Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vypadávající fičko

Dobrý den, mám problém s elektrikou, nedávno jsem dal nový rozvaděč (vedení asi 15 let staré už v mědi, nebylo potřeba měnit) a jako ochranu použil Moeller 4-pólový, 25 A 0,03-A 230/ 400 V/AC. Z nepochopitelných důvodů ochrana cca. jednou za týden vypadne. To se děje i při vypnutých veškerých spotřebičích, je to na chlaupě tak to různě zkouším nechávat zaplé přes týden a v pátek když přijedu ochrana většinou vypadená. Už nevím co s tím jestli koupit novou nebo co dál. Díky za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Koupením nového fi si asi moc nepomůžete. Máte spoustu možností. Napište jaké VEŠKERÉ spotřebiče mát…
ki 28.10.2010 18:55
ki
- je tam lednička, mikrovlnka, tv, rádio, sateleit, na pevno připojen bojler a aku kamna (samozřejmě…
Vadas 29.10.2010 22:43
Vadas
No zkuste to silnější fíčko, ony se ty mA naskládají, stačí špatnější izolační stav čehokoliv, třeba…
ki 30.10.2010 00:29
ki
To jsem si právě vědom že tato závada je na hledání trošku časově náročná a navíc přes zimu nechávám… poslední
Vadas 30.10.2010 22:07
Vadas

Koupením nového fi si asi moc nepomůžete. Máte spoustu možností. Napište jaké VEŠKERÉ spotřebiče máte? Jejich připojení, vedení, jištění? Co jste měl ve starém rozvaděči? Máte vedení pod omítkou, na příchytkách? Stáří spotřebičů? Venkovní zásuvky, světla?
Třívodičový rozvod světel? Typ kabelů? Nějaká bílá dvoulinka(v minulosti populární)?
Rozvaděč má vývodky vevnitř přes plech? Dvojsazba? Motory, čerpadla, tep. spotřebiče,atd.?Všechno včetně zvonku. Ona se taková závada někdy blbě hledá na místě, ne tak na dálku přes PC.

- je tam lednička, mikrovlnka, tv, rádio, sateleit, na pevno připojen bojler a aku kamna (samozřejmě přes vypínač a jistič), 3f zásuvka
- zásuvkové okruhy rozděleny na 3 okruhy + 2 světelné, solo bojler, aku kamna, jistič na spínací relé
- vedení ve zdi
- cyky 3*1,5 (3f 3*2,5)
- 3 vodičový rozvod světel
- žádná dvojlinka a podobné věci
- dvojsazba
- dále podružný rozvaděč se solo ochranou jede bez problémů
- nový rozvaděč plast na zdi uvnitř to stejné podružný rozvaděč
-venku kovový zapzuštěný rozvaděč ve zdi hodiny, hl vyp., 2sazba spínač
-starý rozvaděč klasické černé jističe na šedých deskách plus Fičko kalsika jediné co dřív bylo k dostání byl hnusnej tak jsem ho vyměnil bohužel původní jel nový nejede

je to starší dům, spíš bych to viděl někde na nějakou vlhkost ale nevím kde
spotřebiče jsou vesměs nové včetně bojleru (2 roky starý)

přemýšlím koupit novou ochranu o něco silnější 100mA která bude dostačující třeba bude klid :-(

No zkuste to silnější fíčko, ony se ty mA naskládají, stačí špatnější izolační stav čehokoliv, třeba té spirály v bojleru, načatej kondenzátor v nějakém spotřebiči(taky už jsem narazil na takový v pl. kotli-vyhazoval fíčko).Nevím, jedině změřit izolační stav okruhů a spotřebičů, jinak se toho asi nedopátráte.Fi vám nevypadne hned, znamená to že vám někde utíká pár mA(po vedení, po spotřebiči, vlhkost).
Ještě nezapomeňte že i když odpojíte (vypnete jističe)na fi to nemá vliv, stále máte na svorkovnici připojenu nulu přes kterou to může utíkat, musel byste tedy při hledání poruchového okruhu nejen vypnout jistič ale i odpojit nulu ze svorkovnice.

To jsem si právě vědom že tato závada je na hledání trošku časově náročná a navíc přes zimu nechávám aku kamna na 5 stupňů kůli zamrzaní vody takže nemám nervy na to teď něco zkoušet možná v létě zas budu postupně bádat. V mínus patnácti když to vypadne, tak bojler plný vody by byl po týdnu jak kostka ledu. Zkusím vyměnit ochranu za silnější a dám vědět tak za 14 dní jak to dopadlo. Zatím díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru