Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odvětrání sklepa ???

Zdravím diskutéry,

dělávalo se odvětrání sklepa pomocí "komínu" na půdu?

Mám ve štítové zdi zazděnou trubku (d=100mm) vedoucí ze sklepa na půdu. Na půdě provádím úklid a rekonsturukci a tak mi tam překáží. Nejradči bych trubku vyvedl zkrz štít ven. Sklep není pod úrovní terénu, je to vlastně takové přízemí. Odvětrávaná místost je bez oken, v rohu domu.

Má takovéto odvětrání (pokud to je odvětrání) vůbec význam?

Předem děkuji za názory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, podle mého názoru a zkušenosti ANO, Váš pokus má smysl. Máte li trubku ze sklepa až na p… nový
ODVĚTRÁNÍ sklepa 26.01.2011 22:17
ODVĚTRÁNÍ sklepa
Mám ve štítové zdi zazděnou trubku (d=100mm) Asi bych ji neodstraňoval. Ikdyž to zřejmě nebyl její… poslední
kropf08 29.01.2011 00:41
kropf08

Dobrý den,

podle mého názoru a zkušenosti ANO, Váš pokus má smysl.
Máte li trubku ze sklepa až na půdu a chcete odvětrat sklep, neváhejte a vyzvedňete ji nad střechu. Musíte mít však ještě přívodní trubku, nebo otvor umístěný naopak co nejníže !!!!.
I ve sklepě je teplo u stropu, tudíž trubku tahu umístěte co nejvýše, pokud je vlhko jen ve vzdálené části od vstupu do komína, který nevyužíváte či trubky tahu, je výhodné odtahovou trubku umístit nad nejvlhčí místo a přívodní otvor do protilehlé části.
POZOR POZOR POZOR !!!! Pokud použijete nevyužívaný komín, vloži bych do něj plastovou trubku. Odváděná sklepní vlhkost, by mohla a zcela jistě zvlhčit zdivo v komíně, uvolní dehet, černé saze což by mohlo zničit zeď a vytvořit fleky na fasádě popř v interiéru. (něco podobného se mi stalo)

Pokud chcete pořádný tah, je super dát nad střechu nerezovou či hliníkovou trubku cca 1m, natřít ji černě a obložit 4hranem ze skla (prostě něco jako solární teplovzdušný panel) prostě pro laiky okolo trubky postavíte akvárko :o)))))
od trubky cca 10cm. Není to problém, uříznete sklo potřebných rozměrů, koupíte silikon na sklo nebo akvárka, popř. automobilní a slepíte to. Já to slepil na kovové rohové L profily a funguje to super. Jak posvítí sluníčko, táhne to jak ďas :o)))
Bacha na uskladněné brambory. :o)))))))
Jinak pokud by to táhlo MOC stačí zmenšit tahovou díru.
Kdyby jste někdo chtěl nakreslím to.

Ještě POZOR, v takto upraveném sklepě si dejte pozor, pokud by jste tam pak chtěl někdy mít kotel, to by mohl být problém s obrácením tahu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru