Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s topením - radiátorem

Dobrý den všem ,
prosím o radu co mám dělat s následujícím ...
Mám radiátor KORADO velikost cca 3 metry , před topnou sezonou jsem nechal namontovat termoventil s termohlavicí a onen radiátor topí jen v horních 10 cm . Směrem dolů je studený.Radiátor je odvzdušněný, není posledním v okruhu.Ostatní radiátory topí celou plochou bez problémů , čerpadlo jede na 3 ( nejvyšší výkon ), vratka z tohoto radiátoru je teplá - není studená.
Přikládám foto ventilu bez hlavice.Bez hlavice to taky topí 10 cm na povrchu.
Prosím poraďte co s tím ? Je možné termoventil nějak regulovat ? Průtok vody ?
Moc moc děkuji

Předmět Autor Datum
Sundat termohlavici a prozkoumat, jestli trn ventilu je pohyblivý. Někdy zatuhne v zavřené (zatlačen…
Rce 28.11.2010 01:46
Rce
Pod krytkou ve zpětně větvi?Z radiatoru jde vývod - vrat ale žádná krytka či imbus zde není...Vratka…
tomikk 28.11.2010 05:57
tomikk
prietok ventilom / tkz. predregulácia / sa nastavuje klasicky - pootočením vložky ventilu, všimaj si…
Joseph 28.11.2010 09:23
Joseph
Pozavírej všechny ventily na radiátorech co jsou na stejné větvi a měl by se chytit,jestli dobře roz…
ekr 28.11.2010 15:35
ekr
Ahoj, moc děkuji za radu . Máte pravdu , byl tam původně obyčejný ventil a topilo to ok, nyní všude…
tomikk 28.11.2010 20:03
tomikk
Dobrý večer,řešil bych to elektronickou termohlavicí ,kterou by spínalo termostatické čidlo na zákla…
Lubomír 28.11.2010 21:08
Lubomír
Jednoduše přiškrtit ventily na větvi tak aby topily všechny radiátory způsobem pokus a omyl tak až b…
ekr 29.11.2010 17:53
ekr
Děkuji všem za cenné rady na základě doporučení radiátor začal topit.:-) Ještě jednou moc díky T. poslední
tomikk 01.12.2010 23:29
tomikk

Sundat termohlavici a prozkoumat, jestli trn ventilu je pohyblivý. Někdy zatuhne v zavřené (zatlačené) poloze (dle obrázku se mi zdá, že je skutečně málo vylezlý). Stane-li se tak, lehkými údery malého kladívka nebo razantním mačkáním třeba heftem od šroubováku, trn rozpohybovat. Průtok radiátorem (a tudíž i ventilem) se reguluje imbusem pod krytkou ve zpětné větvi. Pozor, neroztočit příliš, aby závity nedržen nevlétl do prostoru, těsně následován vodotryskem. Když to nejde více povolit, tak přitáhnout v ostatních radiátorech, aby na tohodle chudáčka zbylo více vody.

prietok ventilom / tkz. predregulácia / sa nastavuje klasicky - pootočením vložky ventilu, všimaj si tie čísla. Ak tam nie sú potom máš nesprávne prevedenie ventilu, vyrábajú sa totiž ventily s pevným prietokovým súčinitelom a nastavitelným /prietokovým súčinitel je číslo vyjadrujúce stupeň škrtenia , používa sa pri výpočte prietokových pomerov v topnej sústave /

Reklamuj u montážnej firmy

Pozavírej všechny ventily na radiátorech co jsou na stejné větvi a měl by se chytit,jestli dobře rozumím měl jsi předtím tento http://www.pinky-online.cz/detail.php?kategorie=18 &id=661.Jedná se o kohout takže má plný průtok.Nové radiátorové ventily které se kombinují s termohlavicí mají i při plném otevření minimální průtok.Ještě je tady jedna možnost když první varianta nepomůže ubrat rychlost čerpadla už se mi toto osvědčilo mnohokrát při seřizování topné soustavy,rozjelo se postupně vše.Záleží ovšem čím topíš nejlépe by bylo aby při těchto pokusech jela topná soustava alespoň na 60" a hlavně jestli se jedná o plynový rozvod aby jela soustava vkuse a ne že jí bude regulace vypínat.

Ahoj, moc děkuji za radu .
Máte pravdu , byl tam původně obyčejný ventil a topilo to ok, nyní všude termoventily ( s regulací průtoku 1-2-3 , kromě toho problémového který to nemá ) s termohlavicemi. Topím elektřinou ( elektrokotel :-( + kotel na tuhá paliva ), provedl jsem dle rady uzavření všech radiátorů před i za tímto netopícím a ejhle během chvilky ( 5min ) to nááádherně začalo topit ( také se ozývalo šustění čerpadla které je na 3 - max.výkonu ) , tak a teď prosím poraďte co s tím ?
Vyměnit termoventil který nemá stupnici 1-2-3 ? Uškrtit ventily na ostatních radiátorech na nižší průtok ? Zvýšit tlak v otopné soustavě ? ( teď je na 0,5-0,9 při studeném topení 0,5 při teplém 0,9 až 1 - to je dobře nebo ne ? Expanzomat ... )
Bude případné nastavení fungovat při obou zdrojích ? ( elektrokotel + tuhá paliva ? )
Ještě mám dotaz na odborníky jak udělat to aby se mi při vyšší teplotě na kotli na tuhé paliva otevřel ventil na radiátoru v garáži ?
Moc děkuju za všechny dotazy.

Jednoduše přiškrtit ventily na větvi tak aby topily všechny radiátory způsobem pokus a omyl tak až bude celá soustava topit stejně.Expanzomat máte tlakový,nebo je systém samotížný a expan.je v nejvyšším bodě?Tlak v soustavě nemá až takový vliv na netopící radiátory.Jedná se vlastně o to že při uzavřeném systému jde o tkz.výšku kde je nejvýše položený rozvod topení,nenapsal jste jam máte vysoký barák podle toho se přibližně určuje tlak co deset metrů to 1 atmosféra.Takže při normální výšce domku to je vždy kolem jedné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru