Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nastavované latě

Hola.

Mám nový krov, fólii a latě. Na latě se díval řemeslník, co dělá na vedlejším domě, a hrozně je pohaněl. Kontralatě na poslední zhruba polovině střechy jsou nastavené, všechny (nebo většina) jsou zhruba v polovině délky přerušené a poslední metr nebo dva metry délky pokračuje lať nová. On tvrdí, že je to čuňárna, že po zatížení krytinou [pálená taška] a zasněžení by celá spodní část střechy mohla ujet.

Druhá věc jsou normální latě, ty vodorovné. Na kraji střechy byl vlez, který se nechával delší dobu otevřený. Zadělával se až úplně nakonec, takže čtyři latě, které přes něj vedou, jsou též nastavované, tj. na předposlední kontralati je lať říznutá a dál k poslední kontralati pokračuje nová. Tady pan soused tvrdí, že je blbost nastavovat několik latí pod sebou, protože když povolí hřebík na jedné, půjdou všechny.

Snad jsem to přehledně popsal – pokud ne, můžu vyfotit. Co si o tom myslíte?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Neviděl jsem chyby, ale podle Vašeho popisu jsem přesvědčen, že se nic nestane. Pokud zvolili správn…
milan.cukrar 21.07.2009 21:31
milan.cukrar
pokud je laň nadstavená na trámu, je to OK. Pokud mimo tak bych to opravil a nadstavil na trámu.
paul 22.07.2009 11:47
paul
Jak píše milan.cukrar tak záleži na tom jaké použili hřebíky, já používám 100 , spodní lať dávám tak…
Mira czz 22.07.2009 12:41
Mira czz
Sousedský řemeslník asi jen pomlouvá konkurenci. I takoví jsou mezi námi. On je zřejmě z těch, co r… poslední
zoul 22.07.2009 19:29
zoul

Jak píše milan.cukrar tak záleži na tom jaké použili hřebíky, já používám 100 , spodní lať dávám taky 138 dlouhou, do ní nacpu 4x hřebík 100 (lať 3/5) a !!nikdy jsem neviděl!! že by to ujelo. Dělá to tak každý koho znám, s tím že dávají i menší hřebíky. chtěl bych vidět jak ten chytrý člověk na vedlejším baráku, dává do folie střechu 10m na zemí, bez toho aby si nabil folii ,hned dal kontralať a na ni pochuzní lať. Leda že by měl na každé stavbě plošinu :) nebo si kupoval "RedBull".

Pokud tam dali vhodné hřebíky tak můžeš být klidný, sousedský řemeslník asi jen pomlouvá konkurenci. I takoví jsou mezi námi.

Střešní latě můžou byt nastavené nad sebou, zase když jsou správně přibité, tam jde stejně asi jen o 3-4 latě (odhaduji) a ty jsou stejně přibité 120 hřebíkem, dá se to posílit jalové kontralatě a tu přišrubovat k 2 latím které jdou durch a pak ty pokrácené.

Foto by bylo lepší, je to jen teoretické.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru