Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Termoizolant pod čidlo teploměru

Přeji příjemné popoledne,
Před zateplením baráku jsme měli na omítce připevněné čidlo teploměru (taková ta klasika - rádiový přenos do místnosti, za pár stovek). Když venku bylo -10 stupňů, ukazovalo čidlo -1 stupeň. Přičítal jsem to bídné tepelné izolaci. Teď po zateplení se to zlepšilo, ale pořád to neukazuje přesně -10 stupňů, ale třeba -5 stupňů.

Otázka zní - znáte nějakou podložku, termoizolant, který by "odstínil" vliv baráku a nechal čidlo měřit skutečně venkovní teplotu? Nerad bych to dával na nějakou půlmetrovou tyčinku.

Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A neměří to čidlo prostě blbě? Zkus to porovnat s jiným teploměrem umístěným na stejným místě. Jina…
Prasak 02.02.2011 16:30
Prasak
to právěže neměří, pokud ho dám do relativního hicu, tak je přesnost srovnatelná s lékařským teplomě…
Moas 03.02.2011 06:59
Moas
já jsem zkoušel dva digitální teploměry a oba při plusových teplotách ukazovaly dobře ale čím byla t…
DRAGON-CZ 03.02.2011 09:00
DRAGON-CZ
to by odpovídalo, díky za postřeh... Tak to vypadá, že si udělám vlastní bezdráťák.
Moas 03.02.2011 10:00
Moas
Mohu se optat k čemu potřebuješ vědět teplotu možná i na desetinu stupně, jak mají ve zvyku tyhle te…
Uroboros 03.02.2011 14:55
Uroboros
Teploměry sice ukazujou desetiny, ale je to zbytečné, když mají přesnost + - 5 stupňů. Že ti nevadí…
Moas 03.02.2011 15:03
Moas
Zapínat PC a prohlížeč kvůli tomu, abych věděl, jestli si mám brát ráno šálu a kulicha - to fakt ne.…
Uroboros 03.02.2011 15:37
Uroboros
Pro nás doma je to třeba podstatný, protože s malýma děckama se nemá chodit ven, když je teplota niž…
Prasak 03.02.2011 19:34
Prasak
Pro nás doma je to třeba podstatný, protože s malýma děckama se nemá chodit ven, když je teplota niž…
Uroboros 03.02.2011 23:09
Uroboros
to by ses možná divil, teploty nejsou dostupný jen z ČHMÚ, teď je to asi CHMI, to je fuk... No tím…
Prasak 04.02.2011 15:28
Prasak
Mám bezdrátovou meteostanici Irox (měří srážky, teplotu a vlhkost na 5ti čidlech, teplotu, rychlost… poslední
Rce 04.02.2011 22:30
Rce

A neměří to čidlo prostě blbě? Zkus to porovnat s jiným teploměrem umístěným na stejným místě.

Jinak já mám za oknem klasickej liháč, mám pocit, že má odchylku asi +2°C, možná je to tím, že je to za oknem a ještě ve 3. patře, protože i když to ukazuje lehce nad nulu, tak venku to klouže a v autě mi to měří lehce pod nulu.

Mohu se optat k čemu potřebuješ vědět teplotu možná i na desetinu stupně, jak mají ve zvyku tyhle teploměry ukazovat, před barákem? Upřímě řečeno mě odchylka +-2°C vůbec nevadí (klidně 5°C), ikdyž v počasí kolem nuly je to znatelené (mrzne/nemrzne), ale jinak je mi to docela fuk. Z tvojí IP usuzuju, že jsi od Brna, tenhle bezdrát ti nestačí? Třeba ve firefoxu mam lištu, která mi ukazuje aktuální počasí venku a na pc kouknu spíš, než na teploměr, navíc mi to nic nestojí a info je přesnější...

Teploměry sice ukazujou desetiny, ale je to zbytečné, když mají přesnost + - 5 stupňů. Že ti nevadí je ti ku prospěchu, nicméně já mám rád exaktnější info (kdyby to bylo plus mínus jeden stupeň, tak to fakt neřeším, ale 5 stupňů je moc.
Zapínat PC a prohlížeč kvůli tomu, abych věděl, jestli si mám brát ráno šálu a kulicha - to fakt ne.

Zapínat PC a prohlížeč kvůli tomu, abych věděl, jestli si mám brát ráno šálu a kulicha - to fakt ne.

V tom bude asi hlavní rozdíl, já pc nevypínám... Než jdu ven, juknu z okna a mam jasno jak se obléct, případně přejedu pohlem po monitoru. No nic. Jen mě tato "úchylka" mnoho lidí zaujala, protože na to abych věděl jestli je venku zima nebo teplo nepotřebuju domu další krám za tisícovku - to trávím venku hodně času, a že se najdou někteří, co mají "meteo" stanice za x tisíc... :-)

Pro nás doma je to třeba podstatný, protože s malýma děckama se nemá chodit ven, když je teplota nižší, než -5°C, takže se prostě mrknem na teploměr a s malým ven jdeme, nebo nejdeme.
A teplota přes internet je na prdlačku, protože nejbližší destinace od nás je Brno (asi 20-30km), jenže když vyjedu z Brna domů, tak rozdíl v Brně a u nás je 5 stupňů.
A nevypínat PC? No, já si na elektriku musím vydělávat sám.

Pro nás doma je to třeba podstatný, protože s malýma děckama se nemá chodit ven, když je teplota nižší, než -5°C, takže se prostě mrknem na teploměr a s malým ven jdeme, nebo nejdeme.

Tak jasně, ale taky píšeš: "Jinak já mám za oknem klasickej liháč...", to beru, já taky, dokonce dva - v kuchyních, ale ten nikam jinam než poblíč okna dát nejde, pokud se budem bavit o nějakém pohodlném čtení a v obejváku digi s vnitním a vnějším čidlem, ikdyž ani nevím jestli tam ještě jsou :-), protože na ně nekoukám... Jenže mě tady spíš šlo o ty "drahý" meteostanice, ne zas tak zřídka vidím anemometr třeba na lodžii, srážkoměr - ikdyž nechápu k čemu někomu je, jsem nedavno viděl na výložníku cca 15cm od omítky, kde střecha přesahovala o dobrých 60cm, či čidla teploměru na špaletách u okna či dokonce na rámech oken... no závěr si udělej sám, já někdy nevím jestli se mám smát či brečet...

protože nejbližší destinace od nás je Brno (asi 20-30km)

to by ses možná divil, teploty nejsou dostupný jen z ČHMÚ, teď je to asi CHMI, to je fuk...

A nevypínat PC? No, já si na elektriku musím vydělávat sám.

Mě to PC na elektriku vydělá a ještě navrch :-), spíš mám problém, když se vypne :-)

Mám bezdrátovou meteostanici Irox (měří srážky, teplotu a vlhkost na 5ti čidlech, teplotu, rychlost a směr větru, UV index - netřeba počítače). K tomu ještě nějaké starší bezdrátové teploměry. Rozdíl mezi teplotou na čele domu a na dvoře je i 3 stupně. Venkovní čidlo mi dalo velkou práci umístit, aby nebylo ovlivňováno v zimě vyzařovaným teplem z domu (dělá zhuba +2°C) a hlavně v létě osluněním (až 20°). Používám externí sondu na drátu, visí ven pod okapem, volně na drátu, kolem jsem slepil krabičku z polystyrénu s dírou nahoře a dole aby proudil kolem sondy vzduch. Kdyby se mělo měřit dle normy, bylo by třeba sondu umístit do meteorologické budky (velká škatule z dřevěných voštin aby byl uvnitř stín a proudil kolem hojně luft) v normalizované výši jeden metr nad zemí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru