Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem střecha na chalupě

Zdravim, chtěl bych se zeptat na vaše názory ohledně nové střechy na starší chalupu. Chceme se pustit do částečné rekonstrukce střechy, trámy zůstanou původní, vymnění se pouze to co bude potřeba. Zvažujeme zda dát pod latě prkna (bude se dávat folie). A největší dilema je, jaký tašky zvolit. Myslel jsem si, že pálený tašky jsou lehčí oproti betonovým, ale ve stavebninách mě ujišťovali, že jsou váhově stejné. A ještě jaký povrch volit, jestli glazuru nebo engobu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bobrovka je na metr těžší jak betonová. Proč pod latě prkna? Vy nebudete dávat nové latě? http://cuk…
milan.cukrar 28.02.2011 19:26
milan.cukrar
No právě že ta bobrovka je hrozně těžká a taky by bylo potřeba víc latí. A ty prkna taky právě nevim…
Vitik 28.02.2011 23:17
Vitik
Že je bobrovka těžká je pro mně ten poslední argument. Používalo ji mnoho generací před námi a neměl…
sHpy00n 04.03.2011 20:13
sHpy00n
Na mech stačí měděný drát natažený podle hřebenáčů. A v rozumné barvě glazované tašky mi vadí méně,… poslední
kejki 05.03.2011 18:33
kejki

No právě že ta bobrovka je hrozně těžká a taky by bylo potřeba víc latí. A ty prkna taky právě nevim zda je tam dát a latě budem dávat taky komplet nový. A chcem hlavně tašku s nějakou povrch. úpravou ne bez povchu jen pálenou, potom se na ni drží mech a bordel, ale je zas fakt že za ty glazurovaný chtej celkem ranec.

Že je bobrovka těžká je pro mně ten poslední argument. Používalo ji mnoho generací před námi a neměli s tím problém i když je pravda, že stavěli "lehce" předimenzované krovy. To až my jsme začli myslet příliš ekonomicky i když trochu krátkozrace. Spotřeba latí je vyšší (dvojnásobná) jen u šupinového kladení. Na korunové jsou rozteče kolem 30cm, tedy téměř stejné jako u většiny běžných druhů tašek. Bramac max a podobné pochopitelně nelze porovnávat.
Bednění je naprosto zbytečné a není důvod přidělávat si práci a výdaje. Opodstatnění má jen v případě velmi mírného sklonu pod bezpečnou hranici sklonu použité krytiny. Tam pojistná izolace - folie skutečně nestačí a je nutná vodotěsná izolace na plném bednění.
Mech; jojo, to je problém.. střech, které jsou skoro neustále stíněné okolní zástavbou, terénem, porostem, tím že jsou situovány severozápadně. Zkrátka takové střechy, na které dopadá slunce spíše vyjímečně a střechy v těsné blízkosti takovýchto nakažené přenosem.
Zoulova brněnka je také pěkná, Desova dokonce velmi, i když vlastně obé zoulovo jest. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru