Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak položit sprchovou vaničku

Ahoj, řeším dilema jak usadit sprchovou keramickou vaničku 90x90x6,5 v koupelně.
Jsou názory:

1) (i od mých známých , zkušených lidí), že by se vanička měla položit na hotovou dlažbu a až poté k ní dodělávat obklad.

výhody- větší těsnost
nevýhody- případná reklamace, možnost poškození v průběhu obkládání

2) Vaničky se nesmí vsazovat (zazdívat) pod obklad. Montáž se provede osazením na obklad a utěsnění po obvodu těsnící lištou a silikonovým tmelem, nikdy neobkládejte již usazenou vaničku

Co si o tom myslíte vy?
A tyky dáváte ji na mirelon?

Siko---vaničku přisilikonujte na vrstvu MirelonuTL 3MM (také přisilikonovanou k dlažbě), nikdy nelepte napevno betonem či lepidlem

Předem díky za reakce

Předmět Autor Datum
Podobné téma sprchová vanička zde již kdysi proběhlo pak ještě myslím několikrát. Dovolím si citovat…
sHpy00n 11.03.2010 10:01
sHpy00n
Pročetl jsem si to a doufám že sem to nepřehlédl, dáváš teda pod keramické vaničky ten mirelon? (v p…
Mira czz 12.03.2010 12:59
Mira czz
Jejda. Úplně jsem přehlédl že se jedná o keramickou vaničku. S tou jsem se pravda setkal jen dvakrát…
sHpy00n 12.03.2010 13:29
sHpy00n
pán domu vyměnil paničku a panička si přála jinou vaničku - neuvažoval jsi o básnické kariéře?? :-D… poslední
Mira czz 13.03.2010 09:21
Mira czz
Pokud jsem montoval sprcháč,tak měl vaničku na nožičkách.Ty se na hotovou podlahovou dlažbu postavil…
Jabraka 12.03.2010 21:39
Jabraka
Tahle vanička se na nožky myslím nedává, navíc já bych to chtěl udělat co nejnižší (taky nebudu věčn…
Mira czz 13.03.2010 09:02
Mira czz

Podobné téma sprchová vanička zde již kdysi proběhlo pak ještě myslím několikrát. Dovolím si citovat sám sebe, protože bych nic z toho co bylo napsáno neměnil :

Návod musím pochválit (doplním odkaz: Osazení vany a sprchové vaničky). Je precizní, autor si dal opravdu záležet, přesto si neodpustím několik postřehů.

- vana se osazuje vždycky po obložení koupelny, přičemž obklad kolem vany vynecháme a doobložíme až po osazení vany. To je první zásada.
- na zadní stranu vany nikdy nepoužíváme dodávané montážní přípravky, ani CD profily. Každou vanu zásadně podezdíváme ze všech čtyř stran. Vanu pak osadíme na podezdívku do lože z lepidla po celém obvodu podezdívky. Lože z lepidla je i pod celým dnem a vanu do něj lehce domáčkneme.
- montážní PUR na osazení vany po špatných zkušenostech už nikdy nepoužíváme. Vana musí být osazena do pevného kopyta vytvořeného podezdívkou a lepidlem. Další zásada. Proč a jak jsme k tomu dospěli. Dříve jsme vany také podpěňovali. Protože se vana při podpěnění musí napouštět vodou, či jinak zatěžovat aby se nezvedla, čímž je nepostřehnutelně deformována, pak po odstranění zátěže vzniká v klidovém stavu jakési pnutí způsobené pěnou. Když se potom vana znovu napustí a ještě do ní hopne stotřicetikilovej strejc, pěna je sice tuhá, ale nevydrží vše. Vana po čase začne dost nepřijemně vrzat.
- než vytvoříme lože pode dnem, položíme na podlahu folii. Občas se vana z nejrůznějších důvodů mění a její demontáž je pak jednodušší, protože se nemusí trhat i s půlkou podlahy.
- pak se dokončí obklad. Spáru mezi obkladem a vanou nikdy nesilikonujeme, ale používáme dvoudílný nacvakávací vanový profil do obkladu. Spodní díl se dává do lepidla při obkladu, horní krycí díl lehce podsilikonujeme a zamačkneme do spodního.
- vanová dvířka nepoužíváme ani plastová, ani nerezová. Při podezdívání vyměříme otvor pro vanová dvířka podle použitého obkladu a samotná dvířka pak tvoří obkladačka uchycená na magnetky. Po obvodu zaspárujeme akrylátovým tmelem v barvě spárovací hmoty. Pokud je požadavek na větší dvířka než na jednu obkladačku, položíme si vedle sebe dve, upravíme mezeru přesně podle spar obkladu a silikonem příčně podlepíme třetí obkladačkou. Po vytvrzení osadíme na otvor a zaspárujeme.

Jejda. Úplně jsem přehlédl že se jedná o keramickou vaničku. S tou jsem se pravda setkal jen dvakrát. Poprvé, to bylo ještě hóóódně dávno, jsme ji lepili jen silikonem přímo na dlažbu. Podruhé, při výměně po několika letech (pozor, žádná reklamace; pán domu vyměnil paničku a panička si přála jinou vaničku. podobných výměn tam bylo ještě několik) se už pokládala, ale určitě to nebyl mirelon a ani to nemělo 3mm. Bylo to taková slaboulinká jasně žlutá pěnová guma. Silně mi připomínala neopren. Ale určitě podložení ať už touhle gumou, nebo mirelonem schvaluju.

pán domu vyměnil paničku a panička si přála jinou vaničku -

neuvažoval jsi o básnické kariéře?? :-D:-D

A teď mě napadlo že bych tam mohl dát Izo-Floor co mam pod plovoučkou, tuším že je to nějaký druh polystyrenu tlouštka 2 mm, nebudě tam to pnutí které by mirelon podle mě neustále vytvářel, vytvaruje se a drží potřebný tvar.

Pokud jsem montoval sprcháč,tak měl vaničku na nožičkách.Ty se na hotovou podlahovou dlažbu postavily a vanička vyvážila.Okol má pak kryt z plastu který ji kryje z pohledu.Dobré je,vyměřit dovnitř vnějšího tmelu předem silikonový val,který zabrání jednak vodorovnému pohybu a jednak při dokončení se zastříkne zvnějšku silikonem a zamezí se podtékání vaničky.Tam,kde vanička přiléhá ke zdi,je možné postupovat oběma způsoby,tedy přistavit k už okachlíkované zdi,nebo počkat s poslední řadou a přiřezávat k vaničce,Tento způsob je spolehlivějčí,lépe se vanička ke zdi přitěsňuje.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru