Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem průtokový ohřívač elektrika nebo plyn ?

Dobrý den, na chalupě chci umístit elektr.průtokový ořívač vody pro tři odběr.místa, motorový proud máme,a nyní ten problém, máme novější vrtanou studní cca 28 m, ve vodě je hodně železa a manganu.Železo se projeví až po ohřevu vody a mangan - masné tmavé skvrny, použití prozatím jako užitková voda. Vhodný filtr je cca 30,000.-Kč což je pro důchdce hodně.Ještě na porovnání, máme na chalupě zavedený ZP, prozatím jsem nedal umístit hodiny. Na chalupu jezdíme průběžně a o dovolené, v zimě málo.
Dotaz zní, je ekonomičtější elektrika nebo plyn.průtokový ohřívač, plyn by byl i pro sporák a plyn.kamna do komína - náklady ...? Je těch otázek více, ale předem děkuji.karelIV, email: brezinakk&seznam.cz

Předmět Autor Datum
Provozní náklady na plyn a elektriku jsou v současné době srovnatelné, plyn je o něco levnější. Jest…
Rce 08.07.2009 12:24
Rce
Ale čerti vědí, jak budou ceny energií v budoucnu... Souhlas a proto bych spíše doporučil diverzifi…
Moas 08.07.2009 12:42
Moas
Bylo to podáno s úsměvem, ale pokud jsou peníze, tak bych šel touhle cestou, připravit si to jako ko… poslední
veckoo 26.07.2009 10:06
veckoo
díky a zase díky, karelIV
karelIV 17.07.2009 10:53
karelIV
Není zač, otče vlasti ;-).
Rce 17.07.2009 11:44
Rce

Provozní náklady na plyn a elektriku jsou v současné době srovnatelné, plyn je o něco levnější. Jestli jezdíte jen takto na chatu, doporučuji elektřinu pro nižší pořizovací náklady. Jestli ovšem budete zavádět plyn i pro sporák a kamna, pak je to už jedním vrzem a je lépe i plynový ohřívač vody. Přesně to takto na dálku nelze říci, co na by zavedení plynu do celého domu. Pozor, když ústí kamna do komína, vyžaduje dneska norma nerezové vložkování, což je docela pecka.
Ale čerti vědí, jak budou ceny energií v budoucnu...

Ale čerti vědí, jak budou ceny energií v budoucnu...

Souhlas a proto bych spíše doporučil diverzifikovat portfolio. :-) Něco na elektriku, něco na plyn. Jestli v budoucnu vyletí nahoru jen jedna energie, zbude druhá, levnější. A když vyletí obě, tak nás to nemusí mrzet, protože jsme se v minulosti stejně nemohli rozhodnout lépe, resp. dnes je to jedno.

Bylo to podáno s úsměvem, ale pokud jsou peníze, tak bych šel touhle cestou, připravit si to jako kombi a začít ohřevem plynem, pokud nastane nouze, uhánět koupit elektrický ...

------------------------
Souhlas a proto bych spíše doporučil diverzifikovat portfolio.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru