Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spojení kuchyňské pracovní desky do L

Dobrý den,
rád bych se zeptal, jakým způsobem se spojuje pracovní kuchyňská deska ve tvaru písmene L. Máme masiv buk 3,8 cm. Chlapík z montážní firmy dal desky k sobě pouze natupo a řekl mi, že bych ten spoj měl zatmelit tmelem na parkety v odstínu buku. Druhý člověk mi zas radí desky od sebe trochu odsunout a nanést tam housenku silikonu po celé délce spoje a vrátit zpátky. Tmelit se mi tím parketovým tmelem moc nechce, nerad bych tu desku zapatlal. Děkuji za rady !

Předmět Autor Datum
Mali ti to spojit na péro. Je to standardný stolársky/truhlársky spoj. Je potreba vyfrézovať drážky…
Joseph 18.08.2011 20:36
Joseph
Tak jsem tu desku odmontoval a zjistil, že do místa spoje dal montér 4 pera. Vyfrézoval do každé z d…
Pedrito 19.08.2011 19:24
Pedrito
Ze tam monter dal ty pera, to je proto, aby desky sedely ve stejne vysce. Jinak desky se spojuji tak…
Maly Pepa 19.08.2011 23:03
Maly Pepa
Tou závitovou tyčí se prý spojují jen lamino dřevotřískové desky. Masivní desky jdou na sráz. Řekli…
Pedrito 19.08.2011 23:40
Pedrito
Prosím o radu. Nevěděl byste někdo, dá se tenhle podlahový tmel brousit smirglem ? http://www.lepito…
Pedrito 23.08.2011 15:42
Pedrito
Dle mě je to klasický akrylový parketový tmel. Brousitelný je, ale je stále pružný, takže ti tam zan…
petr_s 23.08.2011 22:15
petr_s
Souhlas, jen dodám, že musí průběžně přiolejovávat, jinak bude z té desky zklamaný. poslední
kejki 25.08.2011 17:43
kejki

Mali ti to spojit na péro. Je to standardný stolársky/truhlársky spoj.

Je potreba vyfrézovať drážky, je to standardná operácia, drážky sa bežne frézuju s presnosťou na 0,1 mmm, pri tejto presnosti nehrozí výškový skok.
Plus k zabráneniu zatekania vody do spoja, vyplniť velmi riedym epoxidovým lakom.

Práca danej montážnej firmy je nekvalitná, nekvalifikovaní, amatérska. Reklamuj, žiadaj standardnú kvalitu alebo zľavu na cene.
Co ti dodali, za nie dlhý čas bude poškodené zatečenou vodou.

Tak jsem tu desku odmontoval a zjistil, že do místa spoje dal montér 4 pera. Vyfrézoval do každé z desek 4 drážky a vsadil tam takové lamely - pera (ve tvaru oválu). Je správné řešení utěsnění spoje proti vodě tak, že se ten spoj vyplní silikonem ? Stejně pak když jsou ty desky sražené k sobě, tak je tam zvrchu malá drážka (hluboká cca 1 mm). Říkám si, aby se v ní nedržel bordel. Radíte nanést epoxidový lak, nicméně desku bych chtěl potom opatřit nátěrem ze lněného oleje. Tak aby ten epoxid nebyl vidět... Děkuji za radu.

Ze tam monter dal ty pera, to je proto, aby desky sedely ve stejne vysce. Jinak desky se spojuji tak, ze se ze spoda zavrta a zafrezuje svornik, kery je opatren matkami a specialnima prohnutyma podlozkami. Jinak silikonem bych to netesnil. Tezko se to potom rozebira a nikdy nikdo nevi, co se stane. Pouzil bych spis nejakou tesnici plasticku hmotu.

Tou závitovou tyčí se prý spojují jen lamino dřevotřískové desky. Masivní desky jdou na sráz. Řekli mi to montéři v Ikee i ten chlapík co to tu montoval. Spíš teď řeším, jakým způsobem zaplnit asi 1mm hlubokou drážku na vrchni straně spoje. Někdo radí epoxid. Moc s ním neumím, tak si říkám, jestli by nestačilo, až se ty desky budou natírat olejem, tak tam do toho spoje toho nanést prostě jenom víc. Co myslíte ?

Dle mě je to klasický akrylový parketový tmel. Brousitelný je, ale je stále pružný, takže ti tam zanechá ve spáře takovou "nudli".
Překvapuje mě, že si pořídíš masivní dřevěnou desku a pak řešíš s prominutím prkotiny. Dřevo je zkrátka živý materiál, kde se styk řeší právě těmito V spárami z důvodu tvarových změn. Dělají se tak i masivní nebo vícevrstvé podlahy a zanesení nějakou špínou nikdo neřeší.
Navíc volíš jako povrchovou úpravu olejování a jakékoliv tmelení akrylem nebo silikonem bude vidět, olej nekryje, ale pouze napouští.
Já bych spáru neřešil a V spáru bych občas vyčistil.
Pokud truhláři provedli spojení na "rybičky", provedli spojení na profesionální spoj a celkem nechápu některé zde přispívající. Spoj měl být samozřejmě slepen na nejlépe disperzní lepidlo a možná bych do spoje vložil pro utěsnění "nudli" z transparentního silikonu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru