Předmět Autor Datum
docela levnea lehke- osb desky osb_desky.html
koda 05.02.2011 20:23
koda
OSB desky ? To by mě zajímalo jak se rovná beton těmito deskami? Nejlevnější řešení je použít obyčej…
ki 06.02.2011 13:22
ki
Ďakujem veľmi pekne za kvalitnú radu. Obávam sa, že pre mňa je to komplikovaná záležitosť. Neexistu…
pilot 06.02.2011 15:18
pilot
samonivelační stěrky jsou vhodnější. Je mnoho výrobců a mnoho druhů. Podle tloušťky si vyberete v ok…
milan.cukrar 06.02.2011 15:33
milan.cukrar
samozrejme ze existuje, vid pan Cukrar dole, ale zabudni na 1000,- korunovu investiciu ... jeden pyt…
DKK 07.02.2011 06:11
DKK
To je problém, laciný to bude s lepidlem, ovšem trochu pracnější, a jednoduchý to bude s nivelačkou,…
ki 08.02.2011 01:21
ki
Dobry den prajem. Aky brusny papier by ste prosim odporucali na prebrusenie podlahy, ktoru som vyrov… poslední
Martin novy 16.04.2015 07:01
Martin novy
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem. Ako najblbovzdornejšie sa mi teda javí riešenie smonivelačnými sti…
pilot 08.02.2011 04:22
pilot
Valná většina výrobců udává spotřebu kolem 1.5 kg na 1 mm tloušťky a metr čtvereční. Samonivelační s…
sHpy00n 08.02.2011 14:07
sHpy00n
toto řešení s nivelačkou je trochu o zkušenostech anikoliv jak píšete že to zvládne i laik ,spíše to…
masipa 08.02.2011 21:54
masipa
Jo, brácha taky na první pokus vytvořil v kuchyni (docela malé) bobík od vylití kýblíku. A to to sam…
kejki 11.02.2011 00:30
kejki
Ešte raz veľmi pekne všetkým ďakujem. Nakoniec som sa v sebaobrane rozhodol nechať to urobiť odborní…
pilot 11.02.2011 21:06
pilot
Mám nejaké cenové ponuky na vyrovnanie podlahy a tak znovu značím ako nevyriešené :-( Ceny sú od € 6…
pilot 13.02.2011 18:22
pilot
Dá se udělat ledacos. I vyrovnat 40 mm je možné, běžně se vyrábí stěrka pro použití do 50 mm. Anebo…
sHpy00n 13.02.2011 19:51
sHpy00n

OSB desky ? To by mě zajímalo jak se rovná beton těmito deskami?
Nejlevnější řešení je použít obyčejné stavební lepidlo. Potřebujete kvalitní 2m váhu, jeden den uděláte body na délku váhy od sebe(trošku hustším lepidlem), druhý den překontrolujete, případně přebrousíte smirkem přibitým na hoblu, abyste měl body v naprosté rovině a uděláte mezi body pásy, které stahujete rovnou deskou jako při betonování(lepidlo trošku řidší), třetí den přebrousíte a nanášíte lepidlo mezi pásy a zase stáhnete deskou. Po zaschnutí zase celou plochu přejedete smirkem, vysajete prach a máte rovinu.je dobré před nanášením lepidla podlahu odprašnit(vysát) a trochu pokropit.Já jsem do lepidla(abych ušetřil) přidával ještě obyčejný cement a křemičitý písek na štuk( co zbyl otcovi ještě z doby kdy se neprodával pytlovaný a musel se míchat(vápno + jemný křemičitý písek)).Na 50m2 vás to vyjde tak na 1.000Kč.

samozrejme ze existuje, vid pan Cukrar dole, ale zabudni na 1000,- korunovu investiciu ... jeden pytel tej samonivelacky ta vijde tak nejmenej 300,- a na 50m2 s rovinostou +-1cm ich tam pojde ... lepsie je to lepidlo ako pisal kolega hore, neni to zas tak pracne jak to vyzera ...

To je problém, laciný to bude s lepidlem, ovšem trochu pracnější, a jednoduchý to bude s nivelačkou, ovšem trochu dražší.
Ale variantu s lepidlem s úspěchem používám pod plovoučky a dřevěné podlahy, chce to trochu grif, a někdy, když je větší vrstva do 1cm, při zakládání roviny(bodů) tam přidám sádru, aby to rychleji tuhlo a mohl jsem body lehce a přesně zvážit. Potom už ne do plochy.

Dobry den prajem. Aky brusny papier by ste prosim odporucali na prebrusenie podlahy, ktoru som vyrovnaval flexibilnym lepidlom? Jedna sa o plochu iba 2 m2. Ak by bolo mozne dajte mi prosim vediet cim skor, lebo vecer by som to chcel prebrusit. Dakujem velmi pekne. S pozdravom. Martin

Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem.

Ako najblbovzdornejšie sa mi teda javí riešenie smonivelačnými stierkami. Aké máte skúsenosti s výdatnosťou takýchto materiálov? Jedna vec je, čo udáva výrobca a druhá, čo sa dá reálne dosiahnuť, zohľadňujúc istý (relatívne vysoký) stupeň PATaMATovosti u realizátora :-)

Valná většina výrobců udává spotřebu kolem 1.5 kg na 1 mm tloušťky a metr čtvereční. Samonivelační stěrka bude asi nejvhodnější, ale pozor. Ani nejlepší a nejdražší stěrka není samonivelační úplně sama od sebe a už vůbec sama od sebe nevyrovná 1 cm, obzvláště bez nějakých zkušeností s prací s ní. Já bych doporučil kombinovanou cestu. Nejprve řádně připravit podklad, tj. vyčistit a napenetrovat, pomocí latě a vodováhy vyplnit propadliny a nerovnosti ať už lepidlem, či vhodněji opravnou hmotou a tím se přiblížit rovině. Opravná hmota může být např. SCHÖNOX PL, nebo BOTACEM® M 03, lepidlo postačí obyčejné, nemusí být honem zrovna flexibilní. Mánie flexibilního lepidla není na místě. Samonivelační stěrku pak použít až jako poslední, po vytvrdnutí a vyschnutí výplní a napenetrování pod stěrku. Stěrku míchat přesně podle návodu! Jestli je v návodu uvedeno např. 5,4 l vody, je nutné odměřit přesně 5,4 l. Stejně důležité je dodržet časy a kroky míchaní, tj. míchání, odstátí, promíchání a až pak zpracování. Stěrku nalít na plochu, rovnoměrně roztáhnout širokou zubatou špachtlí (40 a více cm) a vyválet ježkem. Možná se to zdá složité, nicméně je to poměrně jednoduchý způsob jak i laik docílí téměř dokonale rovného povrchu.

toto řešení s nivelačkou je trochu o zkušenostech anikoliv
jak píšete že to zvládne i laik ,spíše to pokazí,a drahý
píši to z mé první zkušenosti,taktéž jsem si myslel že
to vyleju ,rozhrábnu a ono se rozleje do roviny samo a
ehle .raději udělat jak tady radí ,ty platle.

Mám nejaké cenové ponuky na vyrovnanie podlahy a tak znovu značím ako nevyriešené :-( Ceny sú od € 600 vyššie, lebo nameraný výškový rozdiel je až 4 cm.

V tomto svetle zvažujem, či by nestálo za to, najhrubšie nerovnosti len nejako zastierkovať a potom už len položiť linoleum. Ale práve to "nejako" mi nie je vôbec jasné... Dá sa to vôbec? Uvažujem dobrým smerom?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru