Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Heluz CIKO - nasákavost betonových nadstřešních prstenců

Dobrý den, velice bych chtěla požádat o radu, popřípadě, zda někdo nemáte podobnou zkušenost jako my a jak jste to řešili. Od léta 2008 máme instalovaný komínový systém od Heluz, CIKO. Komíny máme dva, oba UNI. pr. 160. Komín je po technické stránce v pořádku, máme zkolaudováno, revize bez vad. Stala se nám však velmi nemilá věc, a to i přesto, že nám montáž dle odborného návodu prováděli zedníci s veškerým příslušenstvím CIKA a plechařina byla též bez vad, začalo nám při deštích /spíše silných/ oběma komíny zatékat a dlouho schnou. Voda nešla pod střechu špatně provedenou izolací či plechařinou,ale zřejmě právě nasákavostí okrasných betonových prstenců na lepící maltu, kdy tyto prstence či ve spáře navlhly takovým způsobem, že si cihelné komínové tvárnice pod nimi začaly okamžitě vodu sálat dál do interiéru. Všimli jsme si toho ještě na holé stavbě bez omítek a pod střechou bez izolací, čili všechno bylo dobře vidět. Zvláštní bylo, že stejný problém se ve stejné době objevil i u souseda, který má taktéž stejný typ komínu. Věc jsme zdokumentovali a kontaktovali Heluz,dokonce z Heluzu zavítala k nám i sousedovi na kontrolu technička. Její stanovisko znělo zvláštně - prý by se toto vůbec nemělo stát, aby komín propouštěl vodu z nadstřešní části, proti těmto vlivům by měl být právě opatřen příslušnými komponenty v hmotě /mimo jiné proto jsme tyto drahé prstence pořizovali/, nicméně prý je možné, že někdo něco zapomněl do hmoty "nemíchat". Absurdní...nemyslíte? Sousedé kupovali u stejného prodejce komín rok před námi...Že by rok někdo zapomněl něco "domíchat" do materiálu...? Bylo nám doporučeno komín napenetrovat-impregnovat voděodpudivým přípravkem bezbarvé "barvy". Učinili jsme tak REPESILem / hydrofobizační prostředek určený pro impregnaci anorganických povrchů proti průniku vody/ a mysleli si, že min. na garantovanou dobu 5 let bude klid. Klid opravdu byl. Bohužel však pouze necelý rok, nyní minulý víkend opět po silné bouřce nám oba komíny silně navlhly a to bohužel v případě jednoho, který je součástí podkrovní příčky dosti nemile, protože příčka byla pod úrovní stropu mokrá cca 40cm do interiéru již na čisté štukové omítky. Naštěstí nemáme v podkroví sádrokarton, to by zřejmě způsobilo obrovské škody. Jsme zoufalí. Dovoluji si se dotázat odborníků i laiků, co s tím? Jakou máte zkušenost, čím by to mohlo být, zda dále a znovu penetrovat-impregnovat, jakým prostředkem?Kde je chyba? Zda je možné, že by nedávná obrovská sucha a vysoké teploty mohly zapříčinit, že by komín tak "vypražil" a póry se tak stáhly, že by pak déšť mohl tolik nasáknout? Uvědomujeme si, že "přívalové" deště nejsou normalitou, nicméně děsíme se nyní každého deštíku, či dlouhodobého pršení. Nikomu jinému ani s vyzděným komínem z obyčejných cihel se toto neděje / nebo o tom neví...co se mu na střeše děje :-) /. Nejen zedníci kroutí nevěřícně hlavou...Velice děkuji. Eva

Předmět Autor Datum
nic ve zlým,ale pochybuji,že tenhle román bude někdo číst::)
Bača 23.07.2010 23:07
Bača
Váš rozsáhlý román mě jen utvrdil v tom, že jsem udělal dobře, když jsem si tyhle rádoby okrasné tvá…
Schizo 26.07.2010 09:12
Schizo
Měl bych podstatně levnější řešení. Komín jsem dělal ze stavebnice od Schiedla, nadstřešní část jse…
rokator 26.07.2010 12:13
rokator
Dobrý den, děkuji, že jste se ozvali. O variantě vodního skla víme, je to další způsob nějaké vrstvy… poslední
OOOOOEva 26.07.2010 18:57
OOOOOEva

Váš rozsáhlý román mě jen utvrdil v tom, že jsem udělal dobře, když jsem si tyhle rádoby okrasné tvárnice nekoupil. Sice od EKO KOMÍNU, ale moji zedníci mi doporučili ať komín ( nadstřešní část ) obezdím Klingerkama. Ano byla to investice, ale za 7 000 ,- mám stabilní, nenasákavý a taky krásný komín.

Nevím jak přesně rěšit váš problém, ale otec má komín z takových bílých cihel a od roku 1977 je naprosto v pohodě, jen ho cca každých 10 let natírá vodním sklem, ale zda vsákne sklo i ta vaše " Okrasná tvárnice ", to nevím.
Problém asi bude v tom, že na těch rádoby obložených tvárnicích, je obklad pouze naznačen a vytvořena spára, čistě vizuální efekt, žádná hmota navíc tam není, teda jen sporadicky.

Jedinné naprosto trvalé řešení existuje . Není z nejlevnějších, ale problém to vyřeší. Nechte klempíře komín obalit do mědi. Možná to zní divně, možná to i divně vypadá, zezačátku, než měď chytne patinu, ale je to navěky a voda ( pokud je to uděláno poctivě ) NEMÁ šanci !!!

Asi bych neobaloval starý pororozpadlý komín, tam bych měl strach, ale vy máte nový, tak směle do toho.

Měl bych podstatně levnější řešení.

Komín jsem dělal ze stavebnice od Schiedla, nadstřešní část jsem natáhl lepidlem (perlinka, rohové lišty). Rok poté jsem dělal sokl mozaikovou omítkou a zbytkem mozaikové omítky jsem natáhl i komín. Vypadá to pěkně, voda neprosákne a údajně to má být barevně stálé i odolné vůči UV.

I kdyby se měl kupovat kýbl mozaiky jen na komín, tak to vyjde 25kg omítky na cca 1100,-.

A pro jistotu bych zkontroloval i oplechování komína...

Dobrý den, děkuji, že jste se ozvali. O variantě vodního skla víme, je to další způsob nějaké vrstvy nátěru, pokud to bude zlobit pořád dál. Oplechování máme zkontrolované, tam problém není. My jsme ty prstence pořizovali právě s tím, že jsou proti těmto povětrnostním podmínkám odolné a že toto vlastně vůbec nemůže nastat - zůstává tedy otázkou, čemu může dneska člověk věřit, když mají na všechno certifikáty a kde co...:-( a pak to stejně nefunguje. Ale jak píšete, zřejmě je chyba někde ve spáře a v materiálu vůbec...O oplechování komína víme také, nicméně je dost vysoký, takže to by vypadalo doslova děsně. Krom toho komíny máme dva, oba esteticky stejné. Takže by se to muselo udělat u obou. U jednoho z nich nám ten problém ale až tak nevadí. Je na půdě /dispozičně blíž k hřebeni, tak nezasahuje do podkroví/ a vysuší se bez problému a rychle. Spíš jsme uvažovali, že bysme prstence u problémového komína sesadili a rovnou bysme ho nahradili nerezovým průduchem. Měli jsme tuhle variantu udělat hned, ...hold za blbost se platí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru