Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Sloupky na plot

Dobry den! Potrebuju od Vas radu nebo predani zkusenosti ohledne sloupku na plot.Prave sem dokoncil dreveny plot a rad bych osetril sloupky i uvnitr,posadil sem je na makadam a zabetonoval a ted nevim co dovnitr.Nalit olej se mi zda docela drsne,ale urcite by to napomohlo zivotnost ocelovych sloupku prodlouzit.Soused je cele vyplnil betonem,ale to se mi moc nezamlouva.Dekuju za rady a mejte se.Petr

Předmět Autor Datum
vystříkat antikorozivní barvou, jako u dutin auta
milan.cukrar 31.08.2009 22:44
milan.cukrar
Beton je nacucávací a naprd, tady to někdo měl a zrezlo mu to ještě dřív, než kdyby tam nebyl. Nejle…
Rce 31.08.2009 23:46
Rce
Tak Ti nevím, já mám zkušenost přesně opačnou. Letos na jaře jsem dělal nový plot, původní s vybeton…
strejdabrabenec 01.09.2009 06:30
strejdabrabenec
Já měl na chatě vylitej sloupek, kdoví kdo to dělal. Sloupek u vrátek opadal volně, zbytek se pak zl…
Rce 01.09.2009 12:00
Rce
Beton má přirozeně zásaditou reakci; korozi vyhovuje spíše kysele prostředí, tedy beton na ocel půso…
sHpy00n 01.09.2009 08:43
sHpy00n
Stejnou roztažnost! No aha! Znám přítele, co si vylil betonem shnilé prahy u škodovky stovky. Ještě…
Rce 01.09.2009 11:58
Rce
Když to nejde jinak,zkus trubky zevnitř zapěnit PUR pěnou!Voda se tam nedostane nikdy.Vršek se musí…
Jabraka 01.09.2009 09:41
Jabraka
Vsem Vam dekuju za Vase nazory a zkusenosti.Jeste popremyslim a uvidim! Diky! poslední
peca 03.09.2009 09:44
peca

Beton je nacucávací a naprd, tady to někdo měl a zrezlo mu to ještě dřív, než kdyby tam nebyl. Nejlepší je to vystříkat Rezistínem ML jak radí pan Curkář. Na vršky koupit ozdobné špunty, nejsou-li zavařené. Prozatím tam dát plechovky od konzerv, aby dovnitř nepršelo.

Tak Ti nevím, já mám zkušenost přesně opačnou. Letos na jaře jsem dělal nový plot, původní s vybetonovanými sloupky (snad 50-60 let) měl shnilé pletivo a celý se kácel-stojí na zlomu terénu, naše parcela je výš než sousední. Kamarád rovnal podezdívku bobíkem, opíral se plnou silou do podezdívky a tahal lžičkou i za sloupky, ani jeden se nezlomil, neohnul. Nikdo tomu nechtěl věřit, sloupky jsou jako nové. Jediný sloupek z těch cca 25 nebyl vybetonovaný (beton nepropadnul až dolů a byla tam vzduchová kapsa) a ulomil jsem ho rukou. Na každém sloupku je vršek betonu zakončenej čepičkou do kulata, aby se tam nedržela voda.

Beton má přirozeně zásaditou reakci; korozi vyhovuje spíše kysele prostředí, tedy beton na ocel působí antikorozně. Dále má beton s ocelí téměř shodný součinitel tepelné roztažnosti. V praxi to znamená, že při rozpínání i smršťování pracuje stejně a nedochází tak k mikrotrhlinkám a separaci materiálů, kam by mohla proniknout voda a vzduch. Na obou těchto vlastnostech je založen princip fungování a trvanlivosti železobenu. (učivo tuším asi 1., nebo 2. ročníku stavební školy).
Sloupky bych zabetonoval, ale kvalitním betonem, pořádně našťouchal, utemoval betonem a vršek samozřejmě upravit tak, aby tam nezůstávala ani kapka vody. Pak jsou opravdu věčné, což mohu z vlastní zkušenosti potvrdit stejně jako strejdabrabenec.
Řešení betonem se Vám ale nezamlouvá, takže pak opravdu nezbývá než vnitřek ošetřit olejem a v pravidelných intervalech několika let obnovovat. Opět dlohověké řešení, ale není zcela bezúdržbové jako beton.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru