Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem tv inspira zezelenaly obraz!!!

Dobry den,mam jenom dotaz jestli se vyplati oprava televize.
Jajiz problem je ten ,ze nam vcera zniceho nic zezelenal obraz a jsou tam jeste zvyraznene jine barvy jako modra a bila.
Predem dekuji za odpoved
S pozdravem Mozola

Předmět Autor Datum
Heh. To ešte existuje ? Opravovňa TV ? Mám dojem, že hádam 15 rokov som to už nevidel. Dnes sa robia…
Joseph 11.07.2010 20:47
Joseph
no, tipuju to na problem ve VNku. Tezko rict jestli se to vyplati, cca 2kKc by to mohlo stat v nejak…
bahno 12.07.2010 08:18
bahno
DIKY,ALESPON JEDNA ROZUMNA ODPOVED.
MOZI 12.07.2010 15:09
MOZI
Pred 15 rokmi som podobné veci riešil. Vyváženie čiernej a bielej u CRT monitorov a TV obrazoviek. J…
Joseph 12.07.2010 16:38
Joseph
2kKč = 2000Kč. IMHO oprava, která se už nevyplatí (pokud je to vůbec tím).
touchwood 12.07.2010 20:59
touchwood
Pokud je rozměr obrazu v pořádku, VN to být nemůže, vyrábí se řádkovým rozkladem. Možné závady: obra…
Zerozero 12.07.2010 21:51
Zerozero
VN to byt muze(a kde si proboha vzal ze se vyrabi rozkladama???), i kdyz pro to je typictejsi naruzo…
bahno 12.07.2010 22:19
bahno
Kde jsem vzal, že se VN vyrábí rozkladama? :-) No pár TV (s klas. obr.) jsem už opravil, a ještě jse…
Zerozero 12.07.2010 22:38
Zerozero
15625Hz. Mea culpa, mas recht. Uz sem to nevidel tak 5 let. Ale ze nespravny VN vede k deformaci obr…
bahno 12.07.2010 22:55
bahno
Checht ale vůbec nejlepší je vypnout TV (aby to nekopalo), potom odpojit VN kablík od obrazovky, a p…
Zerozero 12.07.2010 23:17
Zerozero
Lepsi - vzit vymontovanou obrazovku do rukou a tu diru si voprit do bricha. Malokdo ji udrzi. To sam…
bahno 12.07.2010 23:25
bahno
:-D:-D Jo srandy kopec. Kdysi dávno, ještě elektronkový konec ř.r. TV zapnutá, VN kobka odkrytá, já…
Zerozero 12.07.2010 23:48
Zerozero
Ta obrazovka kupodivu vydržela dost. Sice u hrdla už bych si tak jistý nebyl. Ale zepředu jsem do ní…
Rce 13.07.2010 00:00
Rce
Obrazovka sa bezpečne a bezbolestne likviduje jednoducho, odštípnuť zátav v strede medzi nožičkami,… poslední
Joseph 13.07.2010 16:53
Joseph

Heh. To ešte existuje ? Opravovňa TV ? Mám dojem, že hádam 15 rokov som to už nevidel.
Dnes sa robia, snáď jedine opravy v záruke. Rieši si to výrobca. Prípadne segment luxusných prímačov v cenách nad xxx tisic má servis, jeden pre celú Europu.

Pred 15 rokmi som podobné veci riešil. Vyváženie čiernej a bielej u CRT monitorov a TV obrazoviek. Je okolo toho celkom slušná veda, také veci ako meranie prúdov pri zatemnej obrazovke počas zpätného behu elektrónového lúča, to sa nastavuje čierna, biela sa nastavuje človekom, je snaha nakryť ju v dvoch bodoch charakteristiky obrazovky, človek vidí, nastaví a automatika to potom udržuje. Ono každá obrazovka už z výroby je kúsok iná. Len malý úvod do problematiky.

Ak to nefunguje a obrazovka je nazelenalá, kandidátom na preverenie funkcie sú: obrazový zosilovač, pomocné obvody vyvažovania farieb, obrazovka samotná /možný prieraz/ takže aj funkcia stabilizácie VN ale možností sa určite nájde viac.

Toto som pôvodne napísať nechcel ale diagnoza: VN trafo za 2 kilo je sila.

mnoho zdaru

Pokud je rozměr obrazu v pořádku, VN to být nemůže, vyrábí se řádkovým rozkladem. Možné závady: obrazovka -ale málo pravděpodobné. Spíše závada ve videozesilovači, nebo bar. dekodéru. Může to být int. obvod za cca. 100,- až 200,- , nebo jen tranzistor za několik korun. Jiná věc je ale cena opraváře. Já si tyto věci dělám sám, tak ceny oprav nevím.

VN to byt muze(a kde si proboha vzal ze se vyrabi rozkladama???), i kdyz pro to je typictejsi naruzovelej obraz. Videozesilovace jsou taky moznej tip, taky by to mohl bejt jenom povytazenej konektor mezi chassis a zesilovacema na destice na patici obrazovky, studenak na temer libovolnym miste(a tomuhle davam sanci tak 50%)... sanci mraky, ale bez toho abych to videl zevnitr (a idealne s oscikem po ruce) je to vesteni z kristalovy koule.
a jeste pro puvodniho tazetele:
2000 za opravu vidim jako strop, ale ber to tak ze servis si uctuje cca 500Kc za hodinu prace - a to neni moc.
Pokud by si do toho chtel hrabat a nemas zadny zkusenosti(a jsi si vedom ze elekrina kope a na anode muze byt i 32kV, coz boli opravdu moc. Z vlastni zkusenosti.), tak to zkus opatrne rozebrat, okoukni kabely jestli nekde neni neco povytazenyho. Pak to opatrne zapni a necim dobre izolovanym a nevodivym ten plosnak protukej. Pokavad se to pri tukani do nejakyho mista zmeni, bude v jeho okoli studenak, kterej staci propajet(mikropajkou! Pistoli do niceho nehrabat). Pochopitelne pri TV vytazeny ze zasuvky a po vybiti podezrele velkyho kondiku ve zdroji. Pokud se to timhle postupem nepodari opravit, tak uz opravdu jedine servis nebo sberna odpadu.

Kde jsem vzal, že se VN vyrábí rozkladama? :-) No pár TV (s klas. obr.) jsem už opravil, a ještě jsem to jinak neviděl. Řádkový rozklad cca 15kHz, se k tomu velice hodí. Koncový stupeň Ř.R. pracuje do VN trafa, z příslušných odboček jsou napájeny horiz. vychyl. cívky. Na druhém sloupku VN trafa je VN cívka. Za VN cívkou následuje násobič, z něj na obrazovku. Nesprávné VN vždy vede k velké deformaci obrazu, vzlášť ve svislém směru. Je li malé, obraz se roztáhne a uprostřed se udělá tmavý flek.8-)

Lepsi - vzit vymontovanou obrazovku do rukou a tu diru si voprit do bricha. Malokdo ji udrzi.
To samy svinstvo jsou ty kondiky ve zdroji, ty si to napeti taky par hodin udrzi.
No, nejvic stejne bylo kdyz sem meril stabilizaci VN, hrabnul sem si a jak sem byl zblblej, hrabnul sem si o dve sekundy pozdejc podruhy. Pak uz sem jenom sedel na zemi. Strasna racha, tv 32 palcu, kolik palcu tolik kilovolt, ta kapacita ty kravy taky nezanedbatelna. Fuj.

:-D:-D Jo srandy kopec. Kdysi dávno, ještě elektronkový konec ř.r. TV zapnutá, VN kobka odkrytá, já hubu strčenou do bedny abych tam viděl. Cosi jsem tam chtěl udělat s kombinačkama v ruce. Jak jsem je tam strkal, tak jsem si škrtnul o čepičku PL509. No morda ukrutná, ten oheň šel ještě kousek za mnou. Samozřejmě jsem to neustál. Jak to se mnou škublo, tak jsem praštil těma kombinačkama do obrazovky, kousek od hrdla. Pak jsem seděl a děkoval všem svatým i nesvatým, že to ustála ta obrazovka. Jinak bych byl ještě dneska někde na plastice, jako studijní materiál.:-D

Ta obrazovka kupodivu vydržela dost. Sice u hrdla už bych si tak jistý nebyl. Ale zepředu jsem do ní střílel z malorážní pistole ze vzdálenosti asi deseti metrů. Odlítávaly placky z kulek a sklo neporušené. Zepředu vydržela hodně. Ran jsem ve své době také schytal hojnost. Nejhorší bylo, když jsem měl taky držku v bedně, odněkad to prsklo, rána jak z děla a druhou jsem koupil o strop bedny do kebule, jak jsem se leknutím vztyčil. Nevěděl jsem co bylo horší. Jestli prda od VN nebo rozseklá lebka od nějakého úhelníku na který se šrouboval zadní kryt.

Obrazovka sa bezpečne a bezbolestne likviduje jednoducho, odštípnuť zátav v strede medzi nožičkami, niekedy je pod plastickou krytkou. Trochu masívnejšie kliešte a zmáčknuť. Počuť a citiť ako sa drví sklo, následne to zasičí, to dovnútra vniká vzduch. A je to. Pár úderov zozadu zboku a rozpadne sa všetko. Čelné sklo ale nie, je hrubé okolo 10 mm a ešte je tam kovový rám, maska. Býva pritmelená no nie je problém ju odtrhnúť.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru