Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nátěr venkovních dveří bez vysazení

Zdravím, mám asi hloupý dotaz, ale tak kdyžtak pardon. Řeším problém. Jelikož nemám finance na nové vchodové dveře, chtěla bych je trochu obrousit a natřít. Zvenku jsou pobity namořenými-tmavě - palubkami, zevnitř hladké. A teď - nemůžu je vyndat a natírat tedy v horizontálním stavu! Můžu je brousit a natírat, tak jak jsou, svislé a nevysazené? A jak postupovat u vnější strany - palubky? Díky všem a nenadávejte mi, pls!
tereza

Předmět Autor Datum
Zvenku bych palubky natřel nějakou lazurou - luxolem a podobně. Natírá se tak i celá chata z venku a…
Rce 16.01.2010 20:00
Rce
Natírání bez problému, ale broušení bude rasovina, pokud nevíte jaký byl nátěr před tím, mělo by se…
kejki 16.01.2010 20:10
kejki
Pravda. Jestli to bylo napatlané nějakým industrolem nebo fermežovkou, pak jedině opatrně opálit. BT…
Rce 16.01.2010 20:22
Rce
Na těch palubkách žádná vrstva barvy není, jsou namořené nějakou tmavou "vsakovací" barvou. Jde mi o…
Eliška61 17.01.2010 11:08
Eliška61
Tak zajít do Horního Bachu nebo do OBI, koupit lazuru na dřevo barevný tón dle vlastního vkusu. Nejd…
Rce 17.01.2010 22:41
Rce
Já bych ti Kutilko Terezko poradil nejdříve základní barvua pak po lehkém přebroušení lesklý,nebo ma…
jabra 18.01.2010 22:06
jabra
pokud jsou jen dočasné tak bych to moc neprožíval, vzal smirkem co půjde, případně kartáč na vrtačku…
Alf 19.01.2010 09:53
Alf
No , dočasné... ale znáte to, spíš bych nové v blízkém horizontu neviděla, tak to zkusím udělat radě…
333tereza 19.01.2010 18:26
333tereza
Pokud chceš mít dveře pěkné a dlouhodobě na nich nepracovat, pak jediný způsob je: vzít smirek a pěk…
corve43 19.01.2010 18:58
corve43
Díky. Ještě to shrnu (asi už mě tady nenávidíte). Mám venkovní dveře, které mají 2 strany:-). Venkov…
333tereza 19.01.2010 19:42
333tereza
Terezko,nátěr je TIXOTROPNÍ !Po základovce a zaschnutí opět lehce zbrousit,jen nějaké vystouplé drob…
jabra 20.01.2010 12:17
jabra
Pro upřesnění - tixotropní je označení barvy gelové konzistence, která nestéká a tím se výhodně natí…
Henessy 20.01.2010 21:53
Henessy
Dobrý den všem. potřebuji radu. Chci natřít dveře venkovní z vnitřní strany. Ty jsou natřeny nějakým…
Host2010 12.05.2010 18:47
Host2010
Hoste,to osmirkování je důležité,protože staré nátěry bývají popraskané a obvykle se po nanesení dal…
Jabraka 13.05.2010 17:36
Jabraka
Zkoušela jsem odstraňovačem starých nátěrů jiné dveře.Výsledek tristní. Až mi je udělal známý - rest…
Host2010 13.05.2010 18:39
Host2010
Tak odstraňovač na starý nátěr nepůsobí. Akorát mi to tam udělalo bordel. "Jde to vcelku snadno...."…
Host2010 16.05.2010 17:58
Host2010
"Barvy laky fermeže, natíraj se na dveře" Pokud se už na odstranění začalo pracovat, nezbývá, než je…
Zerozero 18.05.2010 01:01
Zerozero
Díky, díky. Tak teď mám dveře asi nejhnusněší na světě. Odstraňovač je opravdu na 2 věci, to už je t…
Host2010 18.05.2010 18:32
Host2010
Plynový hořák, nejlépe na kartuše s propan-butanem, ke koupi v různých Bau*, Hroní Bach, Obi... V ce… poslední
Rce 19.05.2010 00:30
Rce

Na těch palubkách žádná vrstva barvy není, jsou namořené nějakou tmavou "vsakovací" barvou. Jde mi o to,jestli je mám rovnou něčím přetřít nebo předtím nějak upravit. Chtěla jsem dát nové, ale spočetli mi to na 20 tis. dřevěné a cca 30 tis. platové, tak budu natírat!

Já bych ti Kutilko Terezko poradil nejdříve základní barvua pak po lehkém přebroušení lesklý,nebo matný email(Nikoliv elektronická pošta...) TIXOTROPNÍ,tedy nestékavý.Barvu zvolíš sama.
JABRAKA

pokud jsou jen dočasné tak bych to moc neprožíval, vzal smirkem co půjde, případně kartáč na vrtačku a natřel klidně luxolem který podle popisu tam asi nejspíš je (byl). Na pantech to bude trochu blbá práce, ale dá se. Jinak nové jsou i pod 5 tisíc, pravda zase palubkové tredo-standard

No , dočasné... ale znáte to, spíš bych nové v blízkém horizontu neviděla, tak to zkusím udělat raději trochu pořádně. Nové by do 5-ti nevyšly. Jsou dvoukřídlé a ještě ke všemu nahoře ze světlíkem .....Proč já musím mít v domě tak komplikované věci!:-(

Pokud chceš mít dveře pěkné a dlouhodobě na nich nepracovat, pak jediný způsob je: vzít smirek a pěkně vybrousit a hezky po "dřevě", žádné krouživé pohyby, nadělá to rýhy, které jsou v konečném výsledku krásně viditelné a celou tu námahu zničí! Po vybroušení hezky napustit nějakým penetračním roztokem (dříve se používala ohřátá ferměž). Po zaschnutí lehce přebrousit a může se vesele natírat. Za mého mládí se používal t.zv. lodní lak, který není naprosto čirý, ale velice trvanlivý. Pokud dveře nejsou venkovní pak můžeš natřít dveře fixotropní barvou, která se zdá jako řídká "krupicová kaše" a po natření udělá hezký souvislý povrch a je nestékavá. Smirek na broušení nepoužívat hrubý!:-)

Díky. Ještě to shrnu (asi už mě tady nenávidíte). Mám venkovní dveře, které mají 2 strany:-). Venkovní je pobitá palukami, které jsou tmavé a vypadá to, že na nich žádný starý email není. Takže tam bych: vše pořádně obrousila ze zhora dolu (po dřevě), kdyby tam byly mezery, zadělala bych je tmelem na dřevo- barvy, kterou je finálně natřu. Dále bych je natřela nějakou penetrací. Čekám podle návodu na penetraci. Pak brousím zase po dřevu. Nakonec natírám finální barvou. Může tedy být fixotropní, když jsou venkovní???
Druhá strana dveří je natřená nějakým emailem. Postupuju: dveře umeju a odmastím. Zbrousím pouze aby se neřeklo (nebo vůbec?)a natřu základovou bílou barvou. Po zaschnutí zbrousím (nebo ne?) a natřu bílým krycím emalem. Jestli to je špatně, tak už jsem snad blondýna ::) Díky

Pro upřesnění - tixotropní je označení barvy gelové konzistence, která nestéká a tím se výhodně natírá právě na neležících věcech. Jak radili výše - chceš li mít strukturu mořeného plotu (nábytek masiv) použiješ lazurovací laky, které se vsáknou. Chceš li mít laťky jako umakartové dveře nebo kovové futra, použiješ barvy.Ve speciálkách mají i vzorníky na dřevěných klapetkách.:-)

Hoste,to osmirkování je důležité,protože staré nátěry bývají popraskané a obvykle se po nanesení dalšího nátěru ty praskliny nadzvednou.5ešení je omýt odstraňovačem starých nátěrů a pak ostrou špachtlí seškrábat.Jde to vcelku snadno až na holé dřevo.Pak se povrch srovná brusnou síťkou.
Nu a pak na to syntetický tixotropní základ a po zaschnutí asi 24 hodin,a jemném přebroušení tixotropní email (nikoliv elpoštu)A máš krásné dveře.
JABRAKA

Zkoušela jsem odstraňovačem starých nátěrů jiné dveře.Výsledek tristní. Až mi je udělal známý - restaurátor. Dělal to nožíkem asi týden!Možná to nebyl kvalitní dstraňovač.Možná by to šlo opálit. MNo, myslela jsem že bych se broušení mohla vyhnout, ale vypadá to, že asi ne.Díky

"Barvy laky fermeže, natíraj se na dveře" Pokud se už na odstranění začalo pracovat, nezbývá, než jej odstranit všechen. S odstraňovači nátěrů nemám dobré zkušenosti. Na některé natěry působí, ale většinou nejistě. Ty dřívější syntetické se snad už ani nevyrábí a ty dnešní louhové... Zcela spolehlivě nám sežerou štětec, pokud nemáme speciální, zato k barvě, se chovají často docela přátelsky:-) Navíc na dřevo je nedoporučuji vůbec, protože se můžou vsáknout do dřeva. Pak je třeba neutralizovat a pokud se to pořádně nepovede, louh nám spolehlivě sundá nový nátěr zevnitř. ---Opálit. jsou na to elektrické opal. pistole, ale nic moc. (jsem si ji na to koupil -a vrátil se k osvědčenému plameni). Chce to: Plynový hořák na PB a taky trochu cviku. Plamenem ohřát barvu, když začne puchýřovat seškrabneme špachtlí, po letech, aby jsme nezajeli do dřeva. Dáváme pozor abychom nevypálili díru do již oškrabaného dřeva. Pokud natíráme emailem, lehké připálení dřeva nevadí. Postupujem po menších částech. Po opálení osmirkujeme do hladka. Pokud jsme škrabali pečlivě nemusíme ani moc brousit. Nátěr: Možno použít synt. základovku, ale není to třeba. Stačí první nátěr udělat trochu víc naředěnou barvou (částečně vsákne), po zaschnutí trochu přebrousit možné vystupující hrbolky a potom natřít druhou vrstvu. Nejlépe syntetickým emailem. Dobře roztírat, slabou vrstvu. Pokud nejsme s výsledkem spokojeni, tak natřeme třetí vrstvu. (Lepší 3 vrstvy slabé, než jedna silná). Použijeme-li tixotropní nátěr, můžeme silnější, potom třetí vrstva není potřeba. Tixotropní barva se však neředí! (Když je třeba tak to ale jde) Pozn: Vodou ředitelné barvy jsou prý ekologické a nepáchnou, ale dobrého výsledku jsem s nimi dosáhl málokdy. Tak je nemám rád:-p No píšu to desně složitě, ale to s ohledem na toho, kdo to bude dělat poprvé. Tak mně kamenujte -ale s citem;-) Na závěr: Při opalování dáváme bacha, neboť -- pokud nám shoří barák, -dveře již zpravidla nepotřebujeme...:-)

Díky, díky. Tak teď mám dveře asi nejhnusněší na světě. Odstraňovač je opravdu na 2 věci, to už je to lepší na sucho nožem.Štětec mám speciální, ten je v pohodě nesežranej, dveře ale taky. Po létech to dělám.Vysadit dveře nemůžu, jsou vchodový. Bohužel si teď nevybavím ten plynový hořák. Ten se koupí? Mám je plynový vařič na PB, ale to asi nebude ono.:-D Nejradši bych to nějak trochu přetmelila a natřela tak, jak to je. Ke všemu jsou rozměrově asi 2,50 na výšku a 120 široký!!!

Plynový hořák, nejlépe na kartuše s propan-butanem, ke koupi v různých Bau*, Hroní Bach, Obi... V cenách od cca 300 korun do litru. Pečlivě opálit, jde to po trošku cviku docela dobře. Barvožrout je skutečně na dvě věci, nikdy mi to neodstranilo barvu jak bych si přál, "na kost" už vůbec ne. Po strašlivém prokletí toho šmejdu, jsem to víckrát nekoupil. Opaluji a je to nejrychlejší.
PS: Vařič na PB skutečně není to pravé ořechové na opalování barvy na větším kusu materiálu než je tužka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru