Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Privatizace bytu

Mam znamou, jeji byt de ted do privatizace, ale nema na to prachy.Kdyz bych jit dal penize na tu privatizaci a neco bokem tak by to prevedla na me. Da se to nejak smluvne podlozit, aby me nemohla nejat podrazit? Dik :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ja bych asi zkusil neco jako smlouvu o budouci smlouve, kde bude definovano pravo prvniho nabidnuti…
Plac 16.07.2010 16:32
Plac
a bych asi zkusil neco jako smlouvu o budouci smlouve, kde bude definovano pravo prvniho nabidnuti k…
rh 16.07.2010 16:36
rh
Nevzniká společenství nájemníků, ale společenství vlastníků. A to nemá žádný právo nikomu kecat do t…
Prasak 16.07.2010 17:07
Prasak
Nejsem právník, ale mám zato, že jsem li spoluvlastník nemovitosti budu trvat minimálně na předkupní…
Henessy 17.07.2010 12:15
Henessy
U nás je každej vlastník své bytové jednotky a ke každé jednotce patří ideální podíl společných pros…
Prasak 17.07.2010 13:29
Prasak
Je to městský byt, oni na něj mají předkupní právo, ale nemají na něj peníze a chcou tam jen dožít.… poslední
drap 18.07.2010 15:06
drap

ja bych asi zkusil neco jako smlouvu o budouci smlouve, kde bude definovano pravo prvniho nabidnuti k odkupu tobe za cenu .. ale ma to problem, ze se muze stat, ze kvuli dani to vrati financak, protoze budou mit pocit, zes to chtel obejit a domluvit se bokem (napr prodej za 10 000, - Kc a minimalni dan kdyz hodnota bytu je v radu milionu.. atd.. takze nevim ...

jinak bacha v ramci privatizace se resi, ze musi vzniknout spolecenstvi najemniku a casto si odsouhlasi, ze napr prevod nebo prodej bytu neni po dobu ... mozny, popripade ze je mozny, ale musi jej nejprve nabidnout ostatnim najemnikum.. a dalsi jine perlicky ... s tim jsem se osobne setkal ..

a bych asi zkusil neco jako smlouvu o budouci smlouve, kde bude definovano pravo prvniho nabidnuti k odkupu tobe za cenu ..

Tezko muze ve smlouve uvest neco, ceho neni zatim vlastnikem.

jinak bacha v ramci privatizace se resi, ze musi vzniknout spolecenstvi najemniku a casto si odsouhlasi, ze napr prevod nebo prodej bytu neni po dobu ... mozny, popripade ze je mozny, ale musi jej nejprve nabidnout ostatnim najemnikum.. a dalsi jine perlicky ... s tim jsem se osobne setkal ..

To mi pripada divne, spolecenstvi je prece jenom "servisni" zdruzeni, pochybuju, ze muze stanovovat soukromemu majiteli bytu jak nakladat se svym majektem.

Nevzniká společenství nájemníků, ale společenství vlastníků. A to nemá žádný právo nikomu kecat do toho, jak a kdy chce kdo prodat svůj byt, je to můj majetek. Je to opravdu jen servisní sdružení, zastřešuje to dům jako celek a vystupuje jako právnická osoba, na sdružení se pak objednává úklid, pojištění společných prosor, elektrika na chodbách, opravy společného zařízení...
Možná si to plete s družstevními byty.

U nás je každej vlastník své bytové jednotky a ke každé jednotce patří ideální podíl společných prostor, tedy chodby, příjezdových komunikací a okolních pozemků. Nevidím jedinej důvod, proč bych to měl napřed nabízet sousedům. Kdybych chtěl prodat svůj byt kamarádovi, tak budu mít smůlu, pokud má na můj byt zálusk soused?
Předkupní právo nájemníků bývá obvykle u městských bytů.

Je to městský byt, oni na něj mají předkupní právo, ale nemají na něj peníze a chcou tam jen dožít. Tak doufam, že to nějak pujde pravně podložit, aby mě nakonec nějak nevyšoupli, ikdyž u 80 letých důchodců to není moc pravděpobodné tak jistota je jistota.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru