Předmět Autor Datum
Nevím. Třeba bude vědět Jabra. ;-) Ale ta horkovzduška to vyřeší taky. Do budoucna můžete zauvažovat…
Kurt 28.01.2010 12:20
Kurt
Zamrzl mi přívod vody do domu. Výborně mi posloužil kabel PPC, který má v sobě termostat, který hlíd…
bmp 02.02.2012 17:20
bmp
Pokud víte ja, tak se svářečkou je to OK horkovzduška nepomůže? kolik je to metrů není to zamrlzé j…
milan.cukrar 28.01.2010 12:35
milan.cukrar
Rozmrazení trubky je velice svízelné. Nejlépe je na kus té trubky namířit teplomet a nechat ho puště…
Rce 28.01.2010 12:35
Rce
Svářečkou by to mělo povolit.těch 150 A pustit do té trubky.Ale dívat se na měřák,aby to nepřekročil…
Jabraka 28.01.2010 14:42
Jabraka
To je návod na elektrický křeslo :-)?
Remca 29.01.2010 00:24
Remca
Ale nie, spolahlivo to funguje. Akurát môže prehriať a zničiť to svoje trafo. Dnešné konštrukcie pre…
Joseph 29.01.2010 09:49
Joseph
Zlatá triodýna, nebo kočárek..
sHpy00n 29.01.2010 10:02
sHpy00n
Podle me by se jeden problem vyskytnout mohl - kombinace slov "malou" a "150 A" svedci o tom ze to b…
bahno 29.01.2010 12:14
bahno
Měl bych dotaz... Co vznikne, když zapojím trafo na zamrzlou trubku? Trubková bomba :-)?
Stefran 29.01.2010 11:21
Stefran
Ale ne.Ten procházející proud ohřeje o pár stupňů trubku a led roztaje.Můj táta měl svařovací trafo…
Jabraka 30.01.2010 23:49
Jabraka
Mohl by se k tomu nějaký praktik víc rozepsat? Tohle jsem nikdy nepoužil a chci vědět jak na to (pos…
veckoo 03.02.2010 11:44
veckoo
Dobrý den,nejlépe je mít ještě jedny zemnící kleště a ty přišroubovat místo kleští svářecích.Pokud k…
Lubomír 03.02.2010 12:47
Lubomír
Trubka není topné těleso, má menší odpor a proud jí nemůže tolik rozpálit, jako topné těleso. Při ob…
Rce 03.02.2010 13:28
Rce
Díky za vysvětlení, ale stejně bojim, bojim ... velký proud, kov, voda. Ten infrazářič bude určitě…
veckoo 03.02.2010 16:32
veckoo
Infrazářič, teplomet nebo nejlépe quartzový infra zářič je nejlepší řešení. Postavím na cihly, aby t…
Rce 04.02.2010 00:21
Rce
Ještě mě napadlo použít topný kabel a na trubku ho přiložit a obalit izolačním materiálem. JABRAKA
Jabraka 03.02.2010 23:54
Jabraka
to tu provozujeme - vodovodni trubka nam vede venkem cca 3/4m, tak sem spajel 14 0.56ohm 5W odporu,…
bahno 06.02.2010 10:23
bahno
Zajímavé, můžeš se více rozepsat? Určitě nejsem sám, kdo by chtěl zkusit konstrukci ...
veckoo 07.02.2010 13:05
veckoo
Moc netusim jak se vic rozepsat - proste 14 odporu seriove, pouzil jsem velky 5W, vzhledem k tomu ze…
bahno v praci 08.02.2010 13:10
bahno v praci
Dobrý den , tak mi to dnes zamrlo taky - topení v garáži ... Váš nápad je super , stačilo by toto ?…
tazatel 1 04.02.2012 22:07
tazatel 1
Proč vymýšlíte a konstruujete vymyšlené? Elektrické topné kabely jsou běžně dostupné, nepříliš drahé… poslední
mirektatra 05.02.2012 02:01
mirektatra
O PPC kabelech jsem psal v prvním příspěvku.
Kurt 06.02.2010 10:39
Kurt

Zamrzl mi přívod vody do domu. Výborně mi posloužil kabel PPC, který má v sobě termostat, který hlídá zámrznou teplotu, kdy by potrubí mohlo zamrznout. Teď funguje úplně automaticky. A rovnou jsem ho připojil na elektriku.

Vyřešil jsem tím starost s plastovým potrubím, ale jde i na kovové. Našel jsem ho u firmy
V-systém elektro a mají ho k dostání hned.

Zdravím všechny, kdož neví co se zamrzlým potrubím ...... - já už problém vyřešil, vy ještě nevíte jak na to?

Rozmrazení trubky je velice svízelné. Nejlépe je na kus té trubky namířit teplomet a nechat ho puštěný nejméně 24 hodin. Dřív to nepovolí. Trubka je zamrzlá mnohem dále, než co z ní čouhá do prostoru. Horkovzdušná pistole by dříve chytla sama, než se to podaří rozehřát. Bacha, trubka může být již prdlá a až to povolí, tak aby to nestříkalo do toho teplometu. Voda a led je prevít. Dokud je někde v trubce kousek ledu, nestoupne její teplota nad nulu a jakmile se přestane s ohřejváním, okamžitě to zamrzá znova. Možná by se rozmrazení urychlilo jedině autogenem, který stíhá dodávat hodně tepelné energie. Bacha na požár!! Hasičům zamrzly hadice!

Svářečkou by to mělo povolit.těch 150 A pustit do té trubky.Ale dívat se na měřák,aby to nepřekročilo maximum.Trubku pořádně očistit,aby byl kontakt.Dobré by bylo,pokud je na konci možnost rouru otevřít.Pokud bude na při přívodech na koncích proud malý, musí se kontakty dát blíž.
JABRAKA

Ale nie, spolahlivo to funguje. Akurát môže prehriať a zničiť to svoje trafo. Dnešné konštrukcie pre domáce použite nemávajú rezervu na preťažovanie, šetrí sa železom, meďou aj izoláciou. Iný problém by sa vyskytnuť nemal.

Podle me by se jeden problem vyskytnout mohl - kombinace slov "malou" a "150 A" svedci o tom ze to bude invertor. A invertory jednak maji ochranu proti pretizeni(to je dobre) ale taky casto maji funkci antistick - pokud na vystupu nameri zkrat po delsi dobu(par sekund), snizi proud na cca 5A - na svarovani super, protoze ta elektroda jde jednodusse uloupnout, ale na nahrivani spatne, protoze 5A to moc nenahreje.

Dobrý den,nejlépe je mít ještě jedny zemnící kleště a ty přišroubovat místo kleští svářecích.Pokud kleště trubku neobejmou,tak použít k přitažení kovovou truhlářskou svěrku.Rozmrazování provádíme tak,že zamrzlá část je mezi kleštěmi svářecích kabelů,čím delší je mezi nimi mezera a čím je trubka silnější,tím rozmrazování trvá déle.Takže,když je trubka zamrzlá ve zdi ,kde je průchozí,tak jedny kleště z jedné strany zdi a druhé z duhé strany,aby se ohříval díl mezi kleštěmi.Moc rychle to nejde,záleží také na výkonu svářečky.Chce to trpělivost.

Trubka není topné těleso, má menší odpor a proud jí nemůže tolik rozpálit, jako topné těleso. Při obrovském proudu ze svářečky se sice ohřeje, ale svářečka se ohřeje víc. IMHO je to lepší rozmrazovat nějakým infrazářičem nebo ještě lépe plamenem. To ohřeje trubku víc a s menší spotřebou. Rozmrazování je většinou každopádně dlouhodobé, není za hodnu či dvě hotovo. Trubka je vymrzlá až kdoví kam a dokud se neprohřeje celá, kde je všude led, tak to nerozmrzne ani náhodou a po oddálení tepla to zamrzne ihned znovu. Je to fyzikální zákon. Měl jsem jedno takové slabé místo, kde trubka vystupovala ze země v prádelně blízko venkovních dveří. Jak přišlo -10, bylo vymalováno a už jsem rozehřejval, takže zkušenosti bohaté. Teď to už mám zateplené a je klid.

Díky za vysvětlení, ale stejně bojim, bojim ... velký proud, kov, voda.

Ten infrazářič bude určitě bezpečnější. Když by mělo potrubí na cestě víc vypouštěcích kohoutů a uzavíracích taky, stačilo by jednotlivý sektory podle potřeby povyplachovat teplou vodou.

Infrazářič, teplomet nebo nejlépe quartzový infra zářič je nejlepší řešení. Postavím na cihly, aby to mělo správný sklon, odstranit co by mohlo bafnout a jdu na pivo. Druhý den to tutově povolí. Než se tahat se svářečkou, hlídat to, nebo jiné nespolehlivé metody, je tohle nejlepší. Topný kabel použít tak preventivně, na rozmrazení má malý výkon.

Moc netusim jak se vic rozepsat - proste 14 odporu seriove, pouzil jsem velky 5W, vzhledem k tomu ze trubka je plastova a napajeci napeti bezpecny tak sem nikde nic neizoloval, jenom to prilepil nahore a dole izolepou, zabalil do mineralni vaty a pripojil na 12V vetev v mym serveru. Odpory maji 0.56ohm, takze celkovej prikon je asi 18W. Zadnou regulaci sem nedelal, i kdyz mi prijde ze ten vykon je asi zbytecne velkej a stacilo by i min, obcas kdyz otocim kohoutkem tece tu vterinu vlazna voda.

Proč vymýšlíte a konstruujete vymyšlené? Elektrické topné kabely jsou běžně dostupné, nepříliš drahé, bezpečné a homologované. Pokud potřebuji věc řešit hned, vycházím z toho, co mám doma a na co mi stačí moje technické možnosti - tedy:
1) svářečka, jako rozmrazovací trafo - dobrý a při správném použití bezpečné řešení rozmrazení (přístroj je určen široké veřejnosti a je bezpečný).
2) topný kabel nahradit tím, co mám doma, tedy odpory v sérii a bezpečnýmzdrojem napětí /ne každý zdroj 12V je bezpečným zdrojem z hlediska předpisů/.
3) topný kabel, jako trvalé preventivní řešení. Prodává se i tzv "samoregulační", který mění svůj výkon v různých částech délky, podle povrchové teploty. Jde-li trubka skrz zeď, mrazem a o kus dál mrzne pouze občas, stačí jej natáhnout pod izolaci trubky a on v místě mrazu topí víc a tam, kde je teplo, topí méně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru