Předmět Autor Datum
Myslíš Siporex z Hrušovan? U nás na dědině jsme z toho stavěli před 25 lety všichni. Radon je snad…
L-Core 07.06.2010 18:57
L-Core
Já v baráku z těchto tvárnic žiju už přes 30 let, a zatím se na mě žádné degenerativní projevy (snad…
JK 07.06.2010 18:58
JK
radon byl snad problem nejakjch panelu, ve zkrace slo o to, ze tam byl do betonu pridanej popilek z…
bahno 07.06.2010 19:45
bahno
Ozáření ze stavebních materiálů Stavební materiál zejména některé strusky, škvára, popílek, odval z…
čumil_old 07.06.2010 20:28
čumil_old
děkuji za info-uz jsem chytřejší poslední
jenda.janda 07.06.2010 21:27
jenda.janda

Já v baráku z těchto tvárnic žiju už přes 30 let, a zatím se na mě žádné degenerativní projevy (snad)neprojevují. Tím spíše ne projevy radonu, který má plynnou podstatu a uniká ze země, proti čemuž se na dotyčných místech používají speciální folie.
Žádné další problémy s těmito tvárnicemi nemám a neslyšel jsem že by někdo měl.

radon byl snad problem nejakjch panelu, ve zkrace slo o to, ze tam byl do betonu pridanej popilek z elektrarny. No a nektery uhli obsahuje nezanedbatelny mnozstvi uranu. Nicmene si stejne nemyslim, ze by to byla uplne zasadni radiacni zatez, i kdyz alfa zareni v plicich nic moc(jinde nevadi, odfiltruje ho vrsta mrtvych bunek na kuzi).

Ozáření ze stavebních materiálů

Stavební materiál zejména některé strusky, škvára, popílek, odval z uranových dolů, fosfosádra mohou obsahovat zvýšený obsah přírodních radioizotopů a být tak významným a velmi obtížně odstranitelným zdrojem radonu a zvýšené úrovně záření gama v místnostech. Proslulé jsou škvárobetonové bloky z Prefy Hýskov se svými typovými domky START a porobeton z Poříčí u Trutnova /VČ kraj/. Jedná se většinou o materiály odpadní, u nichž se buď spalováním nebo jiným technologickým postupem nechtěně dosáhlo zvýšení obsahu radia. Z hlediska ozdravných opatření je to zdroj pravděpodobně nejnákladnější co se týče jeho eliminace u již postavených budov. Současná vyhláška 307/02 Sb. ve znění vyhl.499/05 Sb. pro rozhodování o vhodnosti použití daného stavebního materiálu (na rozdíl od předchozí vyhl.184/97 Sb.)
Zdroj:
osveta.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru