelačkou a pak dělat Akufloor, to bych se nedoplatil. Liapor všechno krásně vyřešil. Jako vodítka pro stahování podsypu jsem také zvolil sádrokartonářské CD profily. V prostředku místnosti se mi překrývaly (cca 0,5m ležely vedle sebe). Dal jsem je do vodováhy pomocí špalíčků a destiček a po zasypání cca 1,5m Liaporem a stažení jsem položil na prostředek jednotlivé OSB desky volně jako roznášecí, aby se dalo po podsypu chodit. Po zasypání první půlky vodítek a stažení jsem vyndal tuto půlku vodítek a drážky po nich dosypal Liaporem (výšku zásypu jsem opatrně srovnal hladítkem s okolím – jde to krásně). Totéž jsem provedl i u druhé půlky vodítek, posledních půl metru jsem stahoval obráceně - směrem od sebe ke stěně klečíc na OSB desce na již hotovém podsypu. K většímu zatlačení desky do Liaporu nedošlo, váha se krásně rozložila – vše jsem předem kontroloval. Použil jsem Liapor frakce 4/8 (výška zásypu byla 4 až 8cm) a OSB desky 2x 15 mm. Žádné lepení, po pokládce první vrstvy jsem dal Mirelon a napříč druhou vrstvu, všechno pečlivě dle instrukcí Akufloor sešrouboval. Vruty 5 x 35mm s tělem, v horních deskách vrtána díra 5mm, aby tělo vrutu bylo volné a desky se přitáhly k sobě. Po sešroubování podlahy a procházce po ní podlaha ve vrutech lehce povrzávala, což bych po zkušenostech se starými parketami vůbec neřešil, ale po zatmelení hlaviček vrutů polyesterovým tmelem a přebroušení vrzání zmizelo. Dilatační spáru cca 12mm u stěn jsem vyplnil nízkoexpanzní pěnou. Na podlaze mám nyní Mirelon a lino. Jsem zvědav jak se změní teplota podlahy v zimě. Se zateplením stropu sklepa počítám.

Čau, pro Mirelon jsem se rozhodl z důvodu většího útlumu kroků a také proto že jsem chtěl alespoň trochu minimalizovat případné otlačení struktury OSB desky do lina.Přece jen nejsou OSB desky ideálně hladké. Trochu mě znepokojovaly vlny už po rozbalení Mirelonu, ale po položení lina se nikde žádná z vln neprojevila. Myslím že Mirelon je natolik pružný, že se tíze lina přizpůsobil. Opravdu nejsem podlahář, třeba se dalo použít něco jiného, ale to je zase otázka peněz a myslím že výsledek by byl stejný. Toto je tzv. za málo peněz hodně muziky. No každopádně, uvidí se časem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru