Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem termostatické ventily

Dobrý večer, rád bych osadil radiátory termostatickými ventily, ale nevím postup. Dočetl jsem se že se nejdřív musí nějakým způsobem spočítat určité hodnoty otopné soustavy a poté vybrat a nastavit tyto ventily, jinak by to mohlo dělat problémy. Je tedy nutné nejdřív pozvat topenáře aby to spočítal a poté si nechat doporučit a nastavit? Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Počítá se výkon radiátoru a výkon kotle, nikoliv termostatické ventily. Tento ventil je prakticky je…
Rce 16.09.2010 23:21
Rce
No zmátli mě články o prvotním nastavení vložky ventilu, podle výpočtu součinitele průtoku radiátore…
JOJO 17.09.2010 07:50
JOJO
Mě bylo doporučeno, abych je nedával všude, aby hlavice neuzavřely všechny radiátory a voda v systém…
Prasak 17.09.2010 08:05
Prasak
Klidně se můžou dát klíďo všude, však když se ochladí, oběh se spustí. Kotli to nevadí, v něm voda v… poslední
Rce 17.09.2010 14:30
Rce

Počítá se výkon radiátoru a výkon kotle, nikoliv termostatické ventily. Tento ventil je prakticky jen "tepelný spínač", když je větší zima než nastavená, pustí šťávu do radiátoru. Jestli je teplota místnosti vyšší než nastavená, topení to vypne. A basta. Není v tom žádná věda. Jestli máš již nějaké radiátory namontovány, vyber si termoventily naprosto dle libosti, jaké si ti budou líbit.

No zmátli mě články o prvotním nastavení vložky ventilu, podle výpočtu součinitele průtoku radiátorem. Po tomto nastavení se osadí ventil hlavicí. Při špatném nastavení by mohlo dojít ke změně hydrauliky soustavy.

Mě bylo doporučeno, abych je nedával všude, aby hlavice neuzavřely všechny radiátory a voda v systému by se neměla kde ochlazovat. Dal jsem je tedy do ložnice a dětskýho pokoje, obývák jsem nechal bez termohlavic, protože v obýváku je termostat, kterej řídí celý vytápnění. Tedy hlavice mi zabraňují zbytečnýmu přehřívání malých místností.

Klidně se můžou dát klíďo všude, však když se ochladí, oběh se spustí. Kotli to nevadí, v něm voda vystydne dobrovolně sama. Teda jestli to není starý Dakon na uhlí :-). Spíš je filosofická otázka, proč termohlavice, když je pokojový termostat. Termostat řídí celý kotel, měl by být v nejstudenější místnosti, třeba na chodbě. Když máš třeba noční teplotu, tak termohlavice jsou otevřené a termostat přidusí kotel. Stejně tak když nejsi doma. Termostat je hlavní regulace kotle, měl by být kombinován s venkovním teploměrem pro ekvitermní regulace - venkovní teploměr určuje teplotu otopné vody. Domovní termostat s programování řídí výkon kotle a nastavuje ho hlava rodiny. Termohlavice si nastavuje obyvatel pokoje dle okamžité nálady, nedají však víc tepla, než je nastaven domovní termostat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru