Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem spravny postup renovace sten

Dobry den, potrebovala bych poradit: pred cca pul rokem jsem koupila starsi panelovy byt (z 68. roku). Renovaci jsi provadime z vetsi casti samy - momentalne doslo na opravu sten. Starou malbu jsme seskrabali, steny omyli mydlovou vodou, diry po novych elektrickych rozvodech jsem zadelala sadrou.
Nyni si ale nejsem jista jak dal: napenetrovat, eventuelne vysekat diry, jak je zmineno v minulych diskuzich (coz me trochu prekvapilo, pri sadrovani jsme se snazili vse maximalne vyhladit a urovnat :) ) a vystukovat? nebo je mozne napenetrovat a pak hned vymalovat? cim eventuelne v druhem pripade zadelat nerovnosti vznikle pri skrabani sten? tyto nerovnosti se prave zakryvaji stukem? nebo existuji i jine moznosti?
Omlouvam se za muj laicky dotaz, ale snad me pochopite, je to muj prvni byt, tak se mam jeste hodne co ucit :)

Předmět Autor Datum
Kdepak nasekávat a štukovat. Vždyť Vy už máte docela luxusně připraveno pro malíře. Gratuluji. Mají…
sHpy00n 03.03.2010 16:27
sHpy00n
Dekuji za nazor :)
Terezaa 08.03.2010 11:14
Terezaa
Pokud potřebujete vyrovnávat nerovnosti, použijte sádrovou stěrku, dokáže to na jedno natažení, nese…
LBA 05.04.2010 21:29
LBA
Panelák se dá na 21. století povýšit leda bagrem.
zoul 05.04.2010 21:53
zoul
Dělal jsem několik rekonstrukcí bytů.V panelácích bývá problém,že cementový štuk na panelu občas blb…
Jabraka 07.04.2010 10:20
Jabraka
Ahoj Jabrako, jestli tomu dobře rozumím, na praskliny v panelových spojích je dobré lepidlo na obkla…
Trilobit 07.04.2010 22:21
Trilobit
Trilobite,pokud se olupuje jen barva a staré nátěry,používám na opravy finálku,stěrku.Pokud odpadla… poslední
Jabraka 09.04.2010 09:36
Jabraka

Kdepak nasekávat a štukovat. Vždyť Vy už máte docela luxusně připraveno pro malíře. Gratuluji. Mají oškrabáno a vysádrováno, jejda ti se budou mít. Nerovnosti po škrabání vyrovnají pastovitým vyrovnávacím tmelem např. Jubolinem firmy JUB, či Ditmelem firmy HET. Tmel se nanáší na napenetrovanou stěnu širokým nerezovým hladítkem v jedné, nebo ve dvou vrstvách do celkové max. tloušťky 3 mm a po vyschnutí se přebrousí jemným smirkovým hladítkem jako používají sádrokartonáři. Výsledkem musí být dokonale hladká plocha připravená pod finální malbu. Není to nic zvlášť náročného, ale naopak se dá hodně pokazit. Pokud se cítíte i na tuhle práci, není důvod otálet. Jistě pak hravě zvládnete i malování a na závěr nějaké to šampíčko.

EDIT: Pokud ale chcete hrubší povrch (po stěrce je jako sklo), pak se samosebou štukování nevyhnete a tady je postup pro štukování v paneláku.

Pokud potřebujete vyrovnávat nerovnosti, použijte sádrovou stěrku, dokáže to na jedno natažení, nesesychá, nepropadá. Návod najdete u výrobců a základní info např. na www.sadroveomitky.estranky.cz V případě, že máte už vyměněná okna, proveďte zapravení špalety s pomocí APU lišty a rohového profilu. Panelák to povýší na 21. století.

Dělal jsem několik rekonstrukcí bytů.V panelácích bývá problém,že cementový štuk na panelu občas blbě drží.Pak se odlupují celé koláče.také kouty a spoje panelů jsou samá díra a prasklina.Především je potřeba všechny odlupující se kusy štuku seškrabat a díry zahladit,buď sádrovým štukem,nebo stavebním lepidlem.(co se s ním lepí kachlíky.)
K vyrovnání povrchu používám finální stěrku.Nanáším ji širokou špachtlí,nebo hladítkem,po přebroušení je stěna perfektní a může se hned malovat.Ty koutové praskliny je dobře vytmelit akryl tmelem,aby dále nepraskaly.
JABRAKA

Trilobite,pokud se olupuje jen barva a staré nátěry,používám na opravy finálku,stěrku.Pokud odpadla vrstva omítky,skutečně se nejlépe hodí flexilepidlo.Ale protože je šedivé,použiji ho na zaplnění díry,ale nachám drobek místa,abych rovinu dokončil opět finální stěrkou.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru