Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zateplení cihlového 4 podlažního domu s 12 bytovými jednotkami.

Chci využít programu Zelená úsporám, a zateplit 4 podlažní cihlový dům o rozloze 232m2 z roku cca 1960. Avšak dohoda s ostatními spolubydlícími je velice špatná. Jejich argumenty jsou velmi jednoduché a neodborné, například, že se cihlové domy nezateplují a jejich sousedka to má a od té doby má prý plíseň... Není snad plíseň následkem špatného větrání? Proto sbírám co nejvíce argumentů jak je přesvědčit o správnosti revitalizace cihlového domu. Ptám se Vás tedy, jestli je opravdu zateplení cihlového domu zbytečné či dokonce škodlivé? Předem děkuji za odpověď!!!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bydlím v novostabě - kupodivu cihlové. A zateplení tam máme. Je to dobrá věc, ale musí se dělat o…
Prasak 02.06.2010 12:20
Prasak
Nojo z důchodcema je peklo. Kamarád bydlí v bytě a měli tam strašní vchodoví dveře že nesli ani zaví…
saturn11 02.06.2010 13:01
saturn11
Ti prostě remcají z pricipu. Občas by to chtělo použít komunistickou metodu - postavit je před hotov…
Prasak 02.06.2010 13:24
Prasak
kolik ušetří novýma oknama, fasádou, kolik je na to peněz a kolik je to bude stát. Taky předložit ar… poslední
čumil_old 02.06.2010 23:16
čumil_old

Já bydlím v novostabě - kupodivu cihlové. A zateplení tam máme.
Je to dobrá věc, ale musí se dělat odborně, tedy patřičná tloušťka izoloace, kvůli rosnému bodu.

A že sousedi nechtějí? Budou argumentovat čímkoliv, protože prostě nechtějí. Buď nechtějí z principu (často důchodci, ti nejsou nakloněni jakékoliv změně), nebo na to nemají prachy a ješitnost jim nedá, aby to řekli rovnou. Pokud máte ty prachy v bytovým fondu, tak by byli nejraději, kdyby se tam neustále syslily až do aleluja (kamoš taky bydlí v bytovce a ostatní ne a ne dovolit, aby se prachy z fondu použily na opravu střechy, bodejť, jim do bytu neteče, nejsou pod střechou).

A k té sousedce s plísní - nemá náhodou plíseň od té doby, co má nový okna? Obvykle to bývá, když se dají nový těsnící okna a lidi nezmění svoje návyky větrání.

Nojo z důchodcema je peklo. Kamarád bydlí v bytě a měli tam strašní vchodoví dveře že nesli ani zavírat sklo bylo rozbití a drželo pohromadě díky drátům, tak obec kvůli krádežím ve sklepě tam nechala dát nový. Důchodci tam kvůli tomu začaly protestovat že budou muset mýt o jeden klíč navíc a že když na chvilku půjdou ven tak si budou muset pokaždé znovu odemykat. Když jim zdarma měnili okna tak někteří je odmítaly pouštět do bytu a když jim zdarma zateplovali fasádu tak nadávaly že je tam od 8:00 do 15:00 kravál a že jim zedníci běhají okolo oken. Kamarád si vůbec neztěžuje je spokojen ušetří za plyn a plíseň tam žádnou nemá.

Ti prostě remcají z pricipu. Občas by to chtělo použít komunistickou metodu - postavit je před hotovou věc a neptat se na názor. Oznámit, že se bude dělat fasáda a hotovo.
Ale k přesvědčení remcalů by mohlo posloužit předložení konkrétních čísel, kolik ušetří novýma oknama, fasádou, kolik je na to peněz a kolik je to bude stát. Taky předložit argument, že ceny za vytápění půjdou jen a jen nahoru, zatímco zateplením půjde spotřeba výrazně dolů. Já v zatepleným bytě vyjdu s platbou zálohy 1500Kč měsíčně za plyn. Plynem topím, vařím a ohřívám vodu (TUV). A ještě mi každoročně pár tisíc vrátí. Kolik dají oni na vytápění?

kolik ušetří novýma oknama, fasádou, kolik je na to peněz a kolik je to bude stát. Taky předložit argument, že ceny za vytápění půjdou jen a jen nahoru, zatímco zateplením půjde spotřeba výrazně dolů

No, je to hezká věc.
Dám příklad ze života. Panelák. Namontovány měřiče spotřeby tepla a vodoměry na teplou vodu.
Dřív se to rozpočítávalo podle hlavního vodoměru "na patě".
Teplá bůh ví podle čeho. Dodavatel tepla vracel po prvním odečtu pěkný peníz.
Logicky z toho vyplývá, že je v předešlých letech bohapustě okrádal.
Příští rok zdražil o maximum co mohl a ty vrácený prachy z nich dostal. Stížnost přes právníka, potvrzeno, že zdražení bylo v mezích platných předpisů.
To stejné se děje u vody. Čím víc ušetříš, tím víc to natáhnou, protože jsou na ty prachy zvyklí a musejí je dostat.
Jako panelákový zacáluješ okna, zateplení a budeš platit jako před tím plus zvýšený nájem na splátku toho zateplení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru