Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno kohout do plastových sudů plných chemikálií

Ahoj kutilové,

potřeboval bych poradit, jsem chemik a pracuju v laboratoři a nastarosti mam i sklad chemikálií, ve skladě máme několik 200l sudů s různými chemikáliemi, z těchto sudů přečerpáváme pomocí ručních čerpadel do 25l kanystrů, ze kterých se pak dolévá do lázní. Po načerpání do kanystru se musí čerpadlo důkladně propláchnout, pak se musí oplach odnést na ČOV a pak zpátky na sklad dočerpat oplach vodou, pokud přečerpáváte třeba ze 3 sudů najednou, musíte tohle dělat nadvakrát, jelikož je na skladě pouze jeden oplach na kyselé roztoky, a jeden oplach na zásadité oplachy, tak je tohle moc zdlouhavé... navrhl jsem tedy nadřízenému řešení, a to že by bylo dobré kdyby měly sudy na dně kohout, a na to mi bylo řečeno, že mam vymyslet řešení, dát to na papír a doručit vedení... od vás tedy potřebuju poradit, jestli je možné, aby existoval kohout který se do sudu zarazí, a pak aby bylo třeba možné kohout vyndat a použít dále do nového sudu, bylo by ale dobré, aby kohout byl alespoň trochu odolný na chemikálie, aby se hned na prvnim sudu neporouchal :-) je ale trošku důležité, kdyby něco takového šlo, aby při narazení kohoutu moc chemikálie nevyteklo, pár kapek max., jedná se i o látky toxické, tak aby to nedělalo moc bordel... za všechny rady a připomínky děkuji

jsou to tyto sudy (ale šedivé) a takto to i čerpáme:
[pumpa.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A co sudy,ty se po vyčerpání nevyplachují?Oplach čerpadla by neměl být zase takový problém.Jde o org… nový
Jabraka 18.07.2009 16:39
Jabraka
sudy se už asi likvidujou někde jinde, ty oplachy neni nic hroznýho, ale když máš takhle dělat třeba… nový
fosiczka 18.07.2009 17:09
fosiczka
Potom tedy doporučuji něco v tomto provedení a nějakou redukci pro montáž na sud,není z obrázku vidi… nový
Lubomír 18.07.2009 17:17
Lubomír
A zde vůbec zajímavá cena:http://www.oliobest.cz/e-shop/index.php?p=products More&iProduct=184&sName… nový
Lubomír 18.07.2009 17:19
Lubomír
ožná toto přesně potřebujete: http://www.oliobest.cz/e-shop/index.php?p=products More&iProduct=138&s… nový
Lubomír 18.07.2009 17:21
Lubomír
díky, zkusim to hodit na ten papír a dát návrh vedení nový
fosiczka 18.07.2009 18:29
fosiczka
A co takto nakupit viac kanystrov, 8 pre jeden sud a rovno na jeden krat precerpat cely obsah jedneh… nový
poihu 19.07.2009 11:08
poihu
v těchto sudech máme cca 15 různých chemikálií, nedovedu si představit jak to pak skladujem... oni s… nový
fosiczka 19.07.2009 16:02
fosiczka
Myslim ze sud nalezato z hladiska bezpecnosti ale asi neprejde. Mohlo by sa stat ze ten plastovy koh… nový
poihu 19.07.2009 18:18
poihu
to sem si taky řikal no... v těch sudech sou moc nebezpečný chemikálie a jejich vylití by asi nebyla… nový
fosiczka 19.07.2009 18:29
fosiczka
Další firma je třeba DENIOS, ale od těch mám jen starší (loňský) katalog. V nabídce mají i manipulač… nový
Kachlík 20.07.2009 06:59
Kachlík
Vybavením pro skladové hospodářství se zabývají i firmy MEVATEC a REO AMOS, zkus pohledat na jejich… nový
Kachlík 19.07.2009 13:24
Kachlík
My jsme v provozu galvanovny přečerpávali ze sudů do lázně roztoky pomocí násosek.Trubice z PVC do U… nový
Jabraka 20.07.2009 10:47
Jabraka
jak sem si to tu znova přečítal, tak sem se zamyslel nad těma násoskama, ale vůbec si nemůžu předsta… nový
fosiczka 11.10.2009 22:25
fosiczka
Fosicko. Představ si U trubici uzavřenou na delší straně kohoutem.Vše je z plastu.Když trubici napln… nový
Jabraka 11.10.2009 23:25
Jabraka
už tomu trošku rozumim, teď jen nějak vymyslet aby když se uzavře kohout, aby to bylo komplet uzavře… nový
fosiczka 11.10.2009 23:29
fosiczka
ještě dotaz, jak moc rychle to teče? abych třeba ten kanystr nečerpal tejden.... poslední
fosiczka 12.10.2009 16:11
fosiczka
tak to neprošlo ani senátem :-D muj nejvyší nadřízený prý už o tom přemýšlel a z hlediska bezpečnost… nový
fosiczka 21.07.2009 17:07
fosiczka

A co sudy,ty se po vyčerpání nevyplachují?Oplach čerpadla by neměl být zase takový problém.Jde o organizaci práce.Dnes se odpadní vody po těchto oplaších regenerují pomocí reverzní osmozy.Ani to není tak drahá záležitost.Po koncentraci se soli zase používají znovu.
JABRAKA

sudy se už asi likvidujou někde jinde, ty oplachy neni nic hroznýho, ale když máš takhle dělat třeba 5 kanystrů za směnu tak ti to zabere dost času, a pak nestíháš třeba to ostatní... a odpadní oplachové vody se zpracovávaj v naší ČOV a dou do kanalizace, reverzní osmózu máme taky, ale ta nám vyrábí demi vodu

A co takto nakupit viac kanystrov, 8 pre jeden sud a rovno na jeden krat precerpat cely obsah jedneho sudu do tychto 8 kanystrov aby sa to nemuselo precerpavat po jednom kanystri. Minimalne by sa nemuselo tak casto precerpavat a oplachovat ked uz nic ine.

v těchto sudech máme cca 15 různých chemikálií, nedovedu si představit jak to pak skladujem... oni se pak musí vážit a odepisovat, zaznamenat v grafu stav zbylé chemikálie, a 3lidi to musí podepsat :-) to už je lepší to jak to děláme teď, zkusim to s mym nadřízenym řešit tak že jak píše kachlik, sud naležato a kohout...

Myslim ze sud nalezato z hladiska bezpecnosti ale asi neprejde. Mohlo by sa stat ze ten plastovy kohut niekto odrazi a vyleje sa to, a to by asi nebolo dobre. Jedine snad ze by sa ten sud daval na lezato pomocou nejakej kolisky len vtedy a iba na cas potrebny na preliatie tej chcemikalie zo suda. Pokial by mali byt sudy stale nalezato s tym plastovym kohutom tak v tom vidim dost riziko.

Další firma je třeba DENIOS, ale od těch mám jen starší (loňský) katalog. V nabídce mají i manipulační techniku, takže by neměl být problém s manipulací… A mimochodem, pod sudy záchytné vany máte? (Měly by mít minimálně stejný objem, jako je maximální množství nad nimi uložených látek;-), takže to asi pány šéfy nepotěší - to je docela fest vysoká investice.)

My jsme v provozu galvanovny přečerpávali ze sudů do lázně roztoky pomocí násosek.Trubice z PVC do U na jedné straně PVC kohout a po naplnění trubice kapalina přetékala sama.Pak by bylo možno na jakýkoliv roztok mít samostatné zařízení.Levné a lehce manipulativní.Další možností by bylo,pomocí stlačeného vzduchu přes jeden vstup v zátce přefouknout obsah sudu.opět na výstupu uzavírací kohout.
Žádné čerpadlo není potřeba.
JABRAKA

Fosicko.
Představ si U trubici uzavřenou na delší straně kohoutem.Vše je z plastu.Když trubici naplníš čerpanou kapalinou,a volnou stranou rychle ponoříš do sudu a otevřeš kohout,kapalina poteče sama do jiné nádoby,než sud vyteče.Pokud kohout je uzavřený,kapalina nepoteče,otevřeš ho a zase poteče.Taq neuzavřená trubka,nebo hadice musí dosáhnout až na dno.Kohout musí být pod úrovní dna.Doufámže jsem to popsal srozumitelně.Je to totiž stejný princip,jako když přecucáváš víno z demižonu
JABRAKA

tak to neprošlo ani senátem :-D muj nejvyší nadřízený prý už o tom přemýšlel a z hlediska bezpečnosti skoro vše vypustil z hlavy, nejlepší a bezpečné řešení by byly prý malá vzduchová čerpadla na každý sud, ale to v době krize určitě neschválej, díky jinak všem za pomoc :beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru