Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přestřižení kabelu zapojeného do elektřiny kovovými nůžkami..

Dobrý den, můj čtyřletý syn dnes přestřihl nůžkami el. kabel vedoucí od topinkovače, byl zapojený v el.síti. Naštěstí se mu nic nestalo, nůžky měly kolem ůchytů plastový obal(nebo pomohlo,že měl na nohou plastové boty?), ale stříhací plochy nůžek mají v místě kontaktu s kabelem vypálený kus kovu. Nemohly se tyto úlomky při zkratu a vylétnutí jisker zapíchnout do těla? Prohlédla jsem ho, ale ty částečky mohly bý drobné.. Jsem ještě v šoku, kdyby nůžky byly celokovové..Byl to okamžik..děkuji za odpověď. (Katka)

Předmět Autor Datum
Ten kov se roztavil, nikoliv roztříštil. Já už taky párkrát přecviknul kabel pod napětím. Prsklo to,…
Prasak 24.07.2011 12:38
Prasak
Děkuji, popáleniny nemá. Naštěstí ty nůžky měly ten.plast.kryt.. Nebo by se nestalo i tak nic když s…
Katka 78 24.07.2011 12:45
Katka 78
Tak rozhaveny kov to je, asi jako jiskry v zapalovaci - po par centimetrech letu vzduchem ztrati jak…
bahno 24.07.2011 12:52
bahno
Děkuji, tak snad je to v pořádku..Ptala jsem se proto, že na netu,jsem našla, že rychlost jiskry ( r…
Katka 78 24.07.2011 13:03
Katka 78
Svařování je něco jinýho, tam se pracuje s nezakrytým elektrickým obloukem. V případě synka byl onem…
Prasak 24.07.2011 13:58
Prasak
Už jste někdy viděla prskavku? :-) Z té právě létá oxid hlinitý a železitý... ale je rizikem pokud…
Uroboros 24.07.2011 15:20
Uroboros
No prskavka není přece totéž, to není železo ale mj.slisovaný hliníkový a železitý prach.Nebo to byl…
Katka 78 24.07.2011 15:54
Katka 78
Ono není nic železo, ale ocel a nůžky (dětské) ke všemu bývájí podivný kompozit. Jinak z prskavky lé…
Uroboros 24.07.2011 16:25
Uroboros
Na těch nůžkách právě nejsou mikroskop.kuličky, je tam "vykouslý" žlábek cca 2 mm hluboký, na obou č…
Katka 78 24.07.2011 16:55
Katka 78
S tím poraněním oka jsem to popletla, je to u broušení kovů. To zase můžu potvrdit, špona v oku je…
Uroboros 24.07.2011 17:38
Uroboros
Dobře, už to nebudu řešit :-). Děkuji moc, ještě že tyhle poradny jsou :-) poslední
Katka 78 24.07.2011 17:50
Katka 78

Děkuji, popáleniny nemá. Naštěstí ty nůžky měly ten.plast.kryt.. Nebo by se nestalo i tak nic když stál na zemi v nevodivých plast. bačkorách? A ty jiskry pokud to není ten rozžhavený kov, co tedy? ( omlouvám se za zřejmě jednoduché dotazy, ač VŠ vzdělaná, zákony fyziky bída...). Ještě jednou děkuji.

Tak rozhaveny kov to je, asi jako jiskry v zapalovaci - po par centimetrech letu vzduchem ztrati jak teplotu tak kinetickou energii. Tedy kuzi urcite neproleti hloubs nez nejakou jednu desetinu milimetru, kde opravdu skodu nenapachaji.

Jinak 230V neni zas tak vysoky napeti, a proud ktery pri urazu el. proudem tece lidskym telem je omezovanej mnoha vecma. Bezpecny proud podle normy je 3mA, ale do 10mA se normalnimu cloveku nemuze nic stat. Odpory backurek, lina, koberce a suchy lidsky kuze jsou veliky. Na suchu 230V cloveka obvykle nezabije ani neublizi. Ve vode je to jina situace, ale tam se to snad nestalo.

Děkuji, tak snad je to v pořádku..Ptala jsem se proto, že na netu,jsem našla, že rychlost jiskry ( resp. toho kovu) je cca 10m/s a když byl přímo u toho pár cm (ruce, nohy, obličej nekryté), tak i když se rychlost snižuje přišlo mi, že těch pár cm nestačí.. když někdo sváří, tak taky se může např. střepina dostat do oka, kůží asi hůř, ale kov je ostrý..ono malá střepina i v kůži by nevadila ( hlouběji, což jsem se bála se dle vašeho popisu snad nedostane), ale je rizikem pokud by člověk byl příp.vyšetřen na magnetické rezonanci..

No prskavka není přece totéž, to není železo ale mj.slisovaný hliníkový a železitý prach.Nebo to bylo myšleno tak, že se kov nůžek roztavil a v jiskrách byly jen chem. nehmotné látky?? Ale to by pak tedy při sváření nemohly odlétávat drobné pevné části kovu a v uč. zmińovaný kovový střípek v rohovce či sklivci nesmysl..
Jak tady bylo uvedeno, zřejmě to vzniká, jen se to díky izolaci tolik nerozptýlí..

Ono není nic železo, ale ocel a nůžky (dětské) ke všemu bývájí podivný kompozit. Jinak z prskavky létají kousky hořících kovů a mimo to, pod nimi zůstává docela bordel a jde s nima i lecos zapálit. Když se k ní dá ruka tak cítíš, jak na ní částečky narážejí. Toť vše. Svařuju dost časo a nic co popisuješ se mi nikdy nepřihodilo, ani o nikom takovém nevím. Svár prskne pokud se vaří jedno místo dlouho a to, nevím jak to pospat, tak řekněme vybublá. Taková sranda se mi stala všeho všudy 2x a vždy to projelo botou a v tkáni ještě hodně hluboko, to by malej řval jak když by ho na nože brali... Protože rozžhavený kov jede tkání opravdu lehce. Ty jisky co vidíš u tohoto případu jsou tak miniaturní částečky že schoří a člověku nic od nich nerhozí - právě jako prskavka. Zbytek se jen nataví, když koukenš do kabelu, tam kde to střihl, budou na konci drátků malé kuličky. Na nůžkách obdobně. Líp je to vidět aspoň pod lupou :-). Pokud malýmu nic neudělala elektrika, nic mu nehrozí.

Na těch nůžkách právě nejsou mikroskop.kuličky, je tam "vykouslý" žlábek cca 2 mm hluboký, na obou částech těch nůžek v místě kde se to střihlo. Proto celá ta úvaha, je to relativně velká část. S tím poraněním oka jsem to popletla, je to u broušení kovů. Píšete, že při sváření vám to projelo nohou, tzn. že při vysokých teplotách při jiskření tyto by´t drobné části mají taky schopnost projít tkání..Zároveň se rychle chladí,
tak by třeba nemohl být ten pocit je krátkodobý (jako např.píchnutí jehlou)? No asi o tom moc přemýšlím, snad to je v pořádku. Spíš jak čtu info o přerušení el.oblouku a vzniku zkratu, tak nikde není, že se nic
nestane, tak to bylo asi opravdu velké štěstí. Taky jsem četla, že se to může projevit až po delším čas. úseku, to se mi zdá ale jako nesmysl, že by na kůži nebyla stopa po popálení, žádné zjevné známky poranění typu poruch srdce, dýchání, křečí a přitom k vlivu el. proudu došlo..

S tím poraněním oka jsem to popletla, je to u broušení kovů.

To zase můžu potvrdit, špona v oku je něco úžasného...
Zbytek bych fakt neřešil, byl bych rád, že prcek je OK. K tomu co píšte dochází spíš při úrazech vysokým napětím (vnitřní zranění).
Tyhle a mnohem horší úrazy jsme přežili všichni, však ony ty pravé teprve přijdou a ne že bych mu je přál.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru