Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Podlaha podkroví

Dobrý den!
Rekonstruujeme půdní prostor a protože podlaha byla prohnutá, tak jsme vykopali původní betonový potěr a potom jsme chtěli stávající prkennou podlahu vytrhat,k trámům dát příložky - fošny - kročejovou izolaci - plovoucí podlahu - a tím podlahu srovnat.Ale máme problém se stojnami krovu. Hlavní trám je ze tří částí a proto máme 2 stojny, které asi nebyly správně dlouhé. Tak je podložili fošnou napříč přes 3 trámy a na koncích a uprostřed je podepřeli cihlama - viz. foto. Má někdo radu jak na to, vyměnit se prostě musí? Děkujeme Lenka a Zdenda

[741-060820107638-m-jpg]

Předmět Autor Datum
Nevím co považujete za hlavní trám, ale na fotce je s největší pravděpodobností vazný trám. Tedy spí…
sHpy00n 06.08.2010 20:36
sHpy00n
Máme vaznici v hřebeni střechy - hřebenovou - a ta je ze tří částí,spoje jsou podepřeny 2 sloupky +…
lenizdeni 06.08.2010 21:24
lenizdeni
Ale jdou. Co by nešly.. Ale od začátku. I když to vypadá jako fošna (a mně to tak nepřipadá), pořád…
sHpy00n 06.08.2010 23:53
sHpy00n
Pro upresneni:Ta "fosna" neni vazny tram, nevaze stresni konstrukci. Jedna se pouze o backoru, ktera…
Maly Pepa 13.08.2010 21:38
Maly Pepa
Jestli jsou tím podepřené hambalky (tak se to dřív dělalo), imho je možné ty stojiny odstranit, jsou…
Rce 14.08.2010 00:26
Rce
Domy postavené cca do roku 1950-1960, niekde sa šírili u stavebníkov nové vedomosti rýchlejšie inde…
Joseph 14.08.2010 11:26
Joseph
Dorý den! Tak jsme problém vyřešili, posíláme foto pro případ, že by někdo stejně jako mi nevěděl co… poslední
lenizdeni 07.11.2010 13:38
lenizdeni

Máme vaznici v hřebeni střechy - hřebenovou - a ta je ze tří částí,spoje jsou podepřeny 2 sloupky + pásky a pod každým sloupkem je takováhle fošna na cihlách.......teda spíše to co z nich zbylo....na fotce je ta fošna pod tím sloupkem.....jde nám o to jak je co nejbezpečněji vyměnit...popř. jak je dostat níže, aby pak v podlaze nebyly vidět...odstranit zřejmě nejdou :-)

Ale jdou. Co by nešly.. Ale od začátku. I když to vypadá jako fošna (a mně to tak nepřipadá), pořád je to vazný trám, který u krovu plní velmi významnou roli. Má za úkol držet pozednice na zdech, aby nesklouzly ze zdi a krov se už jen vlastní vahou nesložil. Velmi zjednodušeně řečeno je potřeba pozednice zakotvit aby neměly snahu rozjíždět se od sebe pod tlakem krovu, každý pár krokví svázat kleštinou a pak je možné vazný trám odstranit a sloupky vyměnit za delší. Protože cihly jsou přímo pod sloupkem, předpokládám, že dole bude nějaká zeď. Sloupky tedy budou tlačit přímo na zeď. Znovu upozorňuji, že je to schematicky a jen velmi zjednodušeně popsáno.

Pro upresneni:Ta "fosna" neni vazny tram, nevaze stresni konstrukci. Jedna se pouze o backoru, ktera ma za ukol roznaset zatizeni strechy na nostne prvky domu. Doporucoval bych udelt sondy, co je v mistech, kde jsou cihly. jestli je tam zed a nebo stropni konstrukce. Pokud je tam zed, a je dostatecne nostna, neni problem backoru vyhodit a sloupek bud vymenit a nebo nastavit. ale pokud je tam srtopni ci podlahova konstrukce, vtom pripade je backora dulezita a musi tam byt. Pripadne se to da resit pridanim traverz pod sloupek a k nemu prodlouzit sloupek. ale na to si pozvete statika, aby navrhl zpusob.

Jestli jsou tím podepřené hambalky (tak se to dřív dělalo), imho je možné ty stojiny odstranit, jsou v konstrukci krovu nadbytečné, ale netroufám si to radit takhle z dálky aby to nezbuchlo na hlavu. Musel bych to vidět na vlastní brejle. Záleží na velikosti střechy, mohutnosti trámů a váze celé krytiny.

Domy postavené cca do roku 1950-1960, niekde sa šírili u stavebníkov nové vedomosti rýchlejšie inde pomalšie, nemali betónový veniec !! do ktorého by bolo možné bezpečne kotviť pomúrnice. Používali sa preto prastaré strešné konštrukcie viz vyššie.

Akýkolvek zásah do konštrukcie strechy bez jasnej predstavy o jej konštrukcii a pôsobiacich silách môže spôsobiť zrútenie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru