Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čištění lina

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím bych mohla vyčistit lino, na kterém ležela delší dobu krabice a písmena z ní se na lino obtiskla, a nyní to z lina nejde smýt. Zkoušeli jsme snad už vše, ale marně.Předem díky za rady.

Předmět Autor Datum
Isopropanol.
kejki 10.10.2009 22:52
kejki
A je určitě na tohle funkční? Mrkla jsem na netu co se o tomto výrobku píše a stojí tu toto: "Univer…
Vendy 10.10.2009 23:08
Vendy
Nebo jestli máte někde poblíž tiskárnu, tak vyměnit flašku pitiva za flašku čistidla. Dnes už se bar…
323f 11.10.2009 09:29
323f
Můj original čistič z tiskárny je benzín s isopropanolem. Super na všechno.
kejki 11.10.2009 09:55
kejki
Zdravím, je to neuvěřitelná náhoda, ale mně se stalo to samé. Měli jsme pod dětskou postýlkou krabic…
Sklípkan 18.11.2009 10:24
Sklípkan
Tento úkaz lze vysvětlit,nikoliv odstranit.Lino je v podstatě tuhý roztok PVC ve změkčovadle,kterého… poslední
jabra 21.11.2009 13:20
jabra

A je určitě na tohle funkční? Mrkla jsem na netu co se o tomto výrobku píše a stojí tu toto: "Univerzální čistící prostředek pro elektroniku, optiku a jemnou mechaniku.Čistí video a audio hlavičky.Odstraňuje tuky a fixové popisovače."

Nebo jestli máte někde poblíž tiskárnu, tak vyměnit flašku pitiva za flašku čistidla. Dnes už se barvy na bázi ředidel a tolulenu moc nepoužívají takže tím nejdou ani odstranit. V tiskárnách používají speciální čističe, ale pozor většinou jsou do dost agresívní látky takže rukavice a zkusit jestli se nebude rozpuštět i lino.

Zdravím, je to neuvěřitelná náhoda, ale mně se stalo to samé. Měli jsme pod dětskou postýlkou krabici a červený potisk z té krabice přešel na linoleum. Začal jsem to čistit jarem, pak tekutým pískem, poté tech.lihem a zatím skončil u tech.benzínu. Ani se to nehne. Díky za jakoukoli radu, zkusím tedy ten isopropanol. Tuším že aceton by byla slepá ulička. S pozdravem všem

Tento úkaz lze vysvětlit,nikoliv odstranit.Lino je v podstatě tuhý roztok PVC ve změkčovadle,kterého obsahuje podle typu až 40 - 60 %.Velice snadno přijímá do sebe organická barviva z různých jiných plastů.Barva v poměrně krátké době difunduje do hmoty plastu.Jediná možnost je nahradit to místo kouskem nového lina.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru