Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zelená úsporám - co se počítá do plochy domu

Chtěli bychom v našem RD vyměnit okna. Dočetl jsem se, že dotace je poskytována, pokud je energetická úspora aspoň 20%. Nejsem si ale jistý, jestli by jenom výměna oken k dosažení této úspory stačila. Vzhledem k tomu, že máme prosklenou verandu, tak mě napadlo, že bychom mohli vyměnit i toto střešní sklo (rozměry asi 4x3 metry). A případně taky oboje vchodové dveře.

Chci se tedy zeptat, jestli se do plochy domu, z níž se počítá energetická úspora, zahrnují i místnosti jako verenda a předsíň (a případně třeba i půda a sklep), v nichž netopíme.

A taky jsem úplně nepochopil, jestli se energetická úspora oken počítá na základě současného stavu oken. Uvedu fiktivní příklad: Dejme tomu, že teď máme velice nehospodárná jednovrstvá okna. Energetické úspory 20% bychom pak zřejmě dosáhli i při výměně za nepříliš kvalitní plastová okna. Dostali bychom v tomto případě dotaci?

Za radu moc děkuji!

Předmět Autor Datum
myslím že na dotaci je nárok pouze při použití programem schválených technologií, tj. nově montovaná… poslední
Dan Machatý 04.09.2009 14:40
Dan Machatý

myslím že na dotaci je nárok pouze při použití programem schválených technologií, tj. nově montovaná okna zřejmě budou muset splňovat určitý standart. A pokud si dobře pamatuji, počítá se celková energetická úspora na vytápění domu, tzn že místa, která nevytápíte, se vám nezlepší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru