Předmět Autor Datum
Obávám se, že žádný. Každý les má majitele a tomu patří vše, co se stromů a chroští týče. Akorát hou…
Rce 10.05.2010 00:19
Rce
Já taky občas čučím, kolik se v lesích válí dřeva (tlusté větve, občas nějaký ten strom z polomu) a…
Prasak 10.05.2010 06:47
Prasak
Mám chatu u lesa. Pamatuju dědu za hlubokého totáče, zakoupil jakousi permanentku u Lesní správy za…
Rce 10.05.2010 11:59
Rce
K tomu radaru - obecní a městská policie, pokud chce měřit, musí měřený úsek označit cedulí o měření…
Prasak 10.05.2010 12:43
Prasak
Dříví se v podstatě z lesa odnášet nesmí.Patří k materiálu,z nějž se vrací dřevní hmota po zetlení d…
Jabraka 10.05.2010 15:45
Jabraka
Máš pravdu, ale i kdybych ve svém lese nedodržoval jakékoli normy, nedává to nikomu právo krást MÉ d…
Henessy 10.05.2010 20:15
Henessy
Děkuju všem za reakce. Já chodím denně se psem do lesa a od baráku to mám asi 150m, při troše námahy…
janecek 10.05.2010 20:56
janecek
Janečku,jezdím na Šumavu,jsem na samém kraji ŠNP a měl bys vidět,jaké dříví se tam válí!Klády borovi…
Jabraka 11.05.2010 09:39
Jabraka
nedávno jsem byl poučen starostou jedné malé obce, že se z lesa může odnést dřevo do průměru 9cm, ta…
xanadu 11.05.2010 23:08
xanadu
Ano, můžu potvrdit, poptal jsem se na lesní zprávě a bylo mi řečeno, že větve ležící do průměru 8-9c… poslední
janecek 15.05.2010 21:26
janecek

Obávám se, že žádný. Každý les má majitele a tomu patří vše, co se stromů a chroští týče. Akorát houby a lesní plodiny (zatím!) patří všem. Drobné chrastí patrně nikdo neřeší, protože jednak jim uklízíš les a druhak by se užalovali za každý klacek. Nejlépe se domluvit s majitelem lesa nebo lesníkem, každý les může mít jiný práh žalovatelnosti. A různě silný žaludek: Viděl jsem v jednom nejmenovaném lese, jak hajný tasil pokutový blok na plačící stařenku s vozíkem uschlých větviček na topení, když neměla na drahý plyn (uhlím se už pomalu také nesmí topit). Protože nás šlo tím lesem víc, poslali jsme stařenku domů a hajného do prdele.

Já taky občas čučím, kolik se v lesích válí dřeva (tlusté větve, občas nějaký ten strom z polomu) a jak to tam vesele hnije. Ale běda, kdyby si to někdo chtěl odvézt na topení, to by byl průser. Ale IMHO to chce pořádnou dávku drzosti, tedy když odvézt, tak se vší parádou - přijet tam s pořádným valníkem, pár chlapů v montérkách, dát jim reflexní vesty a helmy a nikdo nepozná, jestli je to nějaká najatá firma, nebo soukromá akce. Pokud by je nechytil někdo, kdo má ten les na starosti, tak věřím tomu, že by to prošlo levou zadní. Zato felicie s vozíkem by si všimnul každej a ještě by ho určitě s radostí prásknul.

Když jsem jezdil do práce vlakem, tak na stráních kolem trati bylo hromada popadanýho dřeva. Nikdo to neuklízel, bo to bylo ve svahu a ještě nad řekou. Kdyby to chtěl někdo nedestruktivně odtahat, nevidím důvod, proč by to nešlo, když to tam stejně hnije a nikdy to lesáci neuklidí, protože tam se dostanou leda s koňma a možná ani to ne.

Mám chatu u lesa. Pamatuju dědu za hlubokého totáče, zakoupil jakousi permanentku u Lesní správy za pár halířů a mohl si odvézt nejen klacků ale i soušek co hrdlo ráčilo. Podmínka bylo, že se nesměly kácet živé stromy. Nojo, dneska kdo by se s tím administratíroval. To raději budou pronásledovat obecní cajti každého, kdo si veme pár klacíků, co by stejně shnily. Aspoň mají přísun do prázdné obecní kasy, stejně jako z radaru metr před koncovou cedulí obce, leč daleko v polích...

K tomu radaru - obecní a městská policie, pokud chce měřit, musí měřený úsek označit cedulí o měření rychlosti. Měřit bez cedule můžou (tuším) jen státní policajti. Vždycky, když jsem viděl tyto cedule, tak na konci stáli a vybírali buď městští, nebo obcecní cajti, nikdy státní. Možná je to tak trochu opatření proti tomu, aby neplnili městskou kasu tím, že si stoupnou hned za tu ceduli v polích, jak píšeš, aby vybrali pokuty. Takto jim zatrhli tipec, každej, kdo nejede opravdu jak hovado, tak tu ceduli uvidí.

A k těm stromům - zamlada jsme suchý stromy na oheň taky káceli o 106 :-) i bez povolení. Dneska by to bylo trochu víc o hubu.

Dříví se v podstatě z lesa odnášet nesmí.Patří k materiálu,z nějž se vrací dřevní hmota po zetlení do oběhu.Nevím sice,jaký může být postih,ale i soukromý vlastník musí dle zákona hospodařit s lesem podle stanovených norem.
JABRAKA

Máš pravdu, ale i kdybych ve svém lese nedodržoval jakékoli normy, nedává to nikomu právo krást MÉ dřevo. Kdybych komukoliv vlezl do zahrady a dělal mu tam pořádek, jistě by pro mne pochopení neměl. Dost, že musím ve svém lese trpět ožralé a zdivočelé rádoby myslivce s nabitou zbraní.
Holt musíme si zvyknout, že už nic nepatří všem. A co se týče chudých babiček nemajících na plyn, slzel jsem jen do doby, než jsem viděl přijet na návštěvu syna v Superbu. Ale taková Maryčka Magdonová když se vyvede .......

Bez konce jsou lesy markýze Gera.
Otcové když v jeho robili dolech,
smí si vzít sirotek do klínu drva,
co pravíš, Maryčko Magdonova?

Maryčko, mrzne a není co jísti…
Na horách, na horách plno je dřeva…
Burmistr Hochfelder viděl tě sbírat,
má mlčet, Maryčko Magdonova?
Dáš, nebo půjdeš pěšky Maryčko Magdonova!

Děkuju všem za reakce. Já chodím denně se psem do lesa a od baráku to mám asi 150m, při troše námahy by se mi na podzim něco hodilo. Cestou do města je lesnická správa, tak se poptám. Jak jsem dopad napíšu.

Janečku,jezdím na Šumavu,jsem na samém kraji ŠNP a měl bys vidět,jaké dříví se tam válí!Klády borovice 30 cm v průměru 5 m dlouhé,oko pláče,jak by se jim líbilo na pile!A jsou i oloupané.Stejně občas nějakou odnesem na topení,hajným je to jedno.Ochránci přírody prosadili,že se to padlé dříví musí nechat na místě.Tak to pořežou na kusy a zbaví kůry,aby se do toho nedal kůrovec a za tři,čtyři roky to zetlí.Onehdy jsem s nimi vedl debatu,proč se to nedá na pálení,že by se nemuselo tolik topit uhlím.Prý to by zhoršilo ovzduší a skleníkové plyny.Blbci!když jsem jim spočítal,kolik z jedné klády vznikne metanu a čpavku,které jsou desetkrát horší skleníkové plyny,čuměli a odešli.Debata skončila.
JABRAKA

nedávno jsem byl poučen starostou jedné malé obce, že se z lesa může odnést dřevo do průměru 9cm, takže menší větve a samozřejmě ze státního lesa, který patří všem :-D, néé z lesa soukromého8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru