Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Malovanie bytu + sparovanie dier (odporucania)

Zena chce malovat a opat to vyzera, ze to dame niekomu spravit. Kedze na majstrov mam stastie (byt sme komplet prerabali) a dodrbali vsetko co mohli (steny praskaju, kachlicky padaju..), nehovoriac o maliarovi co bral na hodinu asi 600 Sk, ked nam to maloval som sa zaprisahal, ze si to spravim uz radsej sam.
Otazka c.1 - na mnohych miestach je omietka popraskana, je moznost to niecim zatriet? Na niektorich miestach je zo stien (rohov) odpadnuta vacsia vrstva (praca deti), existuje nejaka hmota co taketo miesta vykryje? Ked sme vrtali kedysi v cinziackoch net pouzival som taku hmotu v kybliky, nieco ako cesto, celkom dobre sa to nanasalo aj rychlo schlo, ale tym som upchaval len vypadnute casti steny, neviem ako by to chytilo na rohy.
Otazka c.2 - Pri malovani treba povodnu farbu prekryt nejakou zakladnou a az potom nanasat dalsiu alebo to rovno napatlat novou farbou? Co je idealne pouzivat v domacich podmienkach, valcek? Vrstva staci jedna, ci treba viackrat?

Potrebujem si spravit casovy a financny plan, v byte byvame, takze malovat sa bude za pochodu a navyse by bolo idealne keby som to stihol za vikend...cca 80-100 stvorcovych metrov treba vymalovat.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ad 1) na praskliny a podobne veci, aj na tie rohy by to slo, je najlepsi tzv. slahany tmel, vyraba t…
poihu 30.04.2011 11:33
poihu
Po mnohoročných márnych pokusoch upraviť praskajúcu špáru v stropných paneloch ( postupne sadra, akr… poslední
logout 03.10.2011 22:03
logout

ad 1) na praskliny a podobne veci, aj na tie rohy by to slo, je najlepsi tzv. slahany tmel, vyraba to kopu vyrobcov, vcelku rychlo schne, da sa nanasat aj v tenkych aj hrubych vrstvach, po zaschnuti sa da lahko prebrusit, ale co je podstatne narozdiel od nejakeho akrylatoveho tmelu sa nezmrstuje. Je to taka velmi lahka biela hmota, vyzera to skoro ako zmrzlina. Ja som ten tmel aplikoval i tak ze ako som maloval a narazil som na nejaky kaz v stene, zatrel tmelom a hned to prevalcekoval a ani som necakal kym zaschne a islo to i tak, len to treba prevalcekovat tak max 2-3 krat inak sa to tym valcekom kedze to este neni vytvrdene vyvalcekuje z tej steny zase von.

ad2) povodnu farbu netreba prekryvat, jedine ak by bolo tych starych vrstiev farieb uz velmi vela a odlupovali sa tak zvazit ci netreba oskrabat alebo napenetrovat aby sa potom neodlupovali stare vrstvy i s novo nanesenou vrstvou farby. Vrstvy spravidla 2, niekedy staci aj jedna, 3 su skor vynimka, zalezi aku ma farba krivost, aj na tom aka bola povodna farba a aka je farba nova, ale to uz uvidis ked das jednu vrstvu ci bude treba este druhu. Samozrejme nanasat valcekom, na rohy kuty, okraje, domalovavanie a pod, kupit este nejaku stetku s dlhou ruckou, vymalovat steny nie je naozaj nic zlozite. Este dodam ze farba sa neriedi (spravidla) a nanasa sa v pastovitej konzistencii ako sa kupi (uz tu kedysi bolo jedno vlakno kde nejaky expert farbu nariedil az z nej mal mlieko a potom sa cudoval preco mu to steka, steny ma flakate a vobec to nekryje).

Takze potrebujes valcek s ruckou, taky rebierkovy plast na otieranie valceka, jednu stetku, malu spachtlicku, slahany tmel (pripadne i nejaku brusnu mriezku ak bude treba prebrusit), farbu a uz len chut do prace, tych 100m to mas za chvilku, uz je teplo schnut to bude rychlo.

Po mnohoročných márnych pokusoch upraviť praskajúcu špáru v stropných paneloch ( postupne sadra, akrylátový tmel, maliarska páska, ) kedy vždy vydržal "pekný spoj tak mesiac, dva som minulý rok aplikoval túto technológiu, ktorá sa používa aj na spoje sadrokartónových dosiek. Prasklina sa vyčistí a ostránia sa uvoľnené časti omietky. Spoj sa prelepí sklotextinou samolepiacou páskou šírky cca 6-7 cm (mriežkou). Cez to sa špachtlou nanáša sadrový tmel (modrý popis na sáčku) Rimano od Rigipsu. Uhladí sa oceľovým alebo plsteným hladítkom. Po zaschnutí sa môže prebrúsiť. Ak sa jedná o hrubšiu vrstvú, lepšie je to nanášať na viac krát (dva krát by malo stačiť) lebo to mierne zosychá. Postup je vhodný na rovné plochy, v kútoch to nemám overené

Zpět do poradny Nahoru