Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zalepenie kanalizacnej stupačky z PP ( HT system )

Zdravim, porokoch som dokoncil kupelnu v dome a po osadeni WC misy na zavesnu nadzku som zistil nemylu vec. ZAcalo to tiect a po serii testovania sa to ukazalo ze je to z kanalizacie. Po prekontrolovani kamerovym systemom na kanalizacie sa objavila prasklina - na odbocke z 110/50. Je tam aj dierka asi 4x4mm a dve na seba kolme praskliny. Prosim o radu akym lepidlom alebo tmelom by sa to dalo zalepit, viem ze sa to ma riesit inak - vymenou dielu ale verte mi nieje to uplne realne, odbornici vedia ako sa zle vymienaju diely na kanalizacii ked sa s vetvou neda pohnut. Na zaciatok by som isiel na riesenie zalepenia specialnym lepidlom na PP odolnym voci splaskom do +60st. Je to pristupne cez odbocku nad v stupacke. Dakujem za rady a navody a skusenosti s podobnym problemom. Pekny den.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Lepení rozhodně nedoporučuji. I když vím jak opravit, věřte že jediné rozumné řešení, které můžete u…
sHpy00n 28.02.2011 16:22
sHpy00n
Přesuvka [HTU.jpg]
rokator 28.02.2011 16:28
rokator
Dík. ;-)
sHpy00n 28.02.2011 17:33
sHpy00n
Skusim to podrobne vysvetlit. Ide o prasknutu cast odbocky na STUPAČKE. Cize konkretne cast DN50 na…
Kutilsamouk 28.02.2011 18:23
Kutilsamouk
Kutile, vždy se najde spousta řešení. Pokud budete pracovat pečlivě, klidně to zalepte. Řádně očisti… poslední
milan.cukrar 28.02.2011 19:31
milan.cukrar

Lepení rozhodně nedoporučuji. I když vím jak opravit, věřte že jediné rozumné řešení, které můžete udělat je výměna odbočky a vůbec to není složitá operace. Stačí přeříznout odpad jednou asi metr a pak ještě hned nad odbočkou podruhé. Po vyjmutí vyřízlé části ještě odpojíte přípojku dřezu/umyvadla a vyvikláte zbytek stoupačky i s odbočkou. Pokud je vlepaná do hrdla, bez kompletní destrukce odbočky to nepůjde, ale neva, bude se přece dávat nová. Po odstranění odbočky a očistění hrdla se vsadí nová odbočka a může se doplnit a propojit i zbytek odpadu. Doměří se potřebná délka potrubí od hrdla k řezu a přidá se délka potřebná na zapuštění do hrdla. Na tuto "vsuvku" nasadíte přesuvku (oboustranné, neboli dvojité hrdlo) a takto připravený díl vsunete do hrdla. Trubky by na sebe měly téměř přesně doléhat. Přetáhnete přesuvku a máte opět spojený, těsný odpad. Na závěr se znovu propojí dřez/umyvadlo. Na gumová těsnění se pro ulehčení práce dá dokoupit mazací gel, ale nouzově poslouží i tekuté mýdlo, mycí prostředek na nádobí, či krém na ruce.
No a ještě ona nedoporučená oprava. Záleží kde je odbočka poškozená a jestli je možné použít "záplatu". Poškozené místo včetně okolí je nutné důkladně očistit. Z kusu trubky příslušného průměru si připravíte dostečně velkou "záplatu" a můžete opravovat. Nejprve vymáčknete na prst pecku silikonového tmele a vmáčknete ji do dirky. Pak celoplošně namažete "záplatu" přitlačíte na místo a důkladně dotáhnete stahovacími nylonovými pásky. Na přilepení lze pochopitelně použít i lepidlo na odpady. Takovéto opravě ale příliš nevěřím, zda-li bude držet na věky.

Skusim to podrobne vysvetlit. Ide o prasknutu cast odbocky na STUPAČKE. Cize konkretne cast DN50 na odbocke 100/50. Stupacka je zabudovana v stene okolo nej ide potrubie z PPR SV,TU a Cirkulacia. Lezate potrubie je pod poterom a je tam komplet hotova dlažba. Okrem toho ako som pisal je to este cele obmurovane z porobetonu ( zavesna nadrzka a zavesenie bidetu ) a stupacka je v stene asi 5 cm hlboko iba zacina. Obsekal som iba cast obmurovky pod zavesnym systemom, odmontoval som pripojenie DN100 z WC ( geberitove pripojovacie koleno ) do stupacky ( to je odbocka nad riesenou odbockou. So stupackou nepohnem ani hore bez masivneho dalsieho odsekania, odbocka je v urovni nosnej konštrukcie stropu v diere, cize cela v betone. Jediny pristup je z vnutra systemu cez demontovanu odbočku ( DN100/100), ako som pisal. Mne ide o radu na nejake lepidlo alebo tmel ktory sa naviaze na PP a trvalo bude fungovat. O presuvkach viem, aj o tom ako sa radi otacaju gumicky v nich a zasa nieco tecie a neviete co. Potrebujem poradit nieco cim to zalepim. Vysekat to viem aj v buducnosti ked sa to nepodari. Chcem ale zacat zalepenim ako som pisal. Dakujem.

Kutile, vždy se najde spousta řešení. Pokud budete pracovat pečlivě, klidně to zalepte. Řádně očistit, připravit záplatu dle praskliny, zdrsnit, odmastit, potřít lepidlem, http://www.triker.cz/katalog/izolace-tmely-lepidla -04/lepidla-0403/lepidlo-pvc-novolep-130ml-tuba--2 47000000300.html

http://www.triker.cz/katalog/izolace-tmely-lepidla -04/lepidla-0403/

pak fixovat, drátkovat, zatížit...
věřte že to bude držet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru