Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem čerpadlo topení

Rozdíl je dost velký a výhody nasnadě .

Zcela jednoznačně je termostatické spínání čerpadla výhoda .

Nejen, že naprosto zbytečně běžící čerpadlo žere el. energii, ale hlavně pokud se topí krbem s výměníkem, tak čerpadlo honí studenou vodu a výměník neustále ochlazuje !!

Trvá tak o poznání déle, než vůbec ohřejete vodu na nějakou rozumnou teplotu, která by ohřála radiátory . Ideální je ( podle mne ) mít regulovatelný termostat ( já přímo v záložním zdroji, regulace od : Stále sepnuto, plynule do 65°C ) a nastavit teplotu spínání čerpadla někde mezi 50 - 60 °C .
Někdo má rád větší teplotu, ale zase musí víc naložit a roztopit kotel. Já topím s kamny Haas a Sohn Grand plus 11 na max 60°C, ale pokud vykoukne slunko, stačí i 45°C, potom stačí snížit i teplotu termostatu, aby spínal termostat i při teplotě 40-45°C, bohatě to stačí .

A pozor u výměníku !! Pokud bude čerpadlo neustále ochlazovat výměník a to i při velmi nízkých teplotách vody ( např. při roztápění, nebo naopak večer, když už nebudete přikládat a kotel zavřete )Bude se na povrchu tvořit kondenzát vody a máte zaděláno na brzské prorezivění výměníku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny