Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OSB desky jako pochuzna plocha

Zdravim zkusene kutily,

potreboval bych poradit pri reseni podlahy, kde by pochuznou vrstvou byly osb-desky.

Jedna se o podlahu v mistnosti 24m2, ve tretim patre cihloveho domu. Zakladem jsou desky a nich nalepene znicene parkety.

1) Vzhledem k tomu ze budu delat nejspis celou podlahu znovu, dokazali byste mi doporucit vhodnou skladbu podlahy vzhledem k hluku a prohybu? Osb-desky by mely nejspis byt ve variante pero-drazka, premyslel jsem o ekoverzi od Kronospanu, bez nadbytecneho formaldehydu. Kolik vrstev osb-desek je idealni?

2) Jak by se mely desky spravne pripevnit k podkladu? Je vhodne je lepit, abych se vyhnul viditelnym vrutum (a usnadnil naslednou povrchovou upravu)? Nebo by bylo lepsi je prisroubovat?

3) Desky bych rad namoril do svetleho, vybledleho odstinu (nejspis bila nebo svetle seda). Z toho co jsem o osb-deskach vycetl, by se nemela pouzivat moridla na vodni bazi, aby desky nebobtnaly. Dokazali byste mi poradit, jake moridlo by bylo pro tento material nejvhodnejsi?

4) Finalni upravou by bylo lakovani: jaky lak pouzit? Ceho se vyvarovat? Daji se osb-desky brousit?

Prosim o jakekoli tipy a komentare.

Předmět Autor Datum
1) uplne presne nevim. My sme meli podlahu cetris a na ni sem to polozil jako plovoucku - 3mm miralo…
bahno 04.06.2010 12:28
bahno
Není co k Bahnově příspěvku dodat.Snad jen to,že OSB desek je hned několik typů,jak o rozdílné povrc…
Jabraka 06.06.2010 12:42
Jabraka
Diky moc panove, pomohli jste mi! poslední
nevenyttig 06.06.2010 22:03
nevenyttig

1) uplne presne nevim. My sme meli podlahu cetris a na ni sem to polozil jako plovoucku - 3mm miralon+12mmOSB
2) jak sem psal, jako plovoucku tzn zadny pripevneni. Pera jsem do drazek lepil PU lepidlem, kde vypenilo napovrch sem ho seriznul cepelkou do odlamovaciho noze - slo to paradne a rychle.
3) nevim, nemoril jsem.
4) Lak jsme koupili v OBI, bylo na nem napsano lak na drevene podlahy. Docela drahej, nanasi se 4 vrstvy po 24 hodinach. Teprve po treti vrstve to zaclo vypadat k svetu. OSB jsem koupil rovnou brouseny, po kazdy vrstve laku jsem _LEHCE_ prebrusoval - vibracni bruska s jemnym papirem a jen tak lehce preject, za 20min sem dal celou mistnost(42m^2)

Není co k Bahnově příspěvku dodat.Snad jen to,že OSB desek je hned několik typů,jak o rozdílné povrchové úpravě,tak o složení a struktuře štěpků.Správná dřevoštěpková deska má podle tloušťky 3 - 5 vrstev štěpky,vrsvené křížem přes sebe.Je tmelená PEs pryskyřicí,které samozřejmě žádný formaldehyd mít nemohou.
I desky s broušeným povrchem,se neobejdou bez přebroušení před lakem.Jen lehké jemnou brusnou síťkou.Pak následuje lakování i disperzním lakem bez jakýchkoliv problémů,po zaschnutí druhé vrstvy opět lehké přebroušení a nakonec třetí nátěr.Není potřeba natírat štětcem,lepší je nanášení,shrnování nalitého laku širokou špachtlí,nebo hranou hladítka.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru