Předmět Autor Datum
Pěstování: Maliník vyžaduje chladnější a vlhčí stanoviště, vydatnou zálivku, bohatou, spíše neutráln… poslední
host 29.06.2009 23:10
host

Pěstování:
Maliník vyžaduje chladnější a vlhčí stanoviště, vydatnou zálivku, bohatou, spíše neutrální či kyselou půdu, dostatečné množství kompostu a vysoké nastýlání.

V oblastech se suchým teplým létem a vlhkým podzimem se lépe daří odrůdám plodícím na podzim, které také díky suššímu létu méně trpí červivostí. Odrůdy plodící v létě vyžadují vlhkou půdu a stačí jim stinné stanoviště a slunné zídky, ale můžeme je také pěstovat na chladnějších, zastíněných místech s dostatečnou vlhkostí.

Maliník je velmi odolný a tak nevyžaduje zvláštní ochranu, ale pěstování v chladných sklenících nám zaručí vydatnější úrodu a ochranu před ptactvem.Skleníkové pěstování také prodlouží období sklizně. Maliník, která vyžaduje pouze pěstování ve skleníku je Rubus niveus pocházející z Asie.

Pěstování maliníku v nádobách se příliš neosvědčilo a úroda byla slabá. Kořenový systém při pěstování v nádobách trpí nedostatkem místa a přehříváním.

Maliník je řídký a poléhavý, proto se osvědčuje použití drátěné opory. Výhony přivazujeme k páru svislých drátů, nebo je provazujeme horizontálně umístěnými dráty. Možné je i spojování tří sousedních keřů, které na vrcholu sváží do špičky. Prořezávání odrůd plodících v létě provádíme na podzim a odstraňujeme při něm všechny staré a vyčerpané výhony zatímco nové upevňujeme na jejich místa. Vybíráme největší a nejsilnější výhony podle stavu v počátečním úseku cca 12cm. Pomáhá zkrácení výhonů ještě v časném létě. Podzimní odrůdy se ošetřují ještě snadněji, koncem zimy seřízněte vše na úroveň půdy. Redukce výhonů nelpět velmi prospěšná na jaře.

Vyšlechtěný maliník není sám o sobě nijak dekorativní a plody nevydrží tak dlouho, aby se mohly stát ozdobou. Některé druhy příjemně voní a jsou i dekorativnější, nedosahují ale takové produktivity jako moderní vyšlechtěné odrůdy.

Maliníku prospívá společnost česneku, jahod, mochny husí a měsíčku., těsné okolí keře ale necháváme volnější. Brambory pěstované v blízkosti malin častěji trpí plísní.

Hnojení:
Odrůdy plodící na podzim hnojíme na jaře postřikem stimulátoru Bio-Algeen S-90.

Sklizeň:
Plody sbíráme oparně a bez stopky.pokud nejdou snadno oddělit, není dobré to zkoušet silou. Sklizené maliny dlouho nevydrží, a to zvláště ve vlhku a teple.Chceme-li je udržovat čerstvé pro krátké skladování, odstřihneme nůžkami celý výhon s plody a nedotýkáme se jich. Maliny se ze všech druhů ovoce nejrychleji kazí, proto je nutné včasné zpracování nebo konzumace v rozmezí několika hodin. Tuhé plody, které se prodávají v obchodech, jsou nepříliš chutným přepychem.

Použití:
Z malin připravujeme výborné šťávy, rosoly, nápoje a sorbety.. pro získání kyselejší chuti se míchají s červeným rybízem. Malinové víno je lahodné a krásně zbarvené. Maliny můžeme i zmrazit, ale potom značně změknou.

Výhony maliníku jsou ochlupené až trnité. Nedá se s nimi příliš topit, ale jsou ideálním přístřeškem pro různá zvířata. Zkrácené a dostatečně husté výhony doplněné zmuchlanými novinami nacpanými do seříznutých plastikových lahví mohou být ideálním suchým a přitom vzdušným zimovištěm slunéček. Láhve ukrýváme do stálezelených keřů. Listy i plody maliníku se užívaly tradičně jako lék a používaly se k výrobě čaje.

Množení:
Maliník rozmnožujeme řízkováním na podzim. Můžeme použít jakoukoli část výhonu i kořenů s očkem nebo mladé výhony. Sadbu z květináčů vysadíme na jaře. Letní odrůdy by v prvním roce neměly plodit, ale vytvořit silné výhony. Podzimní odrůdy můžeme nechat plodit již v prvním roce, pokud jsme je zasadili na začátku předešlého podzimu a již se dobře ujaly.

Maliník můžeme také úspěšně vypěstovat ze semene křížením různých odrůd, je ale lépe nakoupit sazenice známých odrůd.

zdroj: http://ovoce-zelenina.atlasrostlin.cz/malinik-obec ny

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru