Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zakládání zeleninových záhonů

Obvykle se záhony připravují před zimou.Tedy pokud je tam porost trávy,tak se hluboce zryje,porost se obrátí dospodu.Na jaře se povrch jen srovná a můžou se sázet sazeničky.Ovšem mělo by se postupovat systematicky,protože každý druh zeleniny má jiné nároky na výživu.Pokud nemáme připravenou značnou zásobu vyzrálého kompostu,musíme pozemek prohnojit a sázet postupně.
Já používám čtyřletý systém výsadby.První rok na podzim zareju na čtvrtinu pozemku hnůj. Na jaře vysadím brambory.Na druhou čtvrtinu,zpracovanou,jak jsem prve uvedl,vysadím cibuli a česnek.Doplňuji hnojením zálivkou Cereritem během vegetace.
Ostatní druhy zeleniny nebudou v této půdě prospívat.Kořenovou zeleninu mohu set do hluboké půdy propustné,aspoň dva roky zpracovávané a hnojené nejlépe po těch bramborách.Rajčata a okurky pěstuji tak,že vyreju aspoň tři rýče půdy a nahradím kompostem.Pak do tohoto "hnízda" sázím sazeničky.Při zálivce přihnojuji vydatně NPK,nebo cereritem.Okurky jen do N.V. 350 m/nm.Také bohatě humozní půdu a dávám k nim vertikální plůtek a vyvazuji do výšky.
Abych dokončil myšlenku,po bramborech sázím košťáloviny a červenou řepu a vše náročné na dusík.Další rok pak kořenovou zeleninu.Celer potřebuje zasázet do starého hnoje,zálivka pak rozloženým slepičincem.Čtvrtý rok cibuli a česnek.Na podzim pak zareju hnůj pro další brambory.
Pokud si tohle nemůžeš dovolit,ku tu zeleninu raději v Kauflandu.
JABRAKA

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny