Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podlaha z OSB desek

Dobrý den, mám dotaz ohledně podlahy z osb desek. Mám v plánu ji položit do ložnice a dětského pokoje. Bydlíme ve starším bytovém cihlovém domě. Podlahu tvoří beton bez větších nerovností. Pod námi je ještě sklep, takže bych chtěl podlahu tepelně odizolovat. Mám v plánu položit dvě vrstvy osb desek (2 x 15 mm) přes sebe, přilepit a přišroubovat, je to tak správně, stačí průměr desek? Nebo mám položit pouze jednu vrstvu osb desek? Dále by mě zajímalo, jakou mám položit izolaci po tyto desky, je lepší hobra, nebo mirelon? A o jaké tloušťce? A mám použít i nějakou hydroizolaci, nebo to mám nechat "větrat"? Zatím je zde koberec a pod ním staré lino, pod linem žádná sražená vlhkost není. Dále by mě ještě zajímalo jaké lepidlo je nejvhodnější k lepení desek a jaký použít lak? Děkuji za jakoukoliv odpověď. D. Přibyl.

Předmět Autor Datum
O kolik cm si můžete dovolit zvednout podlahu? Ptám se protože jako tepelná izolace nebudou mít samo… nový
sHpy00n 18.02.2011 12:06
sHpy00n
Pokud je pod místností sklep,tak bych ti doporučil jako nejefektivnější toto složení podlahy.Tepelno… nový
Jabraka 18.02.2011 14:39
Jabraka
Nejdříve moc děkuji za rady.:-) Podlahu můžu zvednout tak o 5 až 6 cm, vzhledem k tomu, že desky 2x1… nový
Denyjel 18.02.2011 17:28
Denyjel
Ještě mám jeden dotaz ohledně osb desek? Jaké koupit, aby byly zdravotně nezávadné? Na internetu jse… nový
Denyjel 18.02.2011 19:37
Denyjel
egger má kvalitnější povrch, takže pokud to má být finálka, rozhodně egger, to je ten eurostrand. A… nový
Alf 18.02.2011 20:29
Alf
Rozhodně 2 cm není žádná tepelná izolace.Běž do toho sklepa a nalep 10 cm EPS na strop.Pak to bude o… nový
Jabraka 19.02.2011 17:12
Jabraka
Souhlasím že zateplení spodem by bylo účinnější. Nahoře by pak stačila nivelačka a už jen jedna vrst… nový
sHpy00n 20.02.2011 04:53
sHpy00n
Zde je právě problém, že sklep podemnou není můj, mám sklep v jiné části.:-( Zkusím se domluvit se s… nový
Denyjel 20.02.2011 20:24
Denyjel
Já mám udělanou podlahu a to jsem měl stejný problém, byt v přízemí, sklep podemnou nebyl můj (souse… poslední
Vanas 20.02.2011 22:46
Vanas

O kolik cm si můžete dovolit zvednout podlahu? Ptám se protože jako tepelná izolace nebudou mít samotné OSB desky s mirelonem nijak výrazný efekt. OSB deska pak bude sloužit jako finální povrch podlahy? Nebo bude ještě PVC či koberec? Pokud chcete izolovat tepelně, pak bych doporučoval použití podlahového polystyrenu nebo minerální vaty ve větší vrstvě a pak 2 x OSB. Pokud byste uvažovali o plovoucí podlaze, pak bych v kombinaci s tvrzenym polystyrenem celkem bez obav vyloučil druhou vrstvu OSB desek.

Tak trochu pod čarou zmíním podlahu, kde je plovoucí podlaha položená přímo na XPS - styroduru, místnost funguje jako pracovna namáhaná křeslem na kolečkách, zčásti zatížená šatníkem, zčásti knihovnou. Byl jsem přímo u realizace z pozice svého zaměstnání, mimopracovně jsem tam velmi hojně návštěvníkem coby support a servis PC a po více než deseti letech podlaha nevykazuje poruchy.

Pokud je pod místností sklep,tak bych ti doporučil jako nejefektivnější toto složení podlahy.Tepelnou izolaci realizuj na stropě ve sklepě.Podlaha,tvořená z betonu,pro položení jakékoliv podlahové krytiny,musí mít profil dokonale rovný.Tedy v každém případě anhydrit a po zatvrdnutí položit desky.Dát,nebo nedát mirelon,je na tobě.Dává se z důvodů kročejového útlumu,což do sklepa je asi zbytečné. Pokud je budeš lepit k sobě PUR lepidlem,nemusíš je šroubovat k podlaze,nechat je jako plovoucí podlahu.Podél stěn nechat mezerku,tu vypěnit pěnou.Povrch se musí zlehka přebrousit a zalít vrstvou laku(disperze)Po zaschnutí zopakovat.Já jsem lak rozhrnoval širokým nerez hladítkem.
JABRAKA

Nejdříve moc děkuji za rady.:-) Podlahu můžu zvednout tak o 5 až 6 cm, vzhledem k tomu, že desky 2x15 jsou už 3 centimetry, představoval jsem si nějakou izolaci cca 3 cm. Byla by tedy vhodná izolace tvrzený polystyren 3 cm a na to rovnou osb desky? OSB desky chci nechat jako finální povrch podlahy, který po přebroušení přijde několikrát přelakovat.

Ještě mám jeden dotaz ohledně osb desek? Jaké koupit, aby byly zdravotně nezávadné? Na internetu jsem se dočetl o označeních Eurostrand, Superfinish ECO ....? Máte s tím někdo zkušenost popř. doporučíte výrobce? Děkuji za odpověď.

Souhlasím že zateplení spodem by bylo účinnější. Nahoře by pak stačila nivelačka a už jen jedna vrstva OSB či cokoli jiného. Zde je ale možná záměrem krom zateplení i vyrovnání jakéhosi výškového rozdílu, nebo není zateplení spodem z nejrůznějších důvodů možné.

Já mám udělanou podlahu a to jsem měl stejný problém, byt v přízemí, sklep podemnou nebyl můj (soused nedovolil), a taky jen 6cm místa. Protože nemám doma nic těžkého(velký nábytek) tak polystyren 4cm, mirelon 2mm ,OSB 4PD 15mm ,mirelon 2mm a koberec. Cena za 1m2 vyšla na necelých 170kč (OSB 140kč+polystyren 20kč + myrelon 2x4kč)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru